Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 kérdés az anorexiáról

6 kérdés az anorexiáról

anorexiafogyáskórossoványság
0

Írta: and

Mindenki hallott már az anorexiáról, úgy érezhetjük már a csapból is ez folyik, mi mégis összeszedtük a legfontosabb ismérveket, hogy tudd, esetleg téged érint a betegség vagy valamelyik ismerősödet. 1. Hogyan kezdődik? A beteg először csak néhány kilótól akar megszabadulni. Aztán nem tud leállni. Mikor már csupa csont és bőr, ő akkor is kövérnek látja […]

Mindenki hallott már az anorexiáról, úgy érezhetjük már a csapból is ez folyik, mi mégis összeszedtük a legfontosabb ismérveket, hogy tudd, esetleg téged érint a betegség vagy valamelyik ismerősödet.

1. Hogyan kezdődik?

A beteg először csak néhány kilótól akar megszabadulni. Aztán nem tud leállni. Mikor már csupa csont és bőr, ő akkor is kövérnek látja magát, és még több kilótól akar megszabadulni. Mitől alakulhat ki a betegség? Ez változó. Sokszor valamilyen traumatikus élmény (szülők válása, haláleset) vagy kevésbé látványos dolog (például költözés). A serdülőkör egy kritikus pont a fiatal lányok körében. Nehéz megbarátkozni azzal, hogy hirtelen elkezd változni a testük, elkezd növekedni a mellük, combjuk, így szinte alig van olyan lány, aki nem kezd el diétázni. A többségük persze hamar feladja, de az elszántabbja a végletekig tudja éheztetni magát. A háttérben komoly önértékelési probléma is áll. A beteg meg akarja mutatni, hogy képes az életét uralni, így a saját testét is, melyre rájátszik még az, ha külső, pozitív visszajelzéseket kap. Ez még jobban növeli az elszántságát.

2. Kiket érint?

Elsősorban a jó szociális háttérrel rendelkező, iskolázott nőket, akiknek fontos, hogyan néznek ki, esetleg felelősségteljes beosztásban vannak, ahol a teljesítmény és a perfekcionizmus jóval nagyobb. Illetve a kamaszkorba belépő fiatal lányok még a legveszélyeztetettebb csoport. Itt is szintén a tökéletességre való törekvés dominál („képes vagyok uralni a testem, én nem engedek egy szelet csoki csábításának, mint a többiek”). Ezeknél a nőknél és lányoknál szinte az egész nap az étkezésről, jobban mondva az étkezés elkerüléséről szól, és hogy hogyan tudnának minél hamarabb még több kilótól megszabadulni. Ennek elérése végett szinte professzionális szintre képesek magukat képezni táplálkozásügyileg, tudják miben hány kalória van, mi hogy szívódik fel. Meglepő, de egyre több férfi is érintett a betegségben.

anorex2.jpg ()3. Mik a tünetek?

Súlyfóbia és testképzavar. E két fogalom határozza meg leginkább az anorexiás karaktert. Anorexiás egyénről akkor beszélhetünk, ha a számára ideális testsúlynál legalább 15%-kal kevesebbet mutat nála a mérleg. Ez itt kulcsfontosságú, hiszen a beteg retteg az elhízástól. Nincs elérendő célja, csak az, hogy minél vékonyabb legyen, és ezért képes éheztetni magát. Másik fontos jellemzője a betegnek, hogyha már a csontjai is zörögnek, ő akkor is kövérnek látja magát. Hiába néz bele a tükörbe, és hiába figyelmeztetik, hogy mennyire sovány, ő akkor is hájtömegeket lát magán, és ezért minden ételre ellenségként tekint, hiszen az közrejátszik a hízásban. Egy-egy étkezés számára valóságos tortúra, és mindenféle trükköt képes bevetni, hogy sikerüljön kihagynia mondjuk az ebédet.

4. Milyen változások tapaszthatóak?

A súlyveszteségen és a csontváz kinézeten kívül az egyik első tünet a menstruáció elmaradása, mely már az anorexia kezdeti stádiumában előfordulhat Jelentkezhet ödéma, a  végtagok és a nyak elkezdenek sorvadni, valamint a bőr pigmentációs zavara is tapasztalható. A csontok kirajzolódnak, az arc megnyúlik, a szem beesetté válik, a bőr ráncos, petyhüdt lesz. Az alapanyagcsere jelentősen lelassul, hiszen a szervezet érzi, hogy nem jut elegendő táplálékhoz, ezért mindent, amit lehet, igyekszik hasznosítani. Ez az oka például annak, hogy az anorexiások szinte mindig fáznak, mivel az átlagos testhőmérsékletül 35 fokra is lecsökkenthet a normál 37-hez képest. A keringés lelassul, a végtagok hidegek lesznek, sőt, gyakran kékesen elszíneződnek, és értelemszerűen a vérnyomás is csökken. A bőr szárazzá, sárgássá, a haj pedig törékennyé, szálkássá, fakóvá válik, sőt, gyakran hullani is elkezd. A hajhullással párhuzamosan viszont erőteljes szőrnövekedés is tapasztalható a test többi felületén, melynek oka a hőszabályozás gyengülése. Furcsa módon azonban az anorexiások sokszor igen aktívak. Hiába jár hálni beléjük a lélek, ha fogyásról van szó, hihetetlen mennyiségű energiát képesek egy-egy edzésbe beleölni. A testedzés is a mániájukká válhat.

5. Milyen mentális zavarok tapasztalhatóak?

Az anorexiások között igen sokan alvászavarral küzdenek. Éjszaka nehezen alszanak el, gyakran felébrednek, ezért napközben mindig fáradtak, így gyakran igénylik a délutáni pihenést. A koncentrációs képességük csökken, a gondolkodás, beszéd lassúvá, vontatottá válik. Mivel egy idő után sokszor éri őket kritika a testalkatuk miatt, egyre zárkózottabbá válnak, még a családtagjaik számára is, hiszen az anorexiásoknak általában nincs betegségtudatuk.

6. Mit tehetünk?

Az anorexia, ha nem kezdik el időben kezelni a beteget, sajnos halálos kimenetelű is lehet, hiszen a szervezet annyira lestrapálódik, hogy már nem bírja tovább fenntartani magát. Szülők esetében egyszerűbb a helyzet, mert ők még elvihetik orvoshoz a gyereküket, de felnőtt anorexiást már sokkal nehezebb rábeszélni, hogy orvosi segítségre van szüksége. Ha úgy látod, hogy egy barátnőd vagy családtagod ebben a betegségben szenved, semmiképpen se rohand le, ne kritizáld, ne nyomaszd azzal, hogy márpedig egyen, hanem ülj le vele, és a lehető legnagyobb empátiát gyakorolva próbáld meg őt megérteni. Ha látja, hogy őszintén érdeklődsz iránta, és nem a „támadás” a célod, akkor a bizalmába kerülhetsz, és sokkal könnyebb lesz már a helyes útra téríteni.

Formásabb alak, lépésről lépésre!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X