Főoldal > AKTUÁLIS > Több milliárd embert érint a fogszuvasodás

Több milliárd embert érint a fogszuvasodás

egészségfogfogászatfogszuvasodáslyukas
0

Írta:

Megdöbbentő adatok Egy londoni kutatócsoport eredményeiről számolt be a Journal of Dental Research című szaklap,

Megdöbbentő adatok

Egy londoni kutatócsoport eredményeiről számolt be a Journal of Dental Research című szaklap, amelyből megdöbbentő adatokra derült fény. Kiderült, hogy a világ 291 leggyakoribb betegsége közt az első számú probléma a kezeletlen fogszuvasodás – vagyis a fog kilyukadása – amely a világ lakosságának 35 százalékát érinti. (Az adatok a Global Burden of Disease című, 2010-es tanulmányból származnak.) Közel 4 milliárd ember szenved ebből kifolyólag a fogfájdalomban, rágási- és alvási problémákban, ami mindenképpen hátrányt jelent.

Az adat még riasztóbb, ha figyelembe vesszük, hogy a kutatás a kisebb lyukakat és ínybetegségeket nem is vette górcső alá, csak a súlyos fogászati betegségekre koncentrált.  Ezek közé tartoznak a fogvesztés, a komoly periodontitis és a súlyos, nem kezelt szuvasodások. Ezen betegségek előfordulása 1990 és 2010 közt 20 százalékkal növekedett, valószínűleg főként a népesség öregedése miatt. Mindezek az eredmények azt mutatják, hogy igen súlyos egészségi kihívással állunk szemben, amelynek kezelésében nem csak az egyénnek, de a társadalomnak is szerepet kell vállalnia.

fogaszat2.jpg ()Miért lyukad ki a fog?

Az elsődleges ok a hiányos, rendszertelen fogápolás, ugyanis ha nem távolítjuk el naponta többször az ételmaradványt a fogainkról, lepedék képződik. A lepedék pedig ideális táptalaj a baktériumoknak, amelyek savakat termelnek. Ezek a savak bontják le a fogzománcot, majd a felszínről a mélybe jutva a dentin rétegeit is elkezdik lebontani, végül pedig a fogbélre is ráterjedhetnek. A zománc felszínén megjelenő opálos színváltozás már egy kezdeti szuvasodás jele lehet, amelyre csupán a rendszeres fogorvosi ellenőrzések során derülhet fény. Később előfordulhat, hogy hideg vagy meleg hatásra, esetleg édességek fogyasztásakor fájdalmat érzünk. Ebben a fázisban már elkerülhetetlen a fogorvos felkeresése, hiszen egy egyszerű töméssel megmenthető a fog. Legtöbbször elegendő, ha a kitisztítjuk a szuvas területeket, majd a minimálisan kialakított üreget egy töméssel fedi – ismerteti Dr. Iványi Zoltán, fogorvos, implantológus. A tömések különböző anyagból készülhetnek, a korszerű tömőanyagok fogszínűek, kaméleoneffektussal beleolvadnak a fog színébe, és kémiailag hozzákötnek a foghoz. Ha ennél előrehaladottabb a romlás, és a fog már folyamatosan sajog, akár éjszaka is fáj, valószínűleg gyökérkezelésre is szükség van.

A fogorvost nem csak fájdalom esetén kell felkeresni

A legjobb, amit tehetünk a fájdalom ellen, a megelőzés. Ebbe beletartozik a megfelelő szájhigiéné: elsősorban a pontos, alapos fogmosás. Jó, ha megtanuljuk a megfelelő technikát, hiszen helytelen mozdulatokkal akár kárt is tehetünk, például kikoptatjuk a fognyakat, és így mi magunk okozzuk a fájdalmat. Fontos még, hogy sajátítsuk el a fogselyem és/vagy fogköztisztító kefe használatát, és ha kedveljük, vagy szükséges, használjunk szájvizet, amely már számtalan változatban elérhető. A legtöbb készítmény egyszerre semlegesíti a kellemetlen leheletet és rendelkezik antibakteriális hatással,, és van olyan gyulladáscsökkentő készítmény, amit kifejezetten probléma esetén, bizonyos ideig ajánlott használni.

Ezen kívül fontos, hogy ne csak a fájdalom jelentkezésekor forduljunk fogorvoshoz, hanem rendszeresen, félévente ellenőriztessük a fogaink állapotát. Az időben felfedezett problémák ellen sokat tehet a szakember, a professzionális szájhigiénés kezelés, a fogkövek eltávolítása, a fluoridbevitel növelése, az antibakteriális kezelések vagy a barázdazárás megakadályozhatják a későbbi visszafordíthatatlan folyamatok kialakulását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X