Főoldal > AKTUÁLIS > Az A-típusú személyiség hajlamosabb az agyvérzésre

Az A-típusú személyiség hajlamosabb az agyvérzésre

agyvérzésbetegségstroke
0

Írta: and

Rohansz, kapkodsz, nincs időd semmire, és mindezért állandóan görcsölsz és stresszelsz? Akkor jó

Rohansz, kapkodsz, nincs időd semmire, és mindezért állandóan görcsölsz és stresszelsz? Akkor jó esélyed van arra, hogy A-típusú személyiségként éled mindennapjaidat. Ám emiatt jobban kellene óvnod mentális egészséged, mert lelki alkatod hajlamosít a gutaütésre! Azt, ha eszedbe jutott egyáltalán, már most el is felejtheted, hogy ez csak időskorban jelentkező probléma lehet! Egyre több ugyanis a fiatal stroke beteg.

„A-típus”, mint rizikófaktor

Több mint hatvan évvel ezelőtt két orvos, Meyer Friedman és Ray Rosenman írta le az A-típusú személyiség jellegzetességeit. Ők, tíz éves vizsgálatukat követően megállapították, hogy azok, akikre jellemző az átlagosnál nagyobb ambíció, az agresszivitás, a versengésre való hajlam, számos más,  viselkedés-, és karakterbeli adottság mellett, hajlamosabbak a koronária betegség kifejlődésére.

atipus2.jpg ()Ők azok ugyanis, akik állandóan túlhajszoltak, túlzottan versengők, közülük sokan képtelenek a pihenésre, lazításra, kikapcsolódásra. Az állandó feszültségben élés miatt hirtelen indulatok, kitörések jellemzik őket. Csak a munkán jár az eszük, és csak a számokkal mérhető teljesítményt képesek értékelni, ám saját sikereiknek nem tudnak igazán örülni. Ezek a látszólag magabiztos emberek a valóságban igen nagy önbizalomhiánnyal küszködnek. Az állandó feszültséggel teli lét hajlamosítja őket az infarktusra, és a szélütésre is. Ráadásul, ha túl is élik a hirtelen rohamot, gyakran akkor sem képesek lassítani, változtatni életvitelükön, önpusztító szokásaikon.

Az úgynevezett menedzserbetegségek és az életvitel kapcsolatát mára már rengeteg kórtani történés is igazolja. És bár a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából eddig a vizsgálatig azt a feltételezést még nem sikerült bizonyítani, hogy a koszorúér-betegségnek ilyen lélektani oka lenne, azt igen, hogy ez bizonyos kockázati hajlamot jelent.

Vedd lazábban az életet!

A madridi Jose Antonio Egido és munkacsoportja legutóbb azt vizsgálta, hogy milyen szerepet játszanak az „A-típusú” személyiségjegyek a szélütés bekövetkezésében, a stresszhelyzetek megélésében és feldolgozásában. A spanyol orvosok átható lélektani és társadalmi elemzést végeztek 150 stroke miatt klinikájukra került betegnél, amit aztán összehasonlításul megtettek 300 egészséges, hasonló korú és nemű embernél is. Elsőként átfogó vizsgálatokkal tisztázták az esetleges szervi betegségeket, mint a magas vérnyomás, cukorbaj, szívritmuszavar, koleszterinszint. Ezt követően értékelték a többi kockázati tényezőt is, így a dohányzást, az alkohol, a kávé és az energiaitalok fogyasztását. Majd lélektanilag is felmérték a betegeket, és megkérdezték a pácienseket arról is, hogy az utolsó évben volt-e az életükben súlyos stresszhelyzet, lelki és társadalmi megrázkódtatás, feszültség.

A kutatás adatokkal támasztotta alá az eddigi orvosi feltételezést, hiszen kiderült, hogy az agyi katasztrófát átéltek csoportjában a stroke előtti évben négyszer gyakoribb volt az olyan stressz, amit a beteg alig tudott elviselni, mint a kontrollcsoport tagjai között. Az A-típusú személyiség gyakorlatilag megduplázta a súlyos agyi rosszullét kockázatát a kontrollokéhoz képest.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X