Főoldal > DIÉTA > 6 tipp, hogy mindig egészséges ételeket vegyél

6 tipp, hogy mindig egészséges ételeket vegyél

egészségvásárlás
0

Írta:

Mindig elcsábulsz a szupermarketekben lévő édességpolcok kínálatától? A következő hatásos tippjeinkkel soha többé nem fogsz csokoládék után sóvárogni – segítünk egészségesen vásárolni!

1. Keresd a kevés összetevős termékeket

Első szempont: nézd meg kiszemelt áru összetételét! Ha túl sok olyan dolog szerepel rajta, amit nem ismersz, netalán több benne a tartósítószer és az ízesítő, mint azt gondoltad volna, azonnal rakd vissza a polcra!

2. Ne hidd, hogy csak a vegán ételek lehetnek egészségesek

Bár a koleszterin zsírsejteket csak állati eredetű ételek (húsok, halfélék, tojások és tejtermékek) tudják megnövelni, ne feledd, hogy a növényi élelmiszerek is lehetnek egészségtelenek – például úgy, hogy sokkal több olaj, glükóz és só található bennük, mint a nem állati eredetű termékekben. Ha van időd, érdemes őket összehasonlítani!

76574036 - woman smiling with green apples at market store

3. Tanuld meg, mit jelent a „bio” kifejezés

A bio élelmiszerek azért drágábbak, mert az előállításuk közben mellőzik a mesterséges adalékanyagokat, hormonokat, antibiotikumokat (húsoknál) és növekedésserkentő szereket – így ezeknek a termékeknek az előállításuk is valamivel drágább. Te döntöd el, hogy melyik éri meg neked, de megsúgjuk: az ízükben nem fogsz különbséget tapasztalni.

4. Ismerd fel a kalóriacsalókat!

A legtöbb édességen nem az egész termék kalóriaértékét tüntetik fel – hanem csupán 100 grammét. Ez azt jelenti, hogy ha veszel egy szelet csokoládét (kb. 200 g) nagy valószínűséggel dupla annyi kalóriát fogsz megenni, mint amennyi valójában fel van tüntetve a címkén! A gyártók ezt okosan kitalálták, mert vajmi kevesen gondolnak ebbe bele.

5. Mindig vegyél teljes kiőrlésű termékeket

A teljes értékű gabona árfolyama miatt ezek az élelmiszerek többe fognak kerülni, mint a fehér lisztből készült termékek, a különbség azonban itt is megéri az árát: a teljes értékű gabonából készült ételekben ugyanis sokkal több vitamin, ásványi anyag és rost található, mint a fehér pékárukban!

6. Hasonlítsd össze az összetevők listáját

Ne hagyd, hogy becsapjon a csomagolás: vannak olyan nagy cégek, melyek a csomagoláson nagybetűvel hirdetik a gabonapelyhekben található vitaminokat és ásványi anyagokat, az apró betűs részben azonban kiderül, hogy szinte elenyésző mennyiségű tápanyag van bennük.

Ha a legegészségesebb verziót akarod megvenni, markolj fel pár gabonapelyhet és hasonlítsd össze az összetevőik listáját: válaszd azt, amiben az első számú összetevő a teljes kiőrlésű búza és nincsen (vagy csak a címke hátsóbb részén szerepel) benne a cukor!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X