Főoldal > AKTUÁLIS > A reggeli kávé korszakának vége

A reggeli kávé korszakának vége

egészségkávékoffeinreggel
0

Írta:

Mínusz 5 kg egy hét alatt! A szakértők szerint ugyanis a napi koffeinadag bevitelére a leginkább ideális

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

A szakértők szerint ugyanis a napi koffeinadag bevitelére a leginkább ideális időszak a délelőtt 9.30 és 11.30 közti intervallum. Ez a koffeinnel interakcióba lépő kortizol nevű hormonnak köszönhető, ami a szervezetünk belső óráját irányítja, és segíti a figyelem és az éberség fenntartását. A kortizol szint ébredés után általában magas, és magas is marad legalább reggel 8-9-ig.

Steven Miller, a Fegyveres Erők Orvostudományi Egyetemének munkatársa szerint épp ezért jobb, ha az első kávénkat az után isszuk meg, hogy a kortizol szintünk elérte reggeli csúcspontját. “Ha az emberek magas hormonszint mellett kávéznak, idővel koffein-tolerancia alakulhat ki náluk, aminek köszönhetően reggelente egy plusz kávéra lesz szükségük ahhoz, hogy elérjék a korábbi hatást.”

kv2.jpg ()“A kortizol-termelés szoros összefüggésben van a éberséggel, és a szervezet 24 órás kortizol szintje valamikor reggel 8 és 9 között éri el a csúcspontját. A farmakológia egyik alapvető előírása, hogy csak akkor használunk egy adott szert, amikor arra szükség van. Másképp a páciens idővel immunis lesz az azonos dózisban beadott szerre. Más szóval, a reggeli kávé sokkal kevésbé hatásos, mint a délelőtti, és idővel csak egyre nagyobb koffeinadaggal tudjuk elérni majd ugyanazt a hatást, mint korábban.” – fogalmazott a szakember.

A stresszes helyzetekben nagyobb mennyiségben termelődő kortizol egyébként segít az energiatartalékokat cukorrá alakítani, hogy a testünk sejtjei felhasználhassák azokat. Ezáltal a reggeli energialöket bár növeli az éberséget, akár éhesek is lehetünk tőle.

A szakértők szerint a kortizol a testi funkcióink ritmusát is befolyásolja. Számtalan vizsgálat bizonyította, hogy a kortizol szint ébredés után szinte azonnal megnő, és csak órákkal később kezd csak el csökkenni.

“Mivel a kortizol szintünk átlagosan 8 és 9 óra között tetőzik, az a legjobb, ha 9.30 és 11.30 között kávézunk, mert szervezetünknek ilyenkor van leginkább szüksége a kortizol-utánpótlásra” – nyilatkozta Miller.

Forrás: www.hazipatika.com

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X