Főoldal > AKTUÁLIS > Miért hizlal a tél?

Miért hizlal a tél?

fogyáshízáshormonoktél
0

Írta:

Kevés a fény, csökken bizonyos hormonok szintje a szervezetben. Kevés a szín, a friss zöldség és gyümölcs, vagyis a mikroelemek és vitaminok, az úgynevezett antioxidánsok. Mindez az étvágyat fokozza. Amikor pedig olyan ételt veszünk magunkhoz, amelyből jószerével csak a kalóriák hasznosíthatók, mert a fontos anyagok szétfőttek, agyonsültek, vagy a mirelitben jéggé dermedtek, egyes feldolgozott élelmiszer […]

Kevés a fény, csökken bizonyos hormonok szintje a szervezetben. Kevés a szín, a friss zöldség és gyümölcs, vagyis a mikroelemek és vitaminok, az úgynevezett antioxidánsok. Mindez az étvágyat fokozza. Amikor pedig olyan ételt veszünk magunkhoz, amelyből jószerével csak a kalóriák hasznosíthatók, mert a fontos anyagok szétfőttek, agyonsültek, vagy a mirelitben jéggé dermedtek, egyes feldolgozott élelmiszer esetében pedig már eleve ott sem voltak, a következő éhségroham nagyon hamar jelentkezik majd. Vajon mivel magyarázható mindez? Hogy megértsük ezen belső folyamatok lényegét, segítségünkre volt Dr. Filiczky István, belgyógyász gasztroenterológus.

„Szervezetünket csak részben érdekli a mennyiség, a minőséget fontosabbnak tartja. Amikor nem jut a megfelelő táplálék-összetételhez, azt üzeni: kérek még! Ha csak zsírt fogyasztanánk, szénhidrátot kívánnánk. Ha csak szénhidrátot vennénk magunkhoz, akkor húsra vágynánk…” – magyarázza Filiczky doktor.

„A téli pluszkilók ellen fontos lenne újra felfedeznünk a tököt, a céklát, a csicsókát, az almát, és a körtét. A távolról érkezett, nálunk nem szezonális primőrnek alig van beltartalma, mire a tányérunkra kerül. A félkészen vásárolt ételekkel sokszor ugyanez a helyzet. A kalóriáknak így a sokszorosát fogjuk megenni ahhoz képest, amennyit értékes ételekből kívánnánk meg. Úgy is fogalmazhatunk, hogy éhségünket inkább táplálkozással kéne csillapítanunk, mint étkezéssel”- tudhatjuk meg a szakembertől.

fogyas2.jpg ()Mi a különbség étkezés és táplálkozás között?

A táplálkozás nem a gyors megoldásokra koncentrál, hanem a jó alapanyagokra. A jó alapanyag lehetőleg itthon termelt, és az évszaknak megfelelően friss. Az alkalmazott konyhai eljárás kíméletes, első helyezettünk a párolás, illetve a lassú főzés. Az ételkombinációk is fontosak. A zöldség igazi Jolly Joker, jól illik a húsokhoz és a keményítő tartalmú ételekhez, valamint a gabonákhoz is. A gabona-hús, keményítő-hús, vagy keményítő-gabona azonban hízlaló párost alkot. A zsiradékban sült keményítő – lásd rántott ételek – pedig megértek a száműzetésre, ezekből lesz legkönnyebben zsírpárna a derekunk körül. A többszöri kisebb adag kíméletes megoldás, még az sem szükséges, hogy az ebéd bőségesebb legyen, mint a reggeli. A szervezet nem napszakokban “gondolkodik”, hanem az emésztésre fordított munkában. Rendszeres időpontokban enni fél siker, ha szervezetünk “megtanulhatja”, mikor jött el az emésztés ideje, sokkal jobb munkát végez majd. A változatosan használt zöldfűszerek nem csak az ízélményt, ezáltal a teltség érzetet fokozzák, de kiválthatják a felhasznált só egy részét is.

Tudtad-e?

A téli vitaminpótlás fontos, az azonban teljesen egyedi, kinek, mikor, milyen mikrotápanyagokra van szüksége, és azt is igen nehéz felmérni, adott készítmény megfelelően felszívódik-e a szervezetünkben. Erre még a “csúcstermékek” esetében sincs garancia. Ezért képtelenség a vitamin-, ásványianyag- és nyomelem bevitelt főleg tablettákkal megoldani. Bár télen még a zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma is csak töredéke az ideálisnak, ám ezek legalább természetes mikrotápanyagok, ráadásul a nyers élelmiszer azokat az enzimeket is tartalmazza, melyek gyorsítják, segítik a beépülést.

Az egészséges táplálkozás mindenképp elvezet bizonyos mértékű fogyáshoz, a különösen nagy túlsúly azonban olyan fizikai és pszichés megterheléssel jár, mely könnyen sikertelenségre ítélheti a diétát. Ilyen szélsőséges esetekben, sorozatos diétás kudarcok után a fogyást segítő gyomorballon beültetése lehet egy jó megoldás. Dr. Filiczky István belgyógyász gasztroenterológus szerint az eszköz a gyomorfal belső feszítésével teltségérzetet idéz elő. Az eljárás viszonylag egyszerű, műtéti beavatkozás nélkül, endoszkóp segítségével helyezzük le a ballont a gyomorba, majd steril folyadékkal megtöltve a kívánt méretűre duzzasztjuk. A ballonviselés időtartama nagyjából 6 hónap, és a páciens megfelelő együttműködése esetén a fogyás minimum néhány, de akár 30 kilogramm is lehet.

Forrás: Dr. Filiczky István, a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász gasztroenterológusa, www.drrose.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X