Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem tudsz dönteni? Ötletek döntésfóbiásoknak

Nem tudsz dönteni? Ötletek döntésfóbiásoknak

döntésegészségmagabiztosságpsziché
0

Írta:

Képtelen vagy két dolog közül választani, vagy eldönteni, milyen irányba haladjon az életed? Próbálj ki néhány módszert, hogy magabiztosabb legyél!

Szorongani kezdesz, ha döntéshelyzetbe kerülsz, és mindenki véleményét megkérdezed, mielőtt elhatározásra jutnál. Ha végre megszületik a döntésed, utána azon rágódsz, vajon nem másként kellett volna cselekedned. A döntésfóbia végigkíséri életedet – hacsak nem tanulod meg, hogyan lehet felülkerekedni rajta.

Miért olyan nehéz?

A döntésektől történő óvakodás okai összetettek. Leggyakrabban ezek az érzések merülnek fel benned:

  • Elég körültekintő voltam-e, mielőtt döntést hoztam?
  • Minden lehetséges szempontot figyelembe vettem-e?
  • Megkérdeztem mindenkit, akinek a véleménye számít a témában?
  • Mi lesz, ha utólag kiderül, rosszul döntöttem?
  • Tudok-e majd változtatni a döntésemen?

A döntésfóbia hátterében nagyon gyakran a tökéletességre történő törekvés áll. A lehető legjobbat szeretnéd kihozni magadból, így a döntéseidből is. Csakhogy tökéletes út nem létezik, legfeljebb „elég jó”. Ha ebben megnyugszol, könnyebbé válik a döntéshozatal is.

Kövess néhány szabályt

Az Amerikai Pszichológiai Szövetség tagja, Dr. Linda Sapadin tanácsokat ad annak érdekében, hogy biztosabb legyél döntéseid helyességében.

Azt javasolja, ne akarj mindent egyszerre megoldani! Koncentrálj a legfontosabb eldöntendő kérdésre, a kevésbé fontosakat hagyd későbbre. A doktornő szerint a több gondolkodás nem mindig jelent jobb megoldást! Ha már úgy érzed, szinte megőrülsz a sok dilemmázástól, tedd félre a problémát egy időre. Foglalkozz valami egészen mással, így lecsillapodnak a gondolatok és érzések, míg végül észrevétlenül eljutsz a döntésedig.

Fontos, hogy a megérzéseidre is hallgass! Nem mindig lehet racionális érvek mentén haladni. Ha már felsorakoztattad a lehetőségeket, és mégsem jutsz előbbre, itt az ideje a befelé figyelésnek, az intuíció szerepének.

Válassz saját módszert

Mindenkinek más út válik be a döntések meghozatala során. Próbálj ki néhányat, hogy kiderüljön, számodra melyik a megfelelő.

Elővehetsz egy nagy üres papírt, vagy akár a számítógépen nyiss egy dokumentumot, és írd fel az adott kérdésben lehetséges döntésvariációkat. Majd mindegyik alá írd fel, milyen előnyökkel illetve hátrányokkal jár, ha azt a döntést választod. Így könnyebben átlátod, melyik megoldás lesz a nyerő.

Játssz szerepjátékot is, vagyis képzeld el, hogyan érzed majd magad egyik vagy másik döntésed után. Lehet, hogy ami észszerűnek tűnik, mégsem okoz kellemes érzéseket – ekkor ezt a megoldást el kell engedned.

Ha attól rettegsz, hogy nem jól döntesz, képzeld el, mi történne a lehető legrosszabb esetben! Általában kiderül, akkor sem lesz visszafordíthatatlan a helyzet. Sőt, még előnyödre is válhat az, amiről azt hinnéd, hátrányos. Képtelenség megjósolni minden lehetséges következményt, ezért igaz a mondás, hogy nincs rossz döntés, kizárólag az a rossz, ha sehogyan sem döntünk, csak őrlődünk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X