Főoldal > AKTUÁLIS > Árvíz a Dunán: az általános higiéniás szabályok fokozott betartására van szükség

Árvíz a Dunán: az általános higiéniás szabályok fokozott betartására van szükség

árvízbetegségegészség
0

Írta:

A várható rendkívüli dunai árhullám, az esetleges kitelepítések, illetve az elhúzó

A várható rendkívüli dunai árhullám, az esetleges kitelepítések, illetve az elhúzódó védekezés közegészségügyi szempontból is kihívást jelentenek. Az érintett megyék tisztifőorvosai részt vesznek a helyi védelmi bizottságok munkájában, emellett az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai támogatást nyújt az ilyenkor szükséges intézkedések meghozatalához. Megfelelő felkészüléssel az állampolgárok is sokat tehetnek saját maguk és környezetük egészségének megóvásáért.

Az árvízzel veszélyeztetett területeken az enterális úton terjedő fertőző betegségek (bélfertőzések) Magyarországon és a hazánkkal szomszédos területeken is ritkák. Így különleges járványügyi intézkedésekre, a lakosság széleskörű védőoltására jelenleg nincs szükség. Azonban az árhullám levonulása után különös figyelmet kell fordítani a rovarok és rágcsálók irtására. A szúnyogok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség (pl. nyugat-nílusi láz) terjesztői lehetnek, a rágcsálók pedig az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket szennyezhetik ürülékükkel, vizeletükkel, amelyek így olyan fertőző betegségek terjesztői lehetnek, mint pl. a tularémia és a leptospirózis.

Árvíz idején kiemelten kell figyelni az általános higiénés szabályok fokozott betartására. Fontos a rendszeres, szappanos kézmosás és/vagy a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata. Soha ne nyúljunk piszkos kézzel a szemünkhöz, a szánkhoz. A sebeket minél előbb, megfelelően el kell látni, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzésveszélyt.

arviz2.jpg ()Csak megbízható eredetű ételt és italt fogyasszunk. A meleg ételeket lehetőség szerint forraljuk át – hőkezeléssel a kórokozók jelentős része elpusztítható. A zöldségféléket fogyasztás előtt ivóvíz minőségű vízzel alaposan mossuk át, hámozzuk meg. Az árvizes területeken csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet használjunk, az ásott kutakból inni tilos. Aki a vízvezetékeken csőtörést vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézetének. Amíg megnyugtató választ nem érkezik, vezetékes vizet is csak forralva szabad inni. Hasmenéses panaszok esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

Az esetleges kitelepítésre felkészülve a veszélyeztetett lakosoknak célszerű sürgősségi csomagot összeállítaniuk. A váltóruházat és a tisztálkodási szerek mellett nem szabad megfeledkezni az állandóan szedett gyógyszerekről, a csecsemőknek tápszerről, ruházatról, pelenkáról. Ez a csomag szükség esetén azonnal magunkkal vihető.

Katasztrófahelyzet, illetve kitelepítés esetén az egészségügyi ellátás megszervezéséről – a helyi védelmi bizottságok tagjaként – a megyei tisztifőorvosok intézkednek, az alapellátástól az ún. szükséggyógyintézetek kialakításáig (pl. tornatermek, sátrak). A szükséges közegészségügyi intézkedések meghozatala is a megyei tisztifőorvosok, illetve a helyi védelmi bizottságok feladata. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ehhez a munkához minden lehetséges információt és segítséget megad. A megyei tisztifőorvosok, a védelmi bizottságok, valamint a társszervek megkereséseit soron kívül kezeljük, ezzel is segítve a rendkívüli helyzet adta feladatok hatékony végrehajtását. Célunk, hogy az egészségügyi ellátórendszer működése a körülmények ellenére is zavartalan maradhasson, az állampolgárok egészségét megóvjuk.

További hasznos információkért kattints ide!

Forrás: ÁNTSZ

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X