Főoldal > AKTUÁLIS > Pulcsiban alszik ez a lány – de miért?

Pulcsiban alszik ez a lány – de miért?

anorexiaegészségétkezési zavarkönyvregény
0

Írta:

Az étkezési zavar, az anorexia komoly probléma – erről a témáról szól a fiatal szerző, Bencze Blanka regénye.

 

Honnan tudsz ennyit erről a betegségről, magad is átéltél hasonlókat, mint a főszereplő Málna?

Ha nem is annyira, mint ő, pár évvel ezelőtt én is belecsúsztam egy eltúlzott diétába, amely gyorsan átvette a hatalmat felettem és azon vettem észre magam, hogy már semmi más nem érdekel, csak a fogyás. Eltávolodtam a barátaimtól, nálam is megjelentek az anorexiás tünetek, a hajhullás, a hormonrendszer felborulása, a fázás.

Málna is ezért alszik pulcsiban…

Igen, az állandó fázás egy nagyon tipikus tünete az anorexiának, még éjjel is, több takaró, paplan alatt is.

Hogyan tudtál kijönni erről a mélypontról?

Szerencsére az én szüleim maximálisan figyelnek rám, nem hasonlítanak Málna szüleihez. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy csak rossz családokban fordulhat elő az anorexia, egyáltalán nem. De könnyebb úgy észrevenni a jeleket ha beszélgetünk egymással, ha ismerjük a másikat, így elkerülhető egy nagyobb baj. A másik szerencsém talán az volt, hogy rengeteget olvastam ebben a témában, rendesen kiműveltem magam és pontosan tudtam, hogy milyen súlyos következményei lehetnek ennek a betegségnek, s talán időben megijedtem tő

Valóban ennyire fontos a külső, a tökéletes test?

Persze, a külső fontos, főleg ebben a korban, amikor keressük önmagunkat, már nem vagyunk igazán gyerekek, sem felnőttek és állandó nyomást érzünk, hogy valamivé kell válnunk. Szép és sikeres embereket követünk a közösségi médiumokon, ámulatba ejtő képeket lájkolunk, persze, hogy mi is rájuk szeretnénk hasonlítani. Nálam azonban eljött egy pillanat, amikor rájöttem, hogy nem szabad beleragadni ennyire a külsőségek világába, a műveltséget, kedvességet, őszinteséget, humort már többre értékelem. Ez nem jelenti persze azt, hogy nem kell odafigyelnünk a testünkre, edzeni, stílusosan öltözni kihozni magunkból a maximumot. De nem kell tönkretennünk az életünket azért, mert nem hasonlítunk egy topmodellre.

Mennyire fiktív a történet, hasonlítanak-e a szereplők a te ismerőseidre?

Málnát és a többieket is több személyiségből gyúrtam össze. Az a furcsa érzésem lett, amikor újraolvastam amit írtam,- közben ez nem esett le – hogy tulajdonképpen mindhárom főszereplő egy kicsit én vagyok. Valahogy az én fejlődéstörténetem is benne van a könyvben. Régebben sokkal fontosabbak voltak számomra a külsőségek (Belián), meg az, hogy ki mit mond, gondol rólam (Málna), ma már próbálok belülről építkezni és tartalmasabban élni (Áron). De a sztori egyébként teljesen fiktív.

Még csak 19 éves vagy, de már megjelent egy regényed, egy novellád pedig belekerült a Szakítós című antológiába, olyan nevek mellé, mint Háy János, Dragomán György, Garaczi László, Szabó Anna, Karafiáth Orsolya. Hogyan lehetséges ez?

Magam sem tudom, olyan mint egy álom. Fantasztikus érzés volt beleszagolni a saját könyvembe, amikor a kiadóban a kezembe nyomták a kész példányt. Az antológiában pedig hatalmas megtiszteltetés, hogy ilyen nagyszerű kortárs írók novellái között olvashatom a sajátomat. Mindig is szerettem írni, gyerekkoromban is állandóan jeleneteket gyártottam s ezeket elő is kellett adni a családnak, aztán a suliban sokszor felolvasták a fogalmazásaimat. De tudom, hogy rengeteget kell még fejlődnöm, messze vagyok attól, hogy írónak nevezhessem magam, talán majd egyszer, a sokadik könyvem után. Az írás egyelőre nekem szórakozás, kikapcsolódás.

Érettségi után milyen terveid vannak?

Imádom a színházat, ezért a Színművészeti Egyetemre vagy a Kaposvári Egyetemre fogok jelentkezni. Nem feltétlenül színésznő szeretnék lenni, de mindenképpen színházzal szeretnék foglalkozni. Ebbe talán az írást is beleépíthetem majd. A színház számomra az a hely, ahol élőben, az adott pillanatban történik meg a csoda, aminek hatása van és értéket teremt.

A regény hatására a The Palace zenekar írt egy dalt, amelynek címe hasonló, Pulcsiban alszunk és forgattak hozzá egy klipet is.

Málna egy átlagos középiskolás lány. Volt. Amíg csak egy nagy csalódás után már semmi más nem érdekli, csak az, hogy mit mutat a mérleg. Egy idő után nem fontosak sem a barátok, sem a suli, csakis a kalóriák és a dekagrammok. Óriási, bő, fekete cuccokban jár, és folyton fázik. Pulcsiban alszik. 

Bencze Blanka még maga is az érettségi előtt áll, pontosan látja korosztályának problémáit, beszéli a nyelvüket, ezért is lett első regénye a Rólad – Neked Könyvek első darabja. Fanyar humorral, pontosan ábrázolja az anorexiát, a testképzavart, a családokban tátongó űrt, miközben mesélő stílusa magával ragad, és talán a végén mégis minden elindul valamerre jó felé.

A könyvet keresd a Menő könyvek kiadó kínálatában! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X