Főoldal > AKTUÁLIS > Lipoma, fibróma, mitesszer vagy pattanás?

Lipoma, fibróma, mitesszer vagy pattanás?

bőrbőrápolásbőrproblémafaggyúfaggyúmirigykozmetikusmitesszerpattanásszáraz bőrzsíros bőr
0

Írta:

A faggyú- és zsíranyagcsere betegségei számos tünetet okozhatnak, ezek egy része csak eszté

A faggyú- és zsíranyagcsere betegségei számos tünetet okozhatnak, ezek egy része csak esztétikailag zavaró, míg mások a szervezet betegségére utalhatnak. A kezelési lehetőségekről dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa beszélt.

Összetett kezelés szükséges

Serdülőkorban a férfi hormonok fokozott termelődése miatt szinte mindenkinél megjelenik a pattanásosság – különböző mértékben. A bőrben lévő faggyúmirigyek a szőrtüszőkbe nyílnak és a termelődött faggyú ezen keresztül jut a bőrfelszínre, védi és zsírozza a hámréteget. Tinédzsereknél a szőrtüszőben lévő hámsejtek tapadása megváltozik, dugószerű hámtörmelék alakul ki, mely gátolja a faggyú elvezetődését, így képződik a comedo (mitesszer). 

A felhalmozódó faggyú kisebb-nagyobb göbcsék kialakulásához vezet. A pangó faggyúváladékban baktériumok szaporodnak el, melyek beindítják a gyulladásos folyamatokat. Ekkor jelennek meg a gennyes, vörös csomócskák a bőrön. Ha ezek összeolvadnak, egyre nagyobb csomókat, úgynevezett nodusokat alakítanak ki, melyek már a bőr mélyebb rétegeit is roncsolják és hegesedéssel gyógyulnak.
– A kezelés során fokozzuk a hám leválását, csökkentjük a hámképződés és faggyútermelés mértékét, illetve a gyulladásos folyamatokat is kezeljük. Mivel komplex problémáról van szó, egyetlen „csodaszer” általában nem vezet kielégítő eredményre, érdemes a kezeléstervet szakorvossal és kozmetikus egyeztetni – tanácsolja dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza.

Sokakat érint a faggyúmirigy túlműködése miatt kialakuló seborrhoeas dermatitis, melyre a homlok, szemöldök, orrszárnyak melletti terület pirossága, hámlása, illetve gyors hajzsírosodás, korpás fejbőr jellemző. A kezelés ebben az esetben is összetett, a cél a gyulladáscsökkentés és a faggyútermelődés csökkentése.

Mi micsoda?

Valamennyi sejtből, szövetből kiindulhat burjánzás, mely szövettöbbletet okoz, vagy kialakulhatnak kis tokkal bíró képletek is, ezeket cisztáknak nevezzük.
A leggyakoribb elváltozások:

– Milium: fehér, gömb alakú 1-2 milliméteres növedékek a szem körül, orcákon, homlokon, amelyek kis szarumasszát tartalmaznak, eltávolításuk egyszerű.
– Ateroma: a szőrtüsző hámjából kialakuló növedék, amely gyakori a fejbőrön, mellkason, herezacskó bőrén. 5 millimétertől 3 centiig változik a mérete, felszínre ürülve kásás, avas faggyút tartalmazó váladékot észlelünk. Javasolt teljes sebészeti eltávolítása, mert a visszamaradó cisztafalból ismét kialakulhat.
– Fibróma: a kötőszövetből kialakuló növedékek, melyek puha, kocsányos növedékként jelentkeznek a bőrfelszínen, általában a nyakon, hónaljakban. Elektromos késsel vagy sebészetileg eltávolíthatók.
– Lipoma: a bőr alatti zsírszövet területén kialakuló tömött, elmozdítható csomók, melyekből gyakran rövid időn belül több jelenik meg. Amennyiben panaszt okoz, vagy mérete jelentősen nő, sebészeti eltávolítása javasolható.

A bőrön megjelenő kisebb-nagyobb csomók, növedékek meghatározása olykor nehéz, javasolt szakember tanácsát kérni, illetve bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni, aki a diagnózis felállítása után javaslatot ad a képletek megfelelő eltávolítására és kezelésére.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X