Főoldal > EGÉSZSÉG > Bezárkózva: Ne csak filmezz, olvass is!

Bezárkózva: Ne csak filmezz, olvass is!

könyvolvasásstresszoldás
0

Írta:

A könyvek olvasása másfajta élményt ad, mint a mozi vagy a tévé. Segít a stresszoldásban, javítja a memóriát és gazdagítja a fantáziádat.

Egyre több új könyv jelenik meg a boltokban, mégsem mondhatjuk, hogy az emberek többsége gyakrabban olvasna, mint évekkel ezelőtt. Igaz, hogy több odafigyelést igényel, mint a filmnézés, de sok előnyt is tartogat!

Jelenetek a fejedben

Amikor regényt, novellát olvasol, a történet közben te magad állítod elő a képeket. Senki más nem fog ugyanolyan kinézetű szereplőket, ugyanolyan környezetet kigondolni, mint te. Ahány ember, annyiféle kép tárul fel egy-egy olvasmány kapcsán. Talán észre sem veszed, de ilyenkor az agyban komoly munka folyik! Az agysejtek között új összeköttetések keletkeznek, és ez a rövid- és hosszú távú memóriát is javítja. Egy chichago-i kutatás kimutatta, hogy a rendszeresen olvasó embereknél később 32 százalékkal kisebb az esély az Alzheimer-kórra. Lehet, hogy most ez még nem hoz lázba, de később hálás lehetsz!

Természetesen a filmnézésről sem beszél le senki. Másfajta élményt nyújt, és erre is szükség van! De időről időre iktass be olvasós órákat – meglátod, mennyivel nyugodtabb leszel.

8581034 - young woman reading a book lying in a hammock

Kiemel a hétköznapokból

Miközben egy izgalmas vagy romantikus történetet olvasol, maximálisan ki tudsz lépni a valóságból. Szemeddel a sorokat követed, fejedben életre kelnek a szereplők. Ha érdekes a történet, rövidesen arról is megfeledkezel, hogy előzőleg éhes voltál, vagy valaki megbántott. Úgy is fel lehet fogni, mint egy feltöltődő módszert, és még utaznod sem kell hozzá!

Figyeld csak meg az iskolás gyerekeket, amikor egy őket megszólító könyvet olvasnak: mintha egy burokban lennének, megszűnik körülöttük a világ. Te is visszaszerezheted a már-már elveszített képességedet, ha gyakrabban veszel regényt a kezedbe. Ha nem szoktál olvasni, most talán nehezen veszed rá magad a változtatásra. De néhány hét múlva le sem akarod tenni a könyveket!

Választ ad döntéshelyzetben

A regények és novellák további előnye, hogy segítenek a kritikus élethelyzetekben. Szinte biztos, hogy találsz olyan regényhőst, akinek hasonló a problémája, mint neked. Elképzelheted, hogy te mit tennél hasonló helyzetben, így olvasás közben választ kaphatsz, hogy milyen irányban lépj tovább. Könnyebb egy történeten keresztül szemlélni a saját sorsodat, mintha csak magadban rágódnál egy-egy kérdésen. Kinyílnak olyan ajtók, melyekre nem is gondoltál volna azelőtt. Ha volt egy berögződött sémád egy-egy szituáció esetén, most rájöhetsz, hogy nem csak a régi utakon járhatsz. A könyv utolsó mondata után pedig a legjobb felismerés: akár rólad is szólhatott volna az egész!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X