Főoldal > AKTUÁLIS > A legfontosabb kérdések és válaszok a babavárásról

A legfontosabb kérdések és válaszok a babavárásról

anyababavárásszületés
0

Írta:

Az elsőgyermekes szülők gyakran tele vannak bizonytalansággal: akadnak, akik jó előre igyekszenek mindent elrendezni, míg mások csak a szülés előtti pillanatokban kezdenek kapkodni. Nem árt ezért, ha kérdéseinkkel a választott gyermekorvost még a szülés előtt felkeressük, mert sok bizonytalanságot eloszlathat egy ilyen találkozás. Dr. Pintér Zsolt, gyermekorvos összegyűjtötte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket. Gyógyszerek és higiénia […]

Az elsőgyermekes szülők gyakran tele vannak bizonytalansággal: akadnak, akik jó előre igyekszenek mindent elrendezni, míg mások csak a szülés előtti pillanatokban kezdenek kapkodni. Nem árt ezért, ha kérdéseinkkel a választott gyermekorvost még a szülés előtt felkeressük, mert sok bizonytalanságot eloszlathat egy ilyen találkozás. Dr. Pintér Zsolt, gyermekorvos összegyűjtötte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Gyógyszerek és higiénia

Pintér doktor: Az újszülött ápolásához elsősorban illatanyagmentes, gyógyszertári készítmények ajánlhatóak. Ezek nem allergizálnak, könnyen beszerezhetőek, megbízhatóak. A legfontosabb kellékek: fürdető (Unguentum hydrophil nonoionicum), hintőpor és alkohol (a köldökápoláshoz), babaolaj, popsikenőcs, lázkúp, Vigantol (D- vitamin, amiből napi 1 cseppet kell adnia 14 napos kortól), Konakion (K- vitamin, a véralvadási zavarok elkerüléséhez, ha a gyermek anyatejet kap).

Tanácsos beszerezni egy orrszívó eszközt is. Ennek a kicsi 3- 4 éves koráig nagy hasznát vesszük majd, míg meg nem tanulja magától kifújni az orrát. Fontos: az újszülött kizárólag az orrán keresztül vesz levegőt, ezért ha a váladék nehezíti a légzését, mindenképp alkalmaznunk kell az orrszívást – erre egyaránt jó a porszívóhoz csatlakoztatható toldalék, illetve a speciális elektromos készülék.
Szükségünk lehet még az ún. apnoé alarm, azaz légzésfigyelő készülékre, leginkább ikerterhesség, koraszülés esetén, illetve ha a családban volt már hirtelen csecsemőhalál. Megelőzendő, hogy az esetlegesen a mellben maradó tej gyulladást okozzon, jó szolgálatot tesz egy mellszívó eszköz és egy cumisüveg, amiben a lefejtett tejet kínálhatjuk a kicsinek.

Mi történik az első pár hónapban?

Pintér doktor: Az újszülöttosztályon töltött 3- 4 nap alatt az anya megtanulja, hogyan kell a kisbabát mellre tenni, és tanácsokat kap a baba ápolásával kapcsolatban. A kicsi megkapja első védőoltását, a BCG- t. A következő oltásra csak a 2. hónapban kerül majd sor, de a gyermekorvos 2 hetesen és 1 hónaposan is megvizsgálja a babát, hogy nyomon kövesse fejlődését. 6- 8 hetesen a kicsi hasi és koponyaultrahang- vizsgálaton, illetve csípőszűrésen esik át.

Az első napok, hetek során az édesanya lassanként kezdi kiismerni gyermeke szükségleteit, jelzéseit. Hamarosan meg tudja majd különböztetni az éhség és a fájdalomérzés kapcsán jelentkező sírást. Anya és gyermeke között másféle testi kapcsolat alakul ki, mint korábban, a terhesség során átélt harmóniát csak fokozza a látás, a tapintás, a szaglás – az érzékelés minden formája.

Milyen gyakran és mennyit kell ennie a babának?

Pintér doktor: Az igény szerinti etetés gyakran hasi panaszokhoz, az anyatej elapadásához és rendszertelen napi ritmushoz vezethet. Utóbbi az édesanya számára tervezhetetlenné teszi a napot, ezért dr. Pintér Zsolt a 3 óránkénti etetést javasolja. Az 1 hetes újszülött testsúly-kilogrammonként átlagosan 150 ml anyatejet – vagy tápszert – igényel naponta. Ha az újszülött súlygyarapodása megfelelő – ez azt jelenti, hogy 2 hetes korára, a kezdeti súlyesését követően elérte a születési súlyát, vagy átlagosan havi 600 grammot hízik -, nincs szükség az elfogyasztott anyatej mennyiségének mérésére.

baba2.jpg ()Honnan tudom, hogy fáj valamilye, vagy csak éhes?

Pintér doktor: Az édesanyák már a sírás hangja alapján meg tudják különböztetni, miért sír a kicsi. Ehhez elegendő pár hét tapasztalata. Amikor egy jól fejlett, jó étvágyú, 1- 2 órával korábban megetetett apróság keservesen sír, lábait felhúzza, hasa feszes, valószínűleg nem az éhség, hanem a hasfájás kínozza. A problémát enyhíthetjük a has simogatásával, cumival, lábtornával, illetve sok- sok türelemmel.

Aggódnom kell- e a bukás miatt?

Pintér doktor: A csecsemőknél gyakori a kisebb bukás: ilyenkor az elfogyasztott tejből kis mennyiség visszakerül a gyomorból a szájüregbe, onnan pedig általában valakinek a ruháján landol… Előfordulhat ez akkor is, ha a baba többet evett, mint amennyit a súlya alapján várnánk. Ha a kicsi nem nyűgös, nincs panasza, hasi fájdalma, megfelelően gyarapodik a súlya, akkor a jelenség nem igényel kivizsgálást – utóbbi csak sugárhányás, hasi fájdalom, súlyfejlődés elmaradáskor lehet indokolt.

Mi van a pelenkában?

Pintér doktor: Az anyatejes széklet mustársárga, de a színt az anyatejtermelés fokozására elfogyasztott teák, homeopátiás készítmények módosíthatják. A mennyisége egyénenként eltérő lehet, van olyan gyermek, aki csak kétnaponta tölti meg a pelenkát, de az sem rendellenes, ha valaki minden egyes pelenkacserére produkál valamit.

A tápszeres gyermekek széklete az anyatejjel táplált apróságokénál sűrűbb, színe sötétebb, esetleg zöldes. Ezek a babák általában naponta 1- 2 alkalommal kakilnak. Ha a széklet állaga, szaga, színe megváltozik, kérjük ki orvosunk véleményét!

Anyatej kontra tápszer

Pintér doktor: Az anyatejben minden megvan, amire a gyermekeknek a növekedéshez, az egészséges fejlődéshez szüksége van – csak K- vitamin- tartalma alacsonyabb, mint a tápszeré, de ez egyszerűen pótolható. Fél éves korig – a nyári kánikulát leszámítva – nem kell mellé semmiféle pótlás.
Persze adódhatnak helyzetek, amikor jó, ha van otthon egy adag tápszer – például anyai gyógyszerszedés, mellgyulladás esetén -, ezért óvatosságból tarthatunk otthon egy dobozzal. A mai modern tápszerek kiválóan helyettesítik az anyatejet, és megfelelő fejlődést biztosítanak, de közel sem tudnak annyit, mint a természetes táplálék.

Az élet első 15 perce

9 hónapnyi várakozás után végre kezünkbe vehetjük a kicsit, akit annyira vártunk. Illetve mielőtt még kezünkbe vennénk…

A gyermek kiemelése után az első lépés a köldökzsinór ellátása. Ekkor indul el az Apgar- féle időszámítás, mely az újszülött állapotát e perces és 5 perces korában értékeli a szívfrekvencia, a légzés, a bőrszín, az izomtónus és az orrszívásra adott reakciók alapján. A maximális érték 10 pont.
Egy- egy fémeszközzel elszorítják a köldökzsinór anyai és újszülött oldalát, és a közöttük lévő részt átvágják. A gyermeket ezt követően a szülésznő veszi gondjaiba, aki megkezdi az újszülött ellátását.

A gyermekorvos illetve a szülésznő az előbb említett Apgar- számítás alapján értékeli a gyermek életfunkcióit.
Ha az adaptáció – a külvilághoz történő alkalmazkodás – megfelelő volt, a köldök végleges ellátását követően megmérik a gyermek hosszát, súlyát, fej- és mellkörfogatát. Egy puha szonda segítségével ellenőrzik a testnyílások átjárhatóságát.

A kicsit sugárzó hőforrás alá helyezik és szárazra törlik, hogy a hőveszteséget mihamarabb minimálisra csökkentsék. Mindez olyan speciális asztalon történik, amelyen megtalálhatóak a légutak leszívásához szükséges eszközök, ambuballonok és maszkok, tubusok, gyógyszerek és még számos egyéb műszer, amikre egy esetleges életmentés során szükség lehet. A letörlést követően a légutak megtisztítására, a szívritmus ellenőrzésére kerül sor.

Forrás: Dr. Rose Magánkórház

Megérkeztek a NIVEA Q10PLUS arcápoló termékcsalád legújabb tagjai!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X