Főoldal > AKTUÁLIS > Elindult a fesztiválszezon! Füldugók kéznél?

Elindult a fesztiválszezon! Füldugók kéznél?

egészségfesztiválfül
0

Írta:

Ez egyben a halláscsökkenés szezonja is, így érdemes beszélnünk a témáról. Foghatjuk

Ez egyben a halláscsökkenés szezonja is, így érdemes beszélnünk a témáról. Foghatjuk a fűnyíróra, a metróra, a motorozásra, ez mind igaz is lenne, de a halláskárosodás kialakulásának egyik leggyakoribb oka a túl hangos zenehallgatás. Mikor túl hangos? Fülhallgatón keresztül, ha a környezetében élők is „élvezhetik” a zenét, vagy szabadtéren, ha a mellettünk lévővel kiabálni kell, hogy meghallja, neki szóltunk.

A fül-orr-gégész, audiológus szakorvos, dr. med habil. Hirschberg Andor tudja, hogy nem lehet egy-egy koncert kapcsán arra is gondolni, mindez mennyire károsítja hallásunkat. Nem is beszélhetünk ilyenkor komolyabb hatásokról, hiszen rövidebb ideig zúg, esetleg bedugulhat a fül, de másnapra rendszerint elmúlik. Amennyiben a panaszok nem rendeződnek spontán 12 órán belül, forduljunk szakorvoshoz. A több napig, sőt akár hetekig tartó védőeszköz nélküli fesztivál-terhelés komoly trauma ugyanis a fülünknek, amely visszafordíthatatlan károsodást okozhat a hallásunknak.

fesztival2.jpg ()Hogyan védekezhetünk?

Nem kell minden koncertet az első sorból végigtombolni, pihentessük fülünket időnként a színpadtól távolabbi részeken. Koncerteken és hangos zenehallgatás esetén akut zajártalmat szenvedhetünk, amelynek esélye egyrészt a hangterhelés nagyságától és idejétől, másrészt egyéni érzékenységen is múlik. Ha időnként távolabb megyünk a hangforrástól, akkor csökkenthetjük a zajterhelést és ezzel a belső fül károsodásának esélyét is. Ha viszont mindenképp elől szeretnénk állni, akkor válasszunk füldugót, vagy fülvédőt. Nem módosítja ez az élményt, csak kicsit elviselhetőbbé teszi a fülünk számára.

Ha két koncert között sem szeretnénk zene nélkül maradni, akkor használjunk zajszűrő fülhallgatókat, mivel ezek a beszéd frekvenciáját kiszűrik, így eleve nem kell olyan hangosra állítani a zenét.

Tudjuk nehéz a fesztiválkínálatot úgy végignézni, hogy szempont legyen, a fülünkre is vigyázzunk. Különösen tinik esetében reménytelen. Nem valószínű, hogy megfogadnák, és nem nevetnének ki egy olyan szülői tanácsot, hogy: „És kérlek, ne hallgasd hangosan a zenét, mert megsüketülsz.” De ha tudjuk a veszélyeket, és picit odafigyelünk, akkor már sokat tehetünk azért, hogy 70 évesen is halljuk, mit mondanak körülöttünk. 

Forrás: RMC

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X