Főoldal > AKTUÁLIS > Karzsibbadást is okozhat a nyaki gerincsérv

Karzsibbadást is okozhat a nyaki gerincsérv

betegségegészségfájdalomkarnyakzsibbadás
0

Írta:

Nem tudod mozgatni a nyakad? Éles fájdalmat érzel nyakkörzésnél? Sokszor zsibbad a karod? Gyakori panaszok,

Nem tudod mozgatni a nyakad? Éles fájdalmat érzel nyakkörzésnél? Sokszor zsibbad a karod? Gyakori panaszok, melynek hátterében a nyaki gerinc sérve is állhat. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a probléma megelőzéséről és kezeléséről beszélt.

A nyaki gerinc felépítése

A nyaki gerinc testünk egyik legtöbbet mozgatott része, így nem csoda, hogy megannyi probléma forrása lehet. A nyak  hét nyakcsigolyából áll, melyek előre domború ívet alkotnak.  A csigolyák közt porckorongok helyezkednek el, melyek két részből állnak: egy rostos gyűrűből, valamint egy kocsonyás állományból.
Különböző okok miatt előfordulhat, hogy a rostos gyűrű meggyengül és a kocsonyás állomány kitüremkedik a helyéről. Ez kezdetben nem okoz fájdalmat, ám ha eléri a környező idegeket, az nagyfokú kellemetlenséggel jár. Így tehát látható, hogy a sérv általában nem az egyik napról a másikra alakul ki, hanem hosszabb folyamat eredménye. Nyaki gerincsérv esetén érdekesség, hogy a kezdeti tünetek nem kifejezetten a nyakban jelentkeznek, hanem inkább hát­és lapockafájdalom formájában hívja fel magára a figyelmet.

A nyaki gerincsérv tünetei:
•    a nyak mozgásbeszűkülése
•    nyaki izmok kötöttsége
•    fájdalom a nyak mozgatásánál
•    fájdalom kisugározhat a karba, karzsibbadás, izomgyengeség 
•    szédülés
•    fejfájás

nyakfajas2.jpg ()

Így kerülhető el a nyaki gerincsérv

A sérv – bárhol is alakuljon ki­ leghatásosabb megelőzése az a rendszeres – ám nem túlzásba vitt – testmozgás, mely során a gerinc melletti izmok megerősödnek, így a rostos gyűrű kevésbé gyengül meg az idők folyamán. Fontos továbbá ügyelni otthon és a munkahelyen a számítógép megfelelő beállítására, elhelyezésére, hiszen a fej folyamatos lehajtása és előredöntése mind abnormális pozícióba kényszerítik a nyakat. Éppen ezért irodai dolgozóknak érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a monitor szemmagasságban legyen, továbbá minden órában szánjanak egy kis időt a nyak átmozgatására, körzésére- mondja Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Amikor a gyógytorna önmagában már nem elég

Amennyiben nyaki panaszaid vannak, úgy képalkotó vizsgálatokkal (Rtg, MRI) és ideggyógyászati vizsgálattal a diagnózis biztosan felállítható. Ebben az esetben a fájdalomcsillapítók mellett az oki terápia hozhat tartós javulást. Kezdetben jó megoldást nyújthat a rendszeres gyógytorna, ám súlyosabb esetben ez önmagában nem elég. Ekkor érdemes az aktív fájdalomcsillapítást is segítségül hívni. Nyaki gerincsérv esetén javulás érhető el injekciós-infiltratív technikával, melynek során a gyulladás, így a fájdalom megszűntethető. A tartós eredmény elérése érdekében célszerű kúrában igénybe venni, illetve Guna terápiával kiegészíteni.

Forrás: Fájdalomközpont

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X