Főoldal > EGÉSZSÉG > Hogyan találd meg a belső békéd?

Hogyan találd meg a belső békéd?

belső békenyugalomstressz
0

Írta:

Ha összecsaptak a fejed felett a hullámok, és a környezetedben is káoszt tapasztalsz, próbáld ki a következőket, hogy megleld a belső békéd.

Bárki, aki csak egy kicsit is stresszes volt valaha is valami miatt tudja, hogy az, ha azt mondják, nyugodj meg, kicsit sem segít, sőt, sokszor csak ront a helyzeten – még akkor is, ha tényleg a legjobb szándékkal mondják. Azonban a Woman’s Day szerint, ha megtanuljuk, hogy találjuk meg a belső békénket, akkor képesek leszünk a legnehezebb körülmények között is vissza tudunk térni egy semleges állapotba.

Dr. Roseann Capanna-Hodge, pszichológus, a The Global Institute of Children’s Mental Health alapítója elmondta a Woman’s Day-nek, hogy a belső béke az, amikor sikerül elhallgattatnunk azt a belső kritikát, amely hátráltat minket, amely miatt kételkedünk magunkban vagy negatívan gondolkodunk magunkról. Ilyenkor képesek vagyunk igazán elfogadni azt, hogy kik is vagyunk.

A belső béke nem csak arról szól, hogy megnyugodjunk, hanem arról, hogy időt szánjunk magunkra, arra hogy tudatosabbak legyünk és jelen legyünk. Hogyan találhatunk rá?

Ne becsüljük alá magunkat

A belső kritikus hang elhallgattatásakor sokan azért ütköznek nehézségekbe, mert alábecsülik önmagukat. Campanna-Hodge szerint azok, akik alábecsülik magukat, sokszor félelem alapú döntést hoznak. Ha alábecsüljük magunkat, azt gondoljuk, hogy nem vagyunk elég jók, és ezzel elszalasztjuk a lehetőségeket.

Nem egyszerű kitörni ebből a gondolkodásmódból, de a szakember szerint érdemes odafigyelni azokban a helyzetekben, amikor döntést készülünk hozni. Ilyenkor kérdezzük meg magunktól, hogy helyesen döntünk-e, az összes rendelkezésre álló információt megvizsgáltuk-e, és próbáljuk arra emlékeztetni magunkat, hogy van másik lehetőség is.

Csendesítsük el a belső kritikus hangunkat

A hang, ami összezavar, amikor próbálunk döntést hozni, a belső kritikus hangunk, amit jobb lecsitítanunk. – Amikor egy negatív gondolat jut eszedbe, ellensúlyozd egy pozitív gondolattal – mondta Capanna-Hodge. Például amikor az jár a fejünkben, hogy valamit megint elrontottunk a munkában, gondoljunk arra, milyen jók vagyunk a baráti kapcsolataink ápolásában. Ahhoz, hogy le tudjuk csendesíteni ezt a hangot, sok gyakorlásra van szükségünk.

Maraton, nem sprint

A belső béke megtalálása nem egyik pillanatról a másikra következik be, ez egy következetességet igénylő, folyamatos törekvés. Ez mindenkinél egyedi folyamat, ami nagyban függ attól, mennyi munkát teszünk bele. Capanna-Hodge szerint még az érzelmileg legkiegyensúlyozottabb személyeknek is nehézkes lehet, és időt vehet igénybe a gondolkodásmódjuk megvizsgálása, megváltoztatása, felkutatni az elméjük és a testük számára megnyugtató módszereket.

Ez eltarthat egy ideig, de végül elérjük, és a kemény munka megéri.

Forrás: womansday.com

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X