Főoldal > AKTUÁLIS > Nyertes Zsuzsa őszintén vall a klimaxról

Nyertes Zsuzsa őszintén vall a klimaxról

betegségegészségklimaxmenopauzamenstruációnői problémaNyertes Zsuzsaőszinteségvallomásváltozó kor
0

Írta:

Szégyenkezés, bezárkózás, depresszió. A legtöbb családban ismerős ez a reakció, ami a

Szégyenkezés, bezárkózás, depresszió. A legtöbb családban ismerős ez a reakció, ami a nőknél a ciklusok elmaradását és egy új életszakasz beköszöntét jelzi. A változó korba lépés tünetei – hőhullámok, verejtékezés, rossz hangulat – eltérő módon és időben jelentkeznek a legtöbb nőnél. Nyertes Zsuzsa egy felvilágosító célú kampányban vállalt szerepet, amiben nem csak bátorítja nőtársait az őszinteségre, de személyes történetéről is nyíltan beszél.

Félre a tabukkal

„Nem voltam túl fiatal, amikor jelentkeztek nálam a menopauza jelei, és úgy érzem, mivel tudom, hogy a nőiség megőrzése nem ettől függ, alapvetően nem estem kétségbe. Viszont a tüneteim hamarosan kétségbeejtőek lettek és ezáltal az első időkben nagyon megviselt a változó kor. Abban az időben több dolog is változott az életemben, meghalt a barátnőm, és a színházi munkáim sem úgy alakultak, ahogy szerettem volna. Talán ez is közrejátszott abban, hogy felerősödtek a tünetek, elsősorban az erős nyomás a mellkasomban és az ereimben lüktető égő érzés. Pszichésen pedig rendkívül labilis voltam. Csak a családom körében éreztem jól magam, amikor a szeretteim elterelték a figyelmemet. Nem tudtam, létezik-e kiút abból az akkor végeláthatatlannak tűnő folyamatból.” – meséli Nyertes Zsuzsa.

Az Őszintén a klimaxról program elsődleges célja szakítani a rossz beidegződésekkel, az évtizedek vagy akár generációk óta cipelt rossz reflexekkel valamint kellő ismeretanyaggal ellátni a 40 feletti nőket, testük és lelkük működéséről. A program szervezői szeretnék elérni, hogy egyre kevesebb nő érezze magát csonkának a természet változása miatt és találják meg nőiességüket, kiteljesedésüket az ötödik iksz után is. Ehhez pedig elengedhetetlen a környezet támogatása, egy sikeres módszer – ami segít a kínzó tünetek enyhítésében és azok a célok, melyek hitet adnak a jövőbe ma még félelemmel tekintő nőknek.

nyerteszs2.jpg ()

Életmódváltás nélkül nem megy

A klimax tüneteinek csökkentésére számtalan olyan szabály létezik, melyeket önmagukban vagy egymást felerősítve is érdemes betartani.  
–    Endokrinológus szakorvos véleményét mindenképpen tanácsos kikérni a tünetek elszaporodásakor
–    A rendszeres testmozgás ebben az esetben is alap, lehetőleg heti háromszor
–    Érdemes az étrendbe hormonpótló élelmiszereket iktatni: lenmag, lencse, szója, brokkoli, zöldmustár, vadrizs – amit pedig csak lehet, párolással kell elkészíteni
–    B, D és E vitamin utánpótlásra, a mangán és kalcium szintre is fokozottan kell figyelni 
–    A dohányzás és az alkohol súlyosbítja a tüneteket, napi min. 2 liter vizet el kell fogyasztani

A természet patikája

Nyertes Zsuzsa egész életében kerülte a mesterséges megoldásokat, amikor csak lehet, a természet kínálta lehetőségekből választ gyógyírt. A színésznő módszere a barátcserje. Ez a növény a Földközi tenger környékén őshonos és már Hippokratész is alkalmazta a gyógyításban, mégpedig női típusú problémák kezelésére. Úgy hat a női hormonális működésre, hogy nem tartalmaz hormonokat. A növényben lévő hatóanyagok jótékony befolyással vannak a női hormonok megfelelő termelődésére és egyensúlyuk harmonizálódására.

„Amint kezdtem fizikailag jobban érezni magam és hangulatilag rendbe jönni, hamarosan minden helyreállt az életemben. A színpadi munkámban ismét sikeres lettem és egyelőre arra vonatkozóan is jók a visszajelzéseim, hogy sikerült megtartanom a nőiségemet”. –mondja a művésznő. A program kezdete, közönségtalálkozók megszaporodása óta egyre több gratulációt és elismerő visszajelzést kap Zsuzsa, akinek ezek mindennél fontosabbak. Úgy véli, a közönség az őszinteségért a leghálásabb.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X