Főoldal > AKTUÁLIS > Étrend és életmód a női egészségért

Étrend és életmód a női egészségért

életmódétrendnők
0

Írta:

Az életmód pillérei Az optimális életmódnak négy olyan alappillére van, amelyek már önmagukban is döntőnek bizonyultak a hosszabb, egészségesebb élet elérésének szempontjából. Ezek a dohányzás mellőzése, a legalább heti 150 perces, lihegéssel járó fizikai aktivitás, az egészséges testsúly megőrzése (ami a testtömegindex-szel számítva a 18,5-25 közé esik) és a mediterrán étrend szerinti táplálkozás. Ez egy […]

Az életmód pillérei

Az optimális életmódnak négy olyan alappillére van, amelyek már önmagukban is döntőnek bizonyultak a hosszabb, egészségesebb élet elérésének szempontjából. Ezek a dohányzás mellőzése, a legalább heti 150 perces, lihegéssel járó fizikai aktivitás, az egészséges testsúly megőrzése (ami a testtömegindex-szel számítva a 18,5-25 közé esik) és a mediterrán étrend szerinti táplálkozás. Ez egy főként zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat, halakat, egyszeresen telített zsírokat, kevés húst tartalmazó étrend, amely korlátozott alkoholbevitellel jár. Miután összehasonlították a legegészségesebben élő nők adatait a legkevésbé egészségesen élőkkel, a tudósok arra jutottak, hogy az utóbbiaknak megnégyszereződött a halálozási rizikója. A férfiaknak ugyanakkor 2,5-szer nagyobb volt az esély a végzetes kimenetelű betegségre, ha nem a négy faktor szerinti életmódot folytattak.

Mára bizonyított tény, hogy az egészséges, megfelelően kialakított életmóddal nem csak megelőzni, de gyógyítani is lehet a már kialakult betegségeket. Az elkapkodott edzések és kampányszerű fogyókúrák előtt fontos lenne tájékozódni az általános állapotról. Az életmód orvoslás éppen azt a célt szolgálja, hogy akár örökletes hajlam, alapbetegségek, akár kevésbé jó fizikai állapot esetén alapos felmérés és tesztek után mindenki kialakíthassa a számára legoptimálisabb és biztonságos életmódot, mozgás- és étkezési programmal egyaránt.

eletmod2.jpg ()Étkezési alapelvek

“A nők és a család táplálkozásában a fő szabály, hogy a félkész-, kész-, tartósított-, és más műételek helyett minél inkább a rostban gazdag zöldség, gyümölcs és gabona legyenek az étrend alapjai. Ezek amellett, hogy segítik az emésztést, szinte kimossák a salakanyagokat a szervezetből, így hatékonyabbá válik a természetes méregtelenítés. Napi 10 dkg tejtermék vagy 1-2 deci tej feltölti a kalciumraktárakat, ami a menopauza után már kiemelten fontos a csontritkulás megelőzésében. Ami a fehérjéket illeti, napi 20-30 dkg hús és 10 dkg hal fogyasztása ajánlott – persze ez hetente összeadódhat” – ismerteti dr. Bakanek György, táplálék-kiegészítési specialista. 

Ösztrogén növényekből? 

Mivel a nők változókori tüneteinek jó része az ösztrogénhormon hiányának köszönhető, súlyos kellemetlenségek esetén mindenképpen érdemes elgondolkozni ennek, és más hormonoknak a pótlásáról. Az orvosi terápiákon túl jó tudni, hogy a fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek képesek a női nemi hormonhoz hasonló hatást kiváltani. Az emberi táplálkozásban is szerepet játszó anyagok leggazdagabb forrásai a szója, a lenmag és a vörös lóhere nevű gyógynövény. Ez utóbbi és a szója is fogyaszthatók étrend-kiegészítő kapszulák formájában, bár a szóját húshelyettesítőnek is használhatjuk. A lenmagból napi 1-2 teáskanállal ajánlott elkeverni egy doboz joghurtban, és kapható hasznos, természetes összetevőkből készült filteres tea is a klimax tüneteinek enyhítésére.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot

Ez segít majd felállni a kanapéról és leadni a pluszkilókat!

Ég a gyomrod? Folyton éhes vagy? Itt a megoldás!

Húsból érdemes a magyart keresni


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X