Főoldal > EGÉSZSÉG > Az elhízás növeli a pajzsmirigy betegségeinek rizikóját

Az elhízás növeli a pajzsmirigy betegségeinek rizikóját

betegségegészségelhízáskövérségpajzsmirigy
0

Írta:

Közismert tény, hogy az elhízás számos betegség rizikófaktorának számít, így semmiképpen sem lehet elhanyagolni. Ugyanakkor a szakértők még vitáznak arról, hogy pajzsmirigybetegségek esetén az elhízás „csupán” tünet-e, vagy akár a kiváltó okok közé sorolható.

Dr. Hubina Erika endokrinológus szerint testsúlytól függetlenül mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha a pajzsmirigy betegségére utaló tüneteket észlelünk. Ilyenek lehetnek:

– nyakduzzanat, feszülés,
– fáradékonyság, feledékenység, lelassult gondolkozás,
– hajlam a depresszióra,
– csökkent étkezés melletti hízás, vagy indokolatlan fogyás,
– rekedtség,
– zsibbadás a végtagokban,
– száraz, megvastagodott, viszkető bőr,
– székrekedés vagy hasmenés,
– hallásproblémák,
– szemhéj körüli duzzanat,
– menstruációs zavarok, terméketlenség,
– csökkent libidó,
– lassúbb szívműködés vagy éppen szapora szívverés,
– emelkedett koleszterinszint,
– izzadékonyság,
– családban halmozódó cukor- illetve pajzsmirigybetegség.

pajzs2.jpg ()

A testtömeg-index-szel arányosan nő a rizikó

Ugyanakkor már kutatások is igazolják, hogy az elhízott páciensek közt nagy számban fordulnak elő előrehaladott stádiumú és agresszív formájú papilláris pajzsmirigyrákban (PTC) szenvedő betegek. Azzal már senki sem vitatkozik, hogy az elhízás számos daganatos megbetegedés rizikófaktora, ám az mindezidáig tisztázatlan maradt, hogy ez a magasabb rizikó felelős-e a felderített esetek számának növekedéséért. Amerikai kutatók azonban kijelentették: a BMI (testtömeg-indexe) emelkedésével a PTC-s betegek száma is emelkedik. Az UCLA orvosai vizsgálatukkal megállapították, hogy minél magasabb a BMI, annál előrehaladottabb stádiumú pajzsmirigyrákban szenvedett a betegek többsége.  Vagyis minél nagyobb a súlyfelesleg, annál agresszívebb tumorfajtákkal kell szembenézniük a betegeknek. Mindazonáltal az orvos-szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy egyelőre nem vontható le egyértelműen az a következtetés, hogy az elhízás okozza a pajzsmirigy rákot, de a rizikót mindenképpen növeli.

Dr. Hubina Erika szerint a megállapítások tanulsága tehát az lehet, hogy az elhízott betegek kivizsgálásnál jóval körültekintőbben kell eljárni, és gyakran nem elégséges csupán a fizikális vizsgálat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X