Főoldal > AKTUÁLIS > Tiszta vízzel az egészségért és a vízilabdáért

Tiszta vízzel az egészségért és a vízilabdáért

ásványvízegészségsportvízvízilabda
0

Írta:

A Theodora ásványvíz által már 6. alkalommal megrendezett Theodora Vízilabda Magyar Kupa alkalmáb&

A Theodora ásványvíz által már 6. alkalommal megrendezett Theodora Vízilabda Magyar Kupa alkalmából, egy egészen más oldaláról is bemutatjuk a víz szerepét életünkben.

Nem véletlen, hogy a vízilabdára esett a Theodora választása, ahogy az sem, hogy miért éppen a Magyar Kupa viseli a Theodora márka nevét. A víz összeköt bennünket, hiszen része mindennapjainknak, és mindannyiunknak fontos a sikeres aktív, sportos, egészséges életmód, amelyhez hozzájárul a megfelelő folyadékpótlás, hogy a maximumot tudjuk nyújtani akár mindennapi teendőinkben, akár aktív sportolás közben.

A kapcsolódás egyértelmű, hiszen nem csak a magyar vízilabda, de az ásványvíz is nagy múltra tekint vissza és értéket képvisel Magyarországon. Mind a Theodora Ásványvíz, mind a Magyar Kupa megszületése az 1900-as évek elejére nyúlik vissza.
Emellett mindkettő bizonyított már az évek során, hiszen ahogy a Theodora márka, amely idén bekerült a Magyar Értéktárba is, tehát jó úton halad a hungarikummá válás felé, úgy a vízilabda sport, illetve a Vízilabda Magyar Kupa is hosszú és sikeres múltat tudhat maga mögött.

A Theodora Vízilabda Magyar Kupa alkalmából idén a média képviselői egy kötetlen beszélgetés keretében ismerkedhettek meg a vízilabdás feleségek mindennapjaival és tudhatták meg, hogy milyen szerepe van és milyen hatással bír mindennapjaikra a víz. A Theodora célja a beszélgetéssel, hogy a szélesebb közönség figyelmét is felhívja a Kupára azáltal, hogy egy egészen más oldalról közelíti meg a sport és a vízilabda kérdéskörét, középpontba helyezve a „Nőt”, a „sikeres sportolót támogató Nőt”.

A Theodora Kékkúti ásványvíz egy kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos természetes ásványvíz, mely számos olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz, melyek rohanó életünk, kiegyensúlyozatlan étrendünk/táplálkozásunk miatt más forrásokból nem mindig kerül be megfelelő mennyiségben szervezetünkbe.
A Theodora Kereki ásványvíz kellemes ízű, frissítő ásványvíz, összetételét tekintve a Theodora Kékkúti vízhez hasonló, enyhén szulfátos jellegű.

Mit jelent ez a számok tükrében?
1,5l Theodora Kékkúti ásványvíz fedezi a felnőttek számára ajánlott napi kalcium szükséglet 52%-át, valamint a napi magnézium szükséglet 22%-át.
1,5l Theodora Kereki ásványvíz fedezi a felnőttek számára ajánlott napi kalcium szükséglet 27%-át, valamint a napi magnézium szükséglet 13,6%-át.

Természetes kalcium- és magnéziumforrás egy aktív élethez

A Theodora Kékkúti ásványvíz természetes kalcium- és magnéziumforrás azok számára, akik felismerték azt, hogy a folyamatos folyadékbevitel nem csak a mindennapi életben fontos. Az aktív életmód nélkülözhetetlen a jó egészségi állapot megtartásához. Így minden héten rendszeresen sportolnak és fontosnak tartják, hogy ezt magas ásványianyag-tartalmú ásványvízzel támogassák.
Annak, aki komolyan követi edzéstervét és pontosan tudja, mennyi idő alatt szeretné elérni célját, mindenképpen sok vizet kell kortyolnia sportolás közben. A megfelelő sportteljesítményhez is kellően hidratáltnak kell lenni, hisz az oxigén sejtekhez történő szállításáért a vér felelős, aminek több, mint 80 százaléka víz. Tökéletes sportital lehet a mindennapi edzések alatt egy olyan ásványvíz, amiben sejtjeink regenerálódását és sportteljesítményünket segítő ásványi anyagok találhatóak meg.
A rendszeresen és komolyan sportoló embereknek az ásványvizekben található ásványi anyagokra fokozottabban van szükségük, ásványi anyag igényük nagyobb, mint az átlagemberé.

Erő-, gyorserő sportágakban a kalcium szükséglet 1500-2000 mg is lehet naponta, míg állóképességi sportokban ez 1000-2000 mg között van. A magnéziumszükséglet ugyanígy nagyobb, 500-600 és 400-600 mg között van a mozgás típusa szerint. Az ásványvizek kalcium és magnézium tartalma a kutatások mai állása szerint az emberi szervezet számára biológiailag jól hozzáférhető, így segíti a kalcium és magnézium szükséglet kielégítését. A Theodora Kékkúti termékben található kalcium és magnézium mennyiség hozzájárul a sportolók ásványi anyag igényének kielégítéséhez mennyisége azonban nem olyan magas, hogy ésszerű mennyiségű fogyasztás mellett és változatos napi folyadékbevitellel túlzott mértékű lehessen.
Nem mindegy tehát, hogy mit és mennyit iszunk. Az egyik legjobb választás az ásványvíz, hiszen az eredendően tiszta, természetes ásványvizek a biológiai vízigény kielégítésére különösen alkalmasak. Az ásványvíz amellett, hogy jó ízű, jó szomjoltó, fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz.

A víz és az egészség

A víz, melyet gyakran a csendes táplálékként emlegetnek, valóban az oxigén mellett a legfontosabb feltétele az életnek. Az emberi szervezet akár heteket is kibír étel nélkül, víz nélkül azonban csak néhány napot. A dehidratáció első jelei már 1-2 százalékos hiány esetén jelentkeznek, míg vízkészletünk 10-20 százalékának elvesztése akár halált is okozhat.
A szervezetünk igen érzékeny idegi és hormonális mechanizmusokkal tartja egyensúlyban vízháztartását és jelzi a szomjúságot. Naponta – még ha nem is teszünk semmit – átlagosan 2,5 liter vizet „fogyaszt” el szervezetünk: ennyi víz távozik el a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán. Minden lélegzetvétel például víz-pára veszteség a szervezetnek, melynek mennyisége meghaladhatja a napi egy-két pohárnyit is! A kiszáradás, dehidratáció gyakran álruhában jelentkezik, fejfájásként, fáradékonyságként, és vele jár a kocentrációs képesség és a fizikai teljesítmény romlása is. Az elégtelen folyadékfogyasztás hozzájárulhat a veseképződéshez is.
 
Az elvesztett vízmennyiséget tehát feltétlenül pótolnunk kell, ezért naponta legalább nyolc egész pohár (1pohár=2 dl) vizet, minimum 1,5 litert* kell elfogyasztanunk. További kb. fél liter vizet fogyasztunk el ételeinkkel. (* középkorú, mozgásszegény életmódot folytató, mérsékelt égövön élő nő esetében. )
Az emberi szervezetnek kb. 2/3-a, azaz 65 százaléka víz, ez az arány egyénenként és főleg életkorral változik, idősebb korban alacsonyabb, kb. 60%. Nézzük, milyen arányban raktározódik ez a sok víz szervezetünkben a különböző szervekben:
Agyunknak 73, tüdőnk 83, veséink 79, a vér 92, szívünk 73 a, a máj 71, az izmok 79,a bőr 64, csontjaink 31  százaléka áll vízből (a különböző szakirodalmi források eltérő adatokat tartalmaznak).

A víz és az emberi szervezet

Vízháztartásunk egyensúlyban tartásának fő szereplője a vese, de szerepet játszik abban a bélrendszer és tüdőnk valamint bőrünk is. A folyadékveszteség vérnyomáseséssel jár, a vese, szív, és főbb erek nyomásérzékelői ezt az információt továbbítják a hipotalamusznak, amely az agyalapi mirigyen keresztül fokozza a vese vízvisszatartását. A vér nátriumion és káliumion koncentrációjának növekedése a másik jele a folyadékvesztésnek, mindezek eredményeként jelentkezik a szomjúság. A sós ételek szomjúságérzetet fokozó hatását is ennek tudhatjuk be.

A víz élettani szerepe a szervezetben igen nagy: a tápanyagok oldóanyagaként szolgál, szállítja őket, felszívódásukat segíti, emellett testhőmérsékletünk megtartásában és ennek szabályozásában is nélkülözhetetlen szerepe van; a szervezetbe bekerülő és abban keletkező toxikus (mérgező) és felesleges anyagok kiválasztásában közreműködik, a vér mennyiségét fenntartja és biztosítja azt a közeget, ahol a sejtek kémiai reakciói le tudnak játszódni. A szervezetnek háromféle vízforrása van: folyadékbevitel, az étele k víztartalma, illetve a fehérjék, a zsírok- és a szénhidrátok metabolizmusa.

Vízszükségletünk változó és sok tényezőtől, így pl. az időjárástól, és a testmozgástól függ. Meleg, párás időben végzett intenzív mozgás közben például akár óránként 1,5-2 litert is veszíthetünk vízkészletünkből az izzadás által. Az elvesztett víz és ásványi anyag mennyiséget mielőbb pótolni kell, hogy megelőzzük a további súlyos vagy akár halálos dehidratációt. Ha túl sok folyadékot vesztünk izzadás által, vérnyomásunk leesik és csökken az agyhoz jutó oxigén mennyisége is! Huzamosabb megterhelések esetén szükség lehet nátrium és más elektrolitok pótlásra is. Ha komolyabban sportolunk, kérjük ki sportorvos és ezzel a szakterülettel foglalkozó dietetikus tanácsát!

Néhány hasznos tanács, hogyan juttassuk szervezetünket napi 1,5 liter folyadékhoz

A szomjúságérzet nem mindig a legjobb jelzőrendszer, mikor van szüksége vízre a szervezetüknek. A szomjúságérzet sokunkban, különösen idősebb korban nem megfelelő erősségű, így gyakran csak akkor válunk szomjassá, ha szervezetünket már a kiszáradás komolyabban fenyegeti. Érdemes tehát előre kikészíteni 1-1,5 l vizet az asztalunkra, és azt poharanként elkortyolgatni, akár szomjasak vagyunk, akár nem.

Mikor szomjúságot érzünk, már a dehidratáltság szélén van a szervezetünk. Fontos tehát rendszeresen inni, még akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak.

Ez fokozottan igaz az idősebbek körében, akiknél a szomjúságérzés gyakran gyengébb.

 Igyunk több folyadékot, ha a diétánk sok rostot, fehérjét és sót tartalmaz!

A nap folyamán többszöri, kisebb adagokban, minden étkezéshez és étkezések között fogyasszunk folyadékot, pl.: vizet, forrásvizet, ásványvizet, tejet vagy tejes italokat, friss gyümölcs és zöldségleveket, hígított gyümölcsleveket

Mindig legyen nálunk ital, elsősorban (a felesleges energia-bevitel elkerülése érdekében is, az egészséges életmód jegyében) cukros üdítők helyett víz, ásványvíz formájában

Fogyasszunk magas víztartalmú ételeket, így például friss gyümölcsöket, leveseket, főzelékeket, salátákat – ez azok számára is segítséget jelenthet, akik nem érzik a szomjúságot, sőt kifejezetten kellemetlenül érzik magukat, ha pár deciliternél többet isznak

Forrás: Theodora


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X