Főoldal > AKTUÁLIS > A menopauzával a nők védettsége is megszűnik

A menopauzával a nők védettsége is megszűnik

daganatérmenopauzaszívtüdő
0

Írta:

Az infarktus első „tünete” sokszor a végzetes roham, és bár ez elsősorban még mindig a férfiakat

Az infarktus első „tünete” sokszor a végzetes roham, és bár ez elsősorban még mindig a férfiakat veszélyezteti, mára a szív- érrendszeri betegségekkel szemben a nők sem védettek – különösen a menopauza évei alatt és után. A témáról dr. Sztancsik Ilona, kardiológus beszélt.

A nők is veszélyeztetettek

Az összes női halálozás több mint 50 százalékáért a szív-érrendszeri betegségek felelősek. Minden órában elveszítünk egy 55-74 éves nőt. Döbbenetes tények, amelyek ellen a leghatásosabb védekezés: az életmódváltás.

Régebben az infarktus, a ritmuszavar a férfiak betegsége volt, ám ez ma már csak annyiban igaz, hogy náluk később alakul ki, de ma a nők ugyanolyan arányban halnak meg ilyen okok miatt, mint a férfiak. Vagyis többekkel végeznek a szív- és érrendszeri betegségek, mint a daganatok. Ennek egyik fő oka, hogy a változókor előtti szív-érrendszert védő magas ösztrogénszint a posztmenopauzában már olyan alacsony, hogy a hormon érfal-védő, antioxidáns -, és lipid-csökkentő hatása elégtelenné válik és a csontritkulás mellett felgyorsul az érelmeszesedés és az Alzheimer kór kifejlődése is. Ugyanígy tény, hogy az iszkémiás szívbetegség relatív rizikója 60 éves nőknél 2,5-szöröse, 70 éveseknél 10-szerese a menopauza előttinek. Ráadásul ezen betegségek nem csak külön-külön, hanem egymással összefüggően, akár egymást előidézve is felléphetnek. Már a kialakulásukért felelős rizikófaktorokban is megfigyelhető számos közös elem. Ilyen maga az életkor, azonban a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód is előidézheti a problémákat.

menop2.jpg ()Megelőzni könnyebb, mint gyógyítani

Ha már megkaptuk a szív- és érrendszeri betegségeket, ritkán lehet tökéletesen meggyógyítani, onnantól állandó kezelésre van szükség. Azonban a már kialakult betegség esetén is fontos lenne az életmódváltás. A legfrissebb statisztikák is mutatják, hogy az infarktuson átesett emberek közül azoknak, akik nem változtattak az életmódjukon, fél év múlva háromszor nagyobb volt a kockázata, mint azoknak, akik abbahagyták a dohányzást, mozogtak és megfelelően táplálkoztak. Ugyanez igaz a társbetegségre, például a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra és – koleszterinszintre is. Éppen ezért lenne döntő jelentőségű a megreformált életmód és a veszélyeztetettek kiszűrése.

Sajnos hajlamosak vagyunk mindig mástól várni a megoldást, a magas vérnyomásra, a diabéteszre is csak egyetlen kiutat látunk: az orvos által felírt gyógyszereket. Holott a saját egészségünk a saját felelősségünk – ezt egyre erőteljesebben kell tudatosítanunk. 

Személyre szabott szűréssel, programmal a nőkért

“Ma már létezik olyan szív- érrendszeri betegségekre és azok megelőzésére szabott életmód felmérés és program, amely túllép a hagyományos orvoslás tűzoltó jellegén, és a gyógyszerezésen kívül az életmódi elemek megváltoztatásával veszi fel a küzdelmet az egészségmegőrzésért. A szívvédő életmódprogram elsősorban azoknak javasolt, akik prevenciós jelleggel törődni szeretnének szívük egészségével, akár a menopauza évei előtt, akik átestek már szívbetegségen, stresszes, megterhelő munkát végeznek, illetve a családjukban előfordult már szívbetegség” – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona. –

A 8 hetes programban a kardiológiai szakorvosi vizit mellett felmérik a szív- és érrendszer-, a tüdő-, a csont állapotát, a fittségi felmérés pedig teszteli az állóképességet, az izomerőt, és a hajlékonyságot. Az eredményre épülő tanácsadáson a páciens életmód-, edzés- és étkezési tervet kap, valamint stressz kezelő wellness lehetőségeket, és személyi edzői betanítást. A 8. hét végén történő kontrollvizsgálatok és a későbbi ellenőrzések is igazolják, hogy a megreformált életmód tartósan beépül a mindennapokba, a rizikótényezők csökkenek, nő a teljesítmény, javul a szív működése, csökken a vérnyomás és végső soron a szív-érrendszeri betegségek kockázata.


További cikkeink a témában

bikini

Fürdőruha-kisokos: így legyél trendi a strandon!

Írta:
0

A megfelelő fürdőruha kiválasztása komoly kihívást jelent a nők körében, hiszen az sem mindegy, milyen strandtevékenységhez keressük a megfelelő darabot. Úszáshoz, strandjátékokhoz, napozáshoz keresel valami kényelmes, trendi és szexi darabot? A következő tippek segítenek megtalálni a tökéletes fürdőruhát!

Kövess Facebook-on!
X