Főoldal > AKTUÁLIS > Sosem késő: utolsó pillanat az alakformálásra

Sosem késő: utolsó pillanat az alakformálásra

diétafogyáspillanatstressz
0

Írta:

A jojó-effektus a szervezet „okos” válasza A legtöbb villámkúrával az a baj, hogy a drasztikus megvonások csak rövid távon hoznak eredményt – igaz, akkor látványos lehet -, hosszútávon az esetek döntő többségében azonban megjelenik a jojó-effektus, vagyis a gyors visszahízás. Ennek hátterében az „okos” szervezet reakciója áll. Ugyanis, amikor a szervezet azt érzi, hogy kevesebb […]

A jojó-effektus a szervezet „okos” válasza

A legtöbb villámkúrával az a baj, hogy a drasztikus megvonások csak rövid távon hoznak eredményt – igaz, akkor látványos lehet -, hosszútávon az esetek döntő többségében azonban megjelenik a jojó-effektus, vagyis a gyors visszahízás. Ennek hátterében az „okos” szervezet reakciója áll. Ugyanis, amikor a szervezet azt érzi, hogy kevesebb kalóriához jut, magasabb hatásfokra kapcsol és igyekszik minél több kalóriát elraktározni az ínség miatt. Ezért, amint visszaállunk a normál kalória-bevitelre, azt tapasztaljuk, hogy jobban hízunk, mint korábban. Ráadásul az emberek többsége kifejezetten egészségtelenül diétázik, így akár komolyan is árthat a szervezetének. Erre utaló figyelmeztető jelek például a rossz közérzet, a depresszió, a hajhullás, a köröm töredezése, a bőrproblémák.

Az anyagcsere felgyorsítható

Az átgondolatlan fogyókúrákba tehát nem érdemes belemenni, van azonban néhány olyan „trükk”, amelyek kissé felgyorsíthatják az anyagcserét, így hatékonyabbá tehetik a megreformált életmódot. Íme, néhány hasznos tipp:

– Reggelizzünk!

Ha kihagyjuk a reggeli első étkezést, lelassul az anyagcserénk, és tápanyag híján a szervezetünk nem tud optimálisan működni. Ezért érdemes egy kis időt szánni a reggelire, amely ideális esetben fehérjét is tartalmaz. Ez ugyanis aktiválja a noradrenalin termelését, ezáltal növeli a szívverést és fokozza az éberséget. Ráadásul a fehérjét lassan emésztjük meg, így a vércukor- és energiaszintünk stabil marad.

utolso2.jpg ()– Aludjunk eleget!

Mivel a kialvatlan, fáradt szervezet anyagcseréje lassul, óhatatlanul is több zsír halmozódik fel a bevitt táplálékból. Tehát érdemes odafigyelni, hogy legalább 7 órát aludjunk minden nap.

– A munka mellett is mozogjunk!

A napi 8-10 órás ülés nem csak lelassítja a zsírégetést, de hosszú távon mozgásszervi problémákat is okozhat. Amikor csak lehet, álljunk fel és járkáljunk, például telefonálás közben, így kissé felfokozhatjuk az anyagcserét.

– Oldjuk a stresszt!

A stressz miatti alváshiány és az evési-kényszer hatással lehet a pajzsmirigyünkre is, amely olyan hormonokat termel, melyek szabályozzák az anyagcserét, a testhőmérsékletet, a szívritmust és számos szervet. Innen pedig egyenes az út a súlygyarapodáshoz és /vagy a depresszióhoz. A megfelelő stresszoldó módszerek – elsősorban a mozgás – tehát nem csak fogyasztanak, de a pajzsmirigyet is optimális működésre késztethetik.

Kúra helyett életmód

Egyre többen elfogadják, hogy a fogyókúrák helyett életmódváltásra van szükség! Hosszú távú eredményt csak az hoz, ha új elvek és étrend szerint, új időbeosztással élünk, hogy a rendszeres mozgás is beleférjen a mindennapokba.

“A személyre szabott életmód-program azoknak is segíthet, akik már sokszor, sokféle módon próbáltak fogyni – hangsúlyozza Hart Nikolett. – Miután ezt a programot csakis a gondos állapotfelmérésre lehet alapozni, így kizárhatóak a kockázati tényezők és kiderülhet, mi a legoptimálisabb edzés- illetve étrend. Onnantól már „csak” kitartásra van szükség, az eredmény pedig biztosan várható.”

Forrás: www.oxygenmedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X