Főoldal > AKTUÁLIS > Egyre népszerűbb a hiperbár oxigénterápia

Egyre népszerűbb a hiperbár oxigénterápia

egészségoxigénterápia
0

Írta:

A lábszárfekély és a fülzúgás mellett Lyme-kóros, migrénes, valamint csonttörés vagy agyvérzés után lábadozó páciensek is sokan keresi fel a Hiperbár Centrumot.  Presser Gábor előadóművész, Erőss Zsolt hegymászó és számos hazai élsportoló is a terápia segítségét vette igénybe felépüléshez, regenerálódáshoz, valamint általános erőnléti felkészüléshez. A hiperbár oxigénterápia immár 7 éve elérhető Magyarországon is. A 2011-es […]

A lábszárfekély és a fülzúgás mellett Lyme-kóros, migrénes, valamint csonttörés vagy agyvérzés után lábadozó páciensek is sokan keresi fel a Hiperbár Centrumot.  Presser Gábor előadóművész, Erőss Zsolt hegymászó és számos hazai élsportoló is a terápia segítségét vette igénybe felépüléshez, regenerálódáshoz, valamint általános erőnléti felkészüléshez.

A hiperbár oxigénterápia immár 7 éve elérhető Magyarországon is. A 2011-es év jelentős fordulatot jelentett a hazai Hiperbár Centrum életében. Az előző évekhez képest a páciensek köre jelentősen bővült, és egyre többféle problémával fordulnak a centrum szakembereihez.

„Betegeink számának emelkedésénél sokkal nagyobb eredmény számunkra, hogy pácienseink egyre szélesebb körből kerülnek ki, egyre több betegséggel, problémával keresnek meg bennünket és egyre több orvos ajánl bennünket saját páciensei számára, kiegészítő- vagy utókezelésként. Ez pedig azt jelenti, hogy ismertségünk, elismertségünk szakmai körökben is jelentősen nőtt” – mondta Péchy Imre, a Hiperbár Centrumot üzemeltető Baromedical Zrt. vezérigazgatója.

A centrum betegeinek nagy részét továbbra is a cukorbeteg lábszárfekéllyel és a fülzúgással küzdő páciensek adják. 2011-ben viszont jelentősen emelkedett a Lyme kóros betegek száma és azon páciensek aránya, akik stroke utáni rehabilitáció során veszik igénybe a kezeléseket. Csonttörések, izomsérülések után, a felépülési idő lerövidítése érdekében is sokan keresik fel a központot.

„Az elmúlt években több ismert embert, elsősorban sportolót kezeltünk. Legtöbbször izomsérülés, csonttörés utáni rehabilitációban vettünk részt, de voltak kifejezetten speciális eseteink és olyanok is, akik általános erőnlétük javítására, verseny előtti felkészülés céljából ültek be a hiperbár kamrába néhány kezelésre” – mondta Péchy Imre. „Kezeltjeink között volt többek között Presser Gábor és Tolvai Renáta előadóművészek, Erőss Zsolt és Hajdú Péter hegymászók, Tokay Máté wakeboardos, Tóth Ágota gyorskorcsolyázó, valamint az Újpest és az Honvéd számos focistája.”

kamra2.jpg ()A hiperbár oxigénterápia mára az egyik legnépszerűbb alternatív kezelési mód lett a világon, amely általános jótékony hatásai mellett számos betegségből segít felépülni. Ma a világon több ezer hiperbár centrum működik, Európában pedig mintegy 200. A terápia nemzetközi elfogadottságát jól mutatja, hogy a nagy terápiás centrumokban évtizedek óta nemzetközileg meghatározott standardok alapján egységesítve működnek, számos országban pedig a betegbiztosító fizeti a kezelés költségeit. Az Egyesült Államokban a HBO terápiát az AIDS kezelésében is használják.

A hiperbár kamrában a páciensek 100%-os oxigént lélegeznek be, szemben a normál levegő átlagosan 21%-os oxigéntartalmával. A kezelés hatására a szervezetben jelenlévő oxigénkoncentráció a szokásos 15-20-szorosára növekszik. A terápia során az oxigén minden testnedvbe beoldódik, így a csökkent vérellátású vagy vérrel egyáltalán el nem látott szövetekbe is eljut.  A sérült szövetek extra adag oxigént kapnak, amely segíti a fehérvérsejteket a fertőzések leküzdésében, serkenti a kapillárisok újraképződését, a sérült szövetek és szervek regenerációját, így radikálisan felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.

„Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a hiperbár oxigénterápia nem csodaszer. Mi az oxigén természetes regeneráló és gyógyító hatását használjuk fel kezeléseink során, amely – elsősorban kiegészítő kezelés formájában – nagymértékben javítja más terápiák hatását, felgyorsítja a szervezet természetes regenerációs folyamatait” – tette hozzá Péchy Imre.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések, gyulladások, fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is. Ezen kívül javítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, gyorsítja a test regenerálódását, valamint növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, így az egészségmegőrzés területén is előszeretettel alkalmazzák.

Forrás: www.baromedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X