Főoldal > AKTUÁLIS > Újítsd meg a lelked!

Újítsd meg a lelked!

léleklelki egészségnagytakarításnyugalompsziché
0

Írta:

A tavasz a megújulás, az újrakezdés, új alapjaink lefektetésének időszaka. Ahogy kisüt a nap,

A tavasz a megújulás, az újrakezdés, új alapjaink lefektetésének időszaka. Ahogy kisüt a nap, gyakorlatilag, ha nyitottak vagyunk rá, így nyílnak ki számunkra is olyan ajtók, akár magánjellegű kapcsolatainkban, akár munkánk során, amelyre régóta vártunk. Itt az ideje rendbe szedni önmagunkat, hogy ez megtörténhessen! S. Tóth Márta, nlp-, life és business coach segítségével gyűjtöttük össze a leghatékonyabb módszereket erre.

„A cégeknek legkésőbb márciusig el kell készíteniük pénzügyi tervüket az adott évre. Mi lenne, ha mi is ezt tennénk saját életünkkel? – teszi fel a kezdő kérdést a szakember. Munkában, magánéletben –párkapcsolatban, és ami a legfontosabb: saját magam szempontjából. Valahogy mindig lemarad az, hogy ÉN fontos vagyok saját magamnak…”

I. S. Tóth Márta javaslatai egyént érintő kérdésekben:

1) „Saját magunkat kicsit világítsuk át, mit tanultunk az előző évben. Ez egyfajta számadás is arról, mi az, ami tavaly fontos volt, mi jelentett számunkra kudarcot, és abból mit sikerült tanulnom. Nem csak cégvezetőknek, magánembereknek is lehet, sőt érdemes leírt, világos célokat összefoglalni a jövőre vonatkozóan. Fontos megtudnunk, mik a saját vágyaink? Illetve ezt összhangba hozni, amennyire lehet a párunk és/vagy családunk vágyaival”- mondja a coach.

2) „Nézzük meg, szakmailag mit akarunk? Anyailag mire vágyunk? Ott tartunk-e életünkben, ahol szeretnénk? Mennyi pénzt és mire szeretnénk szánni? Legyen szó akár egy nyaralásról, ezt is érdemes megterveznünk. Tavasszal tartok én is nagytakarítást, nem csak az otthonomban, hanem a kapcsolataimban is. Ekkor végignézem, kivel milyen mértékben foglalkoztunk egymással az elmúlt időszakban, mely barátomra számíthatok igazán? Ilyenkor SMS-t küldök, vagy személyesen találkozunk, és elmondom nekik, hogy szeretem őket, és nagyon jól eső válaszok érkeznek felém, érdemes kipróbálni. Hiszem, hogy az emberekkel való kapcsolatunk, barátságaink addig tartanak, ameddig kell, se rövidebb ideig, se tovább. Fontos tudnunk, hogy a buszon, amelyen együtt utazunk, elérkezett-e abba a megállóba, ahol ki kell szállniuk az életünkből?” – hallhatjuk a life és business coachot.

II. S. Tóth Márta tippjei karrierrel kapcsolatban:

lelektakaritas2.jpg ()1) Őszinte kapcsolat kialakítása: „Jó lenne, ha a beosztott is őszintén beszélhetne főnökével, ha pl. nem érzi magát megbecsülve, fizetésemelést szeretne, és a főnöke mindenféle rossz érzés nélkül, emberként fogadná ezt a beszélgetést. Semmiképp nem munkaidőben javaslom az ilyen beszélgetést. Egy jó technika, hogy a beosztott mondjuk meghívja főnökét egy kávéra, ezt jelzi előre főnökének, hogy munka után szeretne vele találkozni”.

2) Szimbólumok alkalmazása: „Számtalan olyan eset van, ahol a főnök adott napi rossz hangulatából kiindulva a beosztott biztosra veszi, hogy felettesének vele van gondja. Közben lehet, a főnök épp válik, vagy egészségügyi gondja van. Különös tehetségünk van arra, hogy helyzetekbe olyan dolgokat képzeljünk bele, amely egyáltalán nem is létezik, de rosszul érezzük magunkat az adott, kreált helyzettől. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne, ha szimbólumokat alkalmaznánk, amiben megállapodnak az adott munkahelyen, hogy ha ezt látja valaki, mondjuk egy almát a másik asztalán, akkor tudja: „Igyekszem jól kommunikálni Veled, de hogy tudd, ha mégsem sikerül, nem a Te hibád, ma ilyen napom van” – javasolja S. Tóth Márta a praktikus megoldást.

III. S. Tóth Márta párkapcsolat megújítási tippjei:

„Nőként hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a férfi majd scanneli a gondolatainkat, és így könnyebben túl lehetünk bármiféle bajunk feltárásával. Pedig a férfiak ezt nem fogják kitalálni, ezt érdemes mielőbb elfogadnunk, hogy a férfiak az egyszerű, direkt kommunikációt értik és szeretik. Ez nem azt jelenti, hogy a férfiak lennének egyszerűek, pusztán így értethetjük meg magunkat velük igazán, ha egyenesen kommunikálunk irányukban.

Ha valaki régóta, akár már több évtizede házas, gyermekeik vannak, szeretik egymást, de már egész másra vágynak egymástól, vagy az élettől, mint ahogy korábban elkezdték együtt életüket, és ebből adódó frusztrációikat szeretnék legyőzni, azt javaslom egy pohár bor melletti őszinte beszélgetéssel kezdjék kapcsolatuk új alapokra helyezését. Ekkor 3 dologról feltétlen fontos beszélnie egymással a pár két tagjának: mik a vágyaik, mik a céljaik és mi teszi őket boldoggá? És igyekezzenek közelíteni egymáshoz kettejük erre adott válaszait – Javasolja az nlp-coach. Volt például olyan ügyfelem, aki nagyon szerette volna, ha a férje újra udvarol neki, és ezt a férfi visszautasította (meglehetősen régóta voltak már együtt). Megkérdeztem a hölgytől, mégis mi tartja őt vissza, hogy ő tegye meg az első lépést, hogy megmutassa férjének, mire vágyik? Egy vacsora, meglepetés randevú egy szállodában, vagy egy olyan meglepetés, amiről sokat beszélt párunk, de mi vagy nem figyeltünk rá, vagy azonnal elutasítottuk. Miből tartana egyszer kipróbálni? Ez is a szeretet egy jele.

Mi történik, ha esetleg valaki nem annyira bátor? Javaslom, tanuljunk meg segítséget kérni, hiszen társas lények vagyunk. Gyűjtsünk bátorságot, forduljunk szakemberhez, egy coach-hoz akár, mert ha ez megtörténik, az nem szégyen, az csak annyit jelent, hogy nem vagyunk egyedül” – fejezi be S. Tóth Márta.

Forrás: http://coaching-nlp.hu/


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X