Főoldal > AKTUÁLIS > Tökéletes formák: így tartja karban magát Kiss Virág

Tökéletes formák: így tartja karban magát Kiss Virág

alakalakformálásdiétaedzésfogyáshízásmodelltestzsírégetés
0

Írta:

Kiss Virág, a BioTechUSA szponzorált sportolója a tökéletes példa arra, hogy a fitneszversenyzők nem felt&

Kiss Virág, a BioTechUSA szponzorált sportolója a tökéletes példa arra, hogy a fitneszversenyzők nem feltétlenül kigyúrt „izomagyak”. A 24 éves lány bikini modellként komoly eredményeket ért el a fitnesz sportágban. Civilben egyetemi hallgató, tavaly diplomázott angolul politológiából, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jogot hallgat. Tanulmányai mellett versenyekre készül, blogot vezet, fitness és sportélet szakértőként tevékenykedik, fotózásokon vesz részt, címlapon szerepel, illetve kiállításokon képviseli szponzor cégét.

Hogy jut egy ilyen törékeny lány eszébe, hogy fitneszversenyző legyen?

A fitnesz előtt több sportot kipróbáltam, balettoztam, atletizáltam, de egyikben sem voltam kiemelkedően sikeres. Kezdetben fitness kategóriában versenyeztem, azonban egy hátraszaltónál leszakadt az összes bokaszalagom. Ezt követően váltottam a bikini modell kategóriára, ami a hölgyek esetében a testépítés legkevésbé „kigyúrt” és leginkább esztétikus kategóriája. 2012 óta indulok versenyeken.

kissvirag2.jpg ()Ebben a műfajban villámkarriert futottál be, rövid idő alatt komoly eredményeket értél el.

Kezdetben a WBPF versenyzője voltam, majd szövetséget váltottam, és egy jó ideje már IFBB színekben indulok. 2013-ban Madridban aranyérmes lettem Arnold Schwarzenegger Arnold Classic Europe versenyén, rá egy évre pedig a harmadik helyet sikerült megszereznem az Arnold Sports Festivalon Amerikában, ezek a testépítés legnívósabb versenyei.

Az idei évben milyen versenyekre készülsz, mik az aktuális célok?

Május elején elindultam az IFBB MEFOB Bajnokságon, ahol aranyérmes lettem, az Európa-bajnokságon Spanyolországban pedig a negyedik helyet szereztem meg. Az EB-hez viszonylag rövid idő alatt négy kg izmot kellett visszadolgoznom magamra, mivel egy korábbi verseny kedvéért nagyon lefogytam. Az EB után vár rám egy kemény vizsgaidőszak, majd júliusban jöhet a pihenés, és ősztől gőzerővel tovább. Szeptemberben Arnold Classic Europe, októberben Prága Pro, novemberben pedig világbajnokság, amit ráadásul Budapesten rendeznek meg. Minden verseny esetében az a cél, hogy benne legyek a TOP6-ban, a nagy álom pedig az IFBB profi kártya megszerzése.

Civilben egyetemista vagy, jogot hallgatsz. Hogy lehet összeegyeztetni a tanulást és a versenyzést?

Direkt úgy vettem fel a vizsgákat, hogy a versenyekre ki tudjak utazni. Jövőre leszek ötödéves, úgyhogy a világbajnokság után teljes mértékben az egyetemre fogok koncentrálni. A büntetőjog érdekel, a későbbiekben majd védőügyvéd szeretnék lenni. Mellette pedig addig folytatni a versenyzést, ameddig a testem még fiatal és könnyen regenerálódik.

Milyen edzésmunkát végzel a hétköznapokon, és ez hogy változik felkészülési időszakban?

Heti hat alkalommal edzek, ezek főként súlyzós edzések, formától függően kardió, minden nap más testrészre dolgozom. Versenyidőszakban megbontjuk az edzéseket, ez azt jelenti, hogy a napi edzéseket két etapban tudom le. Ilyenkor a fokozatos szénhidrátmegvonás miatt folyamatosan csökken az ember energiája, és ha nem vigyázunk, nagyon könnyen a túledzettség állapotába kerülhetünk. Mostanában különösen sokat dolgoztam vállra, mivel ez az a testrészem, amit a leglátványosabban érintett a már említett súlyvesztés. Sokat edzem fenékre is, mert azzal nem vagyok elégedett, a vádlimat viszont kifejezetten szeretem.

A BioTechUSA csapatát szakértőként erősíted, illetve Te vagy a cég júniusi kampányarca is.

A júniusi kiemelt termék a Thermo Drine, ezt reklámozom az óriásplakátokon. A zöld tea kivonatot, koffeint, L-karnitint és krómot tartalmazó kapszulával indítom a napomat, edzés előtt szoktam bevenni. Jobban felpörget, mint egy csésze kávé. Ezt versenyfelkészülés alatt is rendszeresen használom, mivel beleillik a versenydiétába is. Ezen kívül rendszeresen fogyasztok aminosavakat edzés előtt és után, vitaminokat, CLA-t, Calcium-Zinc-Magnesium tablettát, zsírégetéshez pedig L-Carnitine-t. 2013 áprilisa óta vagyok a BioTechUSA szponzoráltja, a szakértői csapathoz pedig a közelmúltban csatlakoztam ötödikként. Fitness és sportélet témában fordulhatnak hozzám az érdeklődők. A versenyzéssel eltöltött évek alatt szinte minden módszert, diétát és edzést kipróbáltam már magamon, úgyhogy ezen a téren rengeteg saját élményem, tapasztalatom van. Elképesztő mennyiségű kérdés érkezik hozzám, ezek konkrét és részletes válaszadást igényelnek. A táplálék-kiegészítőkkel kapcsolatban még mindig sok a tévhit és az előítélet. Szerencsére azonban egyre többen ismerik fel ezek létjogosultságát, nemcsak fitneszesek, hanem hobbi- és élsportolók, fogyni vagy formálódni vágyók, egészségmegőrzők is. Szakértő kollégáimmal együtt nekik adunk útmutatást, kézzelfogható gyakorlati tanácsokat, hogyan étkezzenek és eddzenek, milyen táplálék-kiegészítőt milyen dózisban fogyasszanak. Nagyon fontos, hogy személyre szabott, nemnek, életkornak, kitűzött céloknak megfelelő megoldásokat kínáljunk, és csak olyan termékeket ajánlunk, amik gondosan összeválogatott összetevőkből készülnek, biztonságosak és doppingmentesek.

kissvirag3.jpg ()Az étkezés 70%-ban határozza meg az alakunkat. A te formád milyen étrendnek köszönhető?

Az étrendemet az edzőmmel, Szuromi Timivel ketten alakítjuk ki, csakúgy, mint az edzéseimet, benne 100%-ig megbízom. Én a vércsoportdiétát követem, mi ebben hiszünk. Eszerint válogatom össze a napi 5 étkezéshez szükséges alapanyagokat – zöldséget és gyümölcsöt, magvakat, csirkét, pulykát, halat, egy-két vöröshúst, minimális tejterméket, a sajtok közül mozzarellát és kecskesajtot. Teljesen kiiktattam a fehérlisztes termékeket, a cukrot és a feldolgozott élelmiszereket. Gasztromániás vagyok, nagyon szeretek főzni. A versenydiéta már egy teljesen más történet, azt általában 8-12 héttel a verseny előtt kezdem el. Ilyenkor fokozatosan csökkentjük a szénhidrátbevitelt, elhagyjuk a gyümölcsöket, a magvakat, a tejtermékeket. A diéta elején a vízfogyasztást napi több literre növeljük, majd a vége felé drasztikusan csökkentjük.

A BioTechUSA csapatában egyike vagy a legismertebb szponzoráltaknak. Mit jelent számodra az ismertség?

Elsősorban felelősséget. Én a versenyzést tisztán csinálom, nincs benne más, csak kőkemény munka, a sikereimet pedig hús-vér emberként kommunikálom. A rendelkezésemre álló csatornákon keresztül igyekszem motiválni a hétköznapi embereket, segíteni, átadni a tudásomat. Nagyon sokan felismernek már az utcán, a boltokban vagy a teremben, és szinte kivétel nélkül pozitív visszajelzéseket kapok. Áprilisban voltunk a céggel Kölnben a FIBO-n, ami a világ egyik legnagyobb fitnesz kiállítása. Külföldi követőim már hónapokkal előtte írtak, hogy remélik, találkozhatnak kint velem, mivel példaképként tekintenek rám és szeretnének velem közös képet készíteni. Ezek a visszacsatolások, élmények hihetetlenül inspirálnak!

A sikerhez sok kisebb-nagyobb kudarcon keresztül visz az út. Te hogy éled meg ezeket?

Én igyekszem mindig magamra figyelni és nem másokhoz hasonlítani magam. Mindent maximális erőbedobással csinálok, nem lazázok el semmit. Természetesen, mint minden embert, engem is érnek kudarcok. Ilyenkor magamba mélyedek és eltöprengek rajta, hol rontottam el. Majd újult erővel, tanulva a hibáimból elkezdek elölről építkezni. A bajban a szüleim a legfőbb támaszaim, ők mindig mindenben támogatnak, nagyon sokat köszönhetek nekik.

Mindezek mellett mennyi szabadidőd van, és azt mivel töltöd?

Nagyon szeretek tervezni, szinte mindent percre pontosan próbálok beosztani. Általában 6-kor kelek, elkészítem a napi menüm, majd délelőtt leedzem, elintézem a napi teendőim, tanulok, háztartást vezetek. Versenyidőszakban egy háromszögben mozgok: otthon-egyetem-edzőterem, sajnos ilyenkor nem fér bele a szórakozás, így a barátaimra is kevesebb idő jut. A versenyt és a vizsgákat követően viszont mindent bepótolok, nyáron jöhet a pihenés, gasztro kalandok és a fesztiválszezon!

Forrás: BioTechUSA


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X