Főoldal > DIÉTA > Egy nyomós ok, amiért biztosan a fogyás mellett döntesz

Egy nyomós ok, amiért biztosan a fogyás mellett döntesz

diétafogyásfogyókúragasztroszextáplálkozás
0

Írta:

Azok a nők, akik több kilótól megszabadultak különböző súlycsökkentő műtétek után, jobban élvezték a szexuális életüket, mint korábban, állítják a legfrissebb kutatások.

Két évvel a beavatkozás után a hölgyek kiemelkedő változásról számoltak be a szexuális életükben, nőtt a szexuális vágyuk és jobban kielégültek, állítja a november elején megjelent online JAMA kutatás. A vérvizsgálatok is azt bizonyították, hogy a nők szexhormon szintje jelentősen emelkedett, a kutatókat arra az elméletre vezetve, hogy a jelentős fogyás fejleszti a szexuális életet.

„Mindennek az az oka, hogy a fogyás jelentősen javítja a testképet és az önértékelést. Hatása van mind a testi, mind a lelki önelfogadásban”- véli David Sarwer, a kutatás főszerzője, aki neves pszichiáter a Pennsylvaniai Egyetemen. „A szexuális valóság egy olyan jelenség, ahol a viselkedésünk hazudik nekünk azt illetően, hogy ténylegesen mi történik velünk és mit várunk el lelkileg.” A nők felénél, akik átestek műtéti beavatkozáson, szexuális zavar jeleit érzékelték – teszik hozzá a kutatók háttér információként.

bmi2.jpg ()

A kutatásban 106, átlagban 44,5-ös BMI-vel rendelkező nő vett részt, akik átestek súlycsökkentő beavatkozáson. Azok a nők, akiknek a BMI indexe 40 felett van, súlyosan elhízottnak tekinthetők. A résztvevők közül 95 páciensnek gyomor bypass műtétje volt, 21-en pedig gyomorgyűrűt kaptak. A nők átlagban súlyuk 32,7%-át adták le az első évben, és 33,5 %-át a második évre. Első év végén pedig már mindannyian beszámoltak szexuális életük rendkívüli fellendüléséről. Javult az önértékelésük is, kevésbé voltak depresszióra hajlamosak, és sokkal elégedettebbek lettek az alkatukkal. Ráadásul mindezek a fejlődések úgy jelentkeztek az életükben, hogy nem érték el azt a súlyt, amit korábban kitűztek maguknak.

„A szexualitásban beálló testi és a lelki változások kölcsönhatásban állnak egymással”- állítja Sarwer. Kérdés, hogy a hormonszint emelkedése eredményez gyors fellendülést, vagy egyszerűen az, hogy vékonyabban jobban érzik magukat a bőrükben, esetlegesen a kettő együtt. Egy másik szakértő, Dr. Jaime Ponce azt az álláspontot képviseli, hogy a fogyással egyensúlyba kerülnek azok a szexuális hormonok, amelyek irányítják a menstruációs ciklust, ezáltal a nők jobban tudják élvezni az szexet.

Jövőre tervben van egy új kutatás, amely a férfiakra gyakorolt hatást vizsgálja majd. Valószínűleg az ő szexuális életük is javulni fog a beavatkozás után, de a testi komplikációk feltételezhetően meggátolják őket abban, hogy a nőkhöz hasonló, nagyszerű változásokat tapasztaljanak. Az elhízás merevedési problémákat okozhat, a hosszú távú elhízás pedig maradandó kárt tehet a szövetekben is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X