Főoldal > AKTUÁLIS > 12 éves korban a magyar gyerekeknek átlagosan már 4 rossz foga van

12 éves korban a magyar gyerekeknek átlagosan már 4 rossz foga van

fogkalciumtejvitamin
0

Írta:

Világszerte az iskoláskorú gyerekek 60-90%-ának van legalább 1 szuvas foga, míg felnőttek esetében ez az arány már 100% – állítja az International Dairy Journalban most megjelent amerikai tanulmány. A publikáció szerint azonban a tejben található bioaktív összetevők védelmet nyújtanak a népbetegségnek számító fogszuvasodás ellen. A tejben található ásványi anyagok közül a kalcium, foszfor, a tej […]

Világszerte az iskoláskorú gyerekek 60-90%-ának van legalább 1 szuvas foga, míg felnőttek esetében ez az arány már 100% – állítja az International Dairy Journalban most megjelent amerikai tanulmány. A publikáció szerint azonban a tejben található bioaktív összetevők védelmet nyújtanak a népbetegségnek számító fogszuvasodás ellen. A tejben található ásványi anyagok közül a kalcium, foszfor, a tej vitaminjai közül pedig elsősorban a D-vitamin véd a fogak romlása ellen. Emellett a tej pH értéke sohasem csökken 5.5 alá, mely a fogzománc kioldódásához vezetne. Ezzel szemben a cukros üdítők és az egyéb cukrozott élelmiszerek épp ellenkező hatást váltanak ki és demineralizálják a fogzománcot, azaz kivonják a fogból az ásványi anyagokat. A tanulmány szakértői szerint a tejfogyasztás ezért kiemelten fontos gyermekkorban az egészséges fogak kialakulásához, felnőttkorban pedig azok megőrzéséhez.

Szuvas fogak világszerte

A fogszuvasodás világszerte az egyik leggyakoribb népbetegségnek számít, így Magyarországon is vezető szereppel bír: egy hazai vizsgálat alapján 10 évenként megkétszereződik a gyermek- és serdülőkori fogszuvasodások száma. Magyarországon, 12 éves korban a gyerekeknek általában már 4 rossz foga van. Míg a fogszuvasodás globálisan a gyerekek 60-90%-át, a felnőtteknek pedig 100%-át érinti, addig az Egyesült Államokban például a 2-4 év közötti gyerekek 20%-ának, a 6-8 évesek 50%-ának és a 15 év felettiek 60%-ának van legalább 1 szuvas foga. Az amerikai W. R. Aimutis és munkatársai tanulmánya szerint a fogszuvasodás gyakorisága, a táplálkozási szokások és dohányzás miatt tovább fog növekedni.

kalcium2.jpg ()Mi az, amit iszol?

A tanulmány szerzői a fogszuvasodás első számú okozójaként nevezik meg a magas cukortartalmú ételeket és italokat, melyek nagymértékben csökkentik a száj pH értékét és a fogak ásványi anyag tartalmát. A tejfogyasztás során a pH érték sohasem csökken a kritikus 5.5 alá, mely a fogzománc kioldódásához vezetne. A tej és tejtermékek segítik fenntartani a szájban található szövetek egészséges pH egyensúlyát, ezáltal lassítva vagy megszüntetve a fogak ásványi anyag tartalmának vesztését.

Kalcium és foszfor optimális egyensúlya

Nem mindegy tehát, hogy mit iszunk. Az amerikai tanulmány ugyanis megállapítja, hogy a tejben és tejtermékekben található kalcium, foszfor, tejfehérje, a tejben található vitaminok közül pedig elsősorban a D-vitamin, csökkentik a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. A kalcium, a fogzománc építőanyagaként, a tejben, tejtermékekben van jelen olyan formában, hogy a leghatékonyabban felszívódhasson a szervezetben. Mivel a fogzománc mindennapi életünk során veszít ezekből az ásványi anyagokból, a veszteség pedig a fogak gyengüléséhez vezet, a fogak egészsége érdekében elő kell segíteni az elveszített ásványi anyagok visszaépülését.
 
A tejfehérje a fogak felépítésében és erősségük kialakításában játszik fontos szerepet. A D-vitamin a kalcium és foszfor felszívódását segíti, enélkül az ásványi anyagok nem tudnának beépülni a fogzománcba.

„A tejben azonos arányban van jelen a kalcium és foszfor, ami azért előnyös, mert a fogzománc is hasonló kalcium/foszfor aránnyal rendelkezik” – mondta Dr. Matos Lajos, a tanulmány ismertetője. „Csak a tej és tejtermékek képesek biztosítani az étrend kalcium/foszfor arányának egyensúlyát, mivel számos más táplálék több foszfort tartalmaz, mint kalciumot” – tette hozzá a szakember.

Hőkezelés hatása a tejre

„Sokan tévesen úgy vélik, hogy a boltban kapható dobozos tejek nem vagy kis mértékben tartalmazzák azokat a vitaminokat, amelyek szükségesek az erős csontozat és fogak kialakításában” – mondta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője. „Ezzel szemben tény, hogy az UHT (ultra magas hőmérsékleten kezelt) tej tartalmazza mindazokat a vitaminokat, amelyek az egészséges táplálkozás szerves részét képzik” – tette hozzá a szakember.

Az egészséges táplálkozás fontos szerepet játszik a fogszuvasodás megelőzésében, nem helyettesíti azonban a megfelelő szájhigiéniát. Nagyon fontos a rendszeres, naponta legalább kétszeri fogmosási szokás kialakítása gyermekkorban és a rendszeres fogászati szűrővizsgálatokon való részvétel.

Forrás: Premier Kommunikacios Iroda

Ég a gyomrod? Folyton éhes vagy? Itt a megoldás!

Látványos loknik könnyen és gyorsan


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X