Főoldal > #JÓLVAGYOK > Karanténstressz: mit tehetünk ellene?

Karanténstressz: mit tehetünk ellene?

karanténstressznyugtató tevékenységekrelaxációstressz
0

Írta:

Ha úgy érzed, túltelítődtél a rossz hírektől, és egy kis lazításra van szükséged, illetve csökkentened kellene az önkéntes karantén okozta szorongást, próbáld ki a következő tevékenységeket!

Nem csak a negatív hírek olvasása okozhat jelenleg szorongást – az sem megnyugtató, hogy nem látjuk a szeretteinket, barátainkat, és a közösségi médiában úgy tűnik, számos ismerősünk meglepően produktív, és kihozza a maximumot a karanténból, állandóan főz, rendszeresen mozog, és tökéletesen kitakarítja a lakást. De hidd el, nem baj, ha nem váltod meg a világot a négy fal között!

Ahelyett, hogy újabb tippeket adnánk ahhoz, mi mindent csinálj meg, amire eddig nem volt időd, inkább olyan időtöltéseket ajánlunk a Cnet.com cikke nyomán, amelyek segítenek egy kicsit relaxálni, feltöltődni.

Meditálj

A kezdőknek érdemes meditációs applikációkkal próbálkozniuk, de korábban már mi is ajánlottunk egy módszert, ahogy érdemes belevágni a meditációba. Ezekben a stresszes időkben nagyon hasznos lehet ezt gyakorolni, akár csak egy rövid időre is napközben.

Színezz

Remek kifestőkönyvek készültek felnőtteknek, de akár az internetről is letölthetsz egy-egy ingyenesen hozzáférhető oldalt, ha van nyomtatód. A színezés pofon egyszerű és szórakoztató tevékenység, ha kiszakadnál kicsit a digitális világból, hiszen a meditatív flow állapotot is könnyedén elérheted általa. Tedd be a kedvenc zenéd, tölts egy bögre forró teát, és kezdj színezni!

Olvass

Ha nem is feltétlenül az Anna Kareninát választanád, vagy egy posztapokaliptikus disztópiát, egy-két felemelő könyvet érdemes a kezedbe venned – vagy igazából bármi olyat, ami segít egy kicsit kiszakadni a mindennapokból, hiszen ezekkel a témákkal tudsz a legjobban elterelődni. Szóval irány a könyvespolc, és vedd le valamelyik nagy kedvencedet, esetleg egy olyan könyved, amit még nem olvastál.

Horgolj

A horgolás nem csak az idősebb korosztálynak remek hobby. Egyszerűbb, mint a kötés, ezért bíztatunk, hogy merj belevágni. Rengeteg hasznos videót találhatsz hozzá, amelyekkel elsajátíthatod a horgolást. A maximális pozitív hatás eléréséért vegyél fel egy pár kényelmes zoknit, készíts egy bögre finom teát vagy kakaót, és indítsd el a kedvenc filmjeid egyikét. Persze, csak ha már belejöttél a folyamatba!

Kirakósozz

Ha valamikor, akkor éppen most van ideje beelvágni egy 1000-1500, profiknak akár még több darabot számláló kirakósba. Ez lehet akár páros tevékenység is, vagy családi, attól függ, kivel laksz együtt. Hidd el, elég alkalmanként akár csak fél óra kirakósozás, és máris nyugodtabb leszel!

Főzés

Enni mindenkinek kell, és az ételkészítés nem csupán egyszerű házimunka. Ötletelhetsz rajta, olvashatsz hozzá recepteket, kreatívkodhatsz, kísérletezhetsz, majd el kell készítened. Így egyszerre egy remek mentális igénybevétel, és egy kis fizikai is. A főzés remek módja annak, hogy valami egyszerű dologra összpontosíts, ezáltal pedig kikapcsolódj.

Kertészkedj

Ha van kerted, nem is nagyon kell tovább ragozni, hol fogj hozzá a dolognak. Ha nincs, akkor ültethetsz zöldségpalántákat, balkonvirágokat, de akár konyhakertként fűszernövényeket is a lakásban. Az összes hozzávalót megrendelheted online, és azonnal neki is láthatsz, amint megjött a csomag. A növénykéiddel minden nap érdemes egy kicsit foglalkoznod, így remek rendszeres időtöltés lehet.

Írj

Semmi másra nincs szükséged, csak tollra és papírra – az írás az egyik legjobb hobby! Akár hiszed, akár nem, nagyon szórakoztató lehet, és remek szorongásoldó is. Ha kreatívan állnál hozzá, írhatsz verseket, meséket, novellákat, de az is jó módszer, ha naplót vezetsz. Ha pedig szereted a dolgokat ábrázolni is, rendszerezni, akkor a bullet journal módszert is érdemes kipróbálnod!

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X