Főoldal > AKTUÁLIS > Az illatok vesznek rá bennünket a karácsonyi vásárlásra

Az illatok vesznek rá bennünket a karácsonyi vásárlásra

illatvásárlás
0

Írta:

A tudósok és az üzletemberek már régóta tudják, hogy bizonyos karácsonyhoz köthető illatok

A tudósok és az üzletemberek már régóta tudják, hogy bizonyos karácsonyhoz köthető illatok, mint például a fenyő vagy a karácsonyi sütik illata felkelthetik az emberek vásárlási kedvét. De vajon melyik illat „működik” a legjobban? Eric Spangenberg a Washington Állami Egyetem és Üzleti Iskola kutatója és kollégái erre keresték a választ.

A válasz nyomában a kutatók több száz svájci vevőt vontak be a kutatásba, akiken egyszerű és összetett illatokat teszteltek. A szakemberek ehhez két illatot fejlesztettek ki: egy egyszerű narancsost és egy bonyolultabb narancsos-bazsalikomos-zöldteást.

Az eladási forgalom és a vevőkkel készült interjúk alapján világosan látszott, hogy az egyszerű illatok váltak be a legjobban, hatásukra ugyanis az adatok szerint a vevők 20 százalékkal többet költöttek. „Megmutattuk, hogy az egyszerű illatok hatékonyabbak” – mondta Spangenberg.

A kutatók szerint ez azért lehetséges, mert az egyszerű illat nem tereli el a figyelmet, és hozzásegít a kognitív funkciók jobb működéséhez. Ha azonban az illat túl összetett, romlanak a kognitív funkciók. „A legtöbb ember öntudatlanul dolgozza fel az illatokat, de azok mégis hatással vannak rájuk. Ezért a marketingeseknek a legfontosabb információ, hogy a kellemes illat nem feltétlenül hatékony” – fűzte hozzá a kutató.

A tanulmány a Journal of Retailing oldalain jelent meg.

Forrás: Medipress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X