Főoldal > AKTUÁLIS > A cukorbevitel csökkentésével megelőzhető a fogszuvasodás

A cukorbevitel csökkentésével megelőzhető a fogszuvasodás

cukoregészségfogfogászatfogszuvasodás
0

Írta:

Gyerekkorából talán mindenki számára ismerős a mondás, miszerint a cukor fogyasztása tönkreteszi a fogakat, igaz ekkor még nem igazán törődik vele senki.

Ezért nem meglepő annak a tanulmánynak az eredménye, amely a cukorbevitel csökkentését javasolja a fogkárosodás elkerülése érdekében, s amit felnőtt korban már talán mindenki komolyabban vesz – írja a Fox News.

A kutatók azt találták, hogy az idő múlásával, ahogy a hozzáadott cukrok fogyasztása emelkedett, úgy nőtt a fogszuvasodással küzdők aránya is. Ezért az egészségesebb fogak érdekében a szakértők azt tanácsolják, napi 3, de maximum százalékra csökkentse mindenki a hozzáadott cukorból bevitt kalóriamennyiség arányát. A WHO jelenlegi irányelve szerint sem lehet ez több, mint napi 5 százalék.

Hogy ez pontosan mit is jelent? Egy átlagos férfi naponta 2000 kalóriát fogyaszt, ami azt jelenti, hogy maximum 100 kalóriát vihet be a szervezetébe hozzáadott cukrokból, ami egy pohár narancslének felel meg.

Mit tehet a fogszuvasodás megelőzése érdekében? Válasszon természetes cukrokat tartalmazó egészséges ételeket, mint a gyümölcsök, a zöldségek vagy a gabonafélék és gondoskodjon róla, hogy elfogyasztásuk után mindig mosson fogat.

Forrás: Orientpress

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X