Főoldal > DIÉTA > 5 kérdés a bioélelmiszerekről

5 kérdés a bioélelmiszerekről

antioxidánsbiobioélelmiszeregészségesvitamin
0

Írta: and

Mitől bio a bio? Az ökológiai termesztésből származó növények vegyszermentes talajban növekednek, növekedésükkor nem használnak vegyszeres permetet sem. Az állati termékek pedig olyan állatokból származnak, amelyek vegyszermentes legelőkön élnek. A biogazdák nagyobb istállókat, több helyet biztosítanak az állatok tartására, saját takarmányt használnak, így hosszabb a növekedési idő is. Mindez bár többletmunkát jelent, hosszútávon mégis kifizetődik […]

Mitől bio a bio?

Az ökológiai termesztésből származó növények vegyszermentes talajban növekednek, növekedésükkor nem használnak vegyszeres permetet sem. Az állati termékek pedig olyan állatokból származnak, amelyek vegyszermentes legelőkön élnek. A biogazdák nagyobb istállókat, több helyet biztosítanak az állatok tartására, saját takarmányt használnak, így hosszabb a növekedési idő is. Mindez bár többletmunkát jelent, hosszútávon mégis kifizetődik a befektetés.

Tényleg megéri drágább bioterméket vásárolni?

Gyakran a termékek ára tartja vissza leginkább a fogyasztót a vásárlástól. Azonban hosszú távon meghálálja a szervezet, ha nem terheljük adalékanyagokkal. A biotermékekben több a vitamin és az antioxidáns, valamint gyakran ízletesebbek is, mint a hagyományos élelmiszerek.

shutterstock_76515094.jpg ()Egészségesebbek és finomabbak a bioélelmiszerek?

A bioélelmiszerek átlagban ugyan nem jobbak, mint a hagyományos termékek, viszont nincs bennük mesterséges adalékanyag – derül ki egy német fogyasztóvédelmi vizsgálatból. Szakemberek véleménye szerint az ökológiai termesztésből származó termékek nagyobb mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, illetve a rák megelőzésében fontos antioxidánsokat. A vegyszermentesen termesztett biogyümölcs íze intenzívebb, mivel lassabban nő, ezért több aromaanyagot képes termelni. A biohús is sokkal ízletesebb, mint a hagyományos, és kevésbé esik össze főzés közben.

Honnan tudom, hogy valóban biotermék az, amire rá van írva?

Szigorú ellenőrzésen megy keresztül minden termék, amelyet bio felirattal látnak el. Magyarországon a Biokontroll Hungária KHT logója a biztosíték arra, hogy tényleg bevizsgált termékről van szó.

Hol vásárolhatunk biotermékeket?

Manapság minden szupermarketben, drogériában, illetve kifejezetten bio- és gyógynövényboltokban kaphatók biotermékek. De ha több mindenre van szükségünk, akkor keressünk fel egy biopiacot, ahol szintén csak ökológiai termesztésből származó termékeket vásárolhatunk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X