Főoldal > AKTUÁLIS > Mindenki rajthoz – Itt a futás ünnepe!

Mindenki rajthoz – Itt a futás ünnepe!

edzésfutásmaratonrendezvénysport
0

Írta:

Manapság egyre több szó esik a testmozgásról, életmódról, egészségről. Mindenki

Manapság egyre több szó esik a testmozgásról, életmódról, egészségről. Mindenki beszél róla, de nem mindenki tesz érte. Sok helyről hallani, hogy a szülők még az iskolai testnevelés alól is igyekeznek felmenteni gyermeküket.

Pedig nem csak az egészséghez, de a jó közérzethez is hozzátartozik valamilyen hobbiszerűen űzött tevékenység. Ez persze lehet sporttól eltérő dolog is, de most mégis a testmozgásra helyezzük a hangsúlyt, azon belül is a futásra, mert nem kell hozzá speciális képesség, akármilyen testalkattal és kevésbé sportos kiállással is elkezdhető. Lehet valaki fürge vagy lassú, kicsi vagy nagy, vékony vagy teltebb alkatú, egy számít: egyre több métert legyűrni.

A futás elkezdéséhez sem kell sok minden: ha valaki még nem tudja, hogy hosszútávon elkötelezi-e magát emelett a sport mellett, akkor bőven elég lesz az otthon már meglévő akármilyen sportosabb cipőjét elővenni, egy melegítőt, cicanadrágot vagy rövidnadrágot és pólót húzni, aztán hajrá neki, próbáljuk ki.

Nem kell először sokat megtenni, elég ha pár száz méterrel kezdjük, lehet, hogy az is soknak bizonyul elsőre. Ha viszont megtetszik, akkor már be lehet szerezni a futáshoz legjobban megfelelő cipőt, beruházni egy sportnadrágra. A kezdeti pár száz métert lehet, hogy nehéz megtenni, de egy-két hét után már jobban fog menni és elképesztő sikerélményt nyújt, amikor a táv nő és az újdonsült futó sikerrel veszi az akadályt és teljesíti ezt is. Nagyon hamar lehet fejlődni és nem utolsósorban új barátságokat kötni. A futás az állóképességet is növeli, nem véletlen, hogy a legtöbb sport kiegészítő edzése, hiszen lehet valaki ügyes labdarúgó, ha nem bír 90 percig rohangálni, de még a műkorcsolyázók is kénytelenek ezzel is növelni a terhelhetőségüket.

Ez az időszak amúgy is nagyon kedvező a kezdeti lépések megtételéhez, mert hamarosan itt az ősz legnagyobb futóünnepe, a 30. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál, ahol kezdők és tapasztalt futók is megtalálják a számukra legmegfelelőbb távot.

Idén először 2 napos a futás legnagyobb ünnepe, amikor mindenki rajthoz áll. A két nap alatt az igazi hosszú távok mellett a kezdők és a családosok is kipróbálhatják magukat.

Szombaton várnak a rövidebb távok, az 5 km-es Riska Minimaraton, a 2,7 km-es Actimel Maratonka, és a SPAR gyaloglás, a 600 méteres Nestlé Családi Futás, valamint egy újdonság, a 3×2 km-es váltófutás.

A vasárnap az igazi hősöké, ekkor zajlik a 30. SPAR Budapest Maraton®, a Coca-Cola Testébresztő 30 km, a Flora Maratonstaféta és erre a napra is jut egy újdonság, a 10 km-es táv.

Gyere és próbáld ki magad, vagy szervezzetek a családdal egy közös igazi sportos napot.

maratonuj2.jpg ()Választható távok:

október 10-én szombaton
•    11:30 NESTLÉ Családi Futás (600 m)
•    11:45 FODISZ Esélyegyenlőségi Futam 
•    12:30 SPAR Budapest Maraton® 3×2 km váltó
•    14:00 Riska Minimaraton 
•    15:00 Actimel Maratonka EMMI Suli Futam 
•    15:45 Actimel Maratonka Egyéni nevezők futama 
•    16:00 SPAR Gyaloglás

október 11-én vasárnap
•    9:30 30. SPAR Budapest Maraton® (42,197 km)
•    Coca-Cola Testébresztő 30 km
•    9:30 Flora Maratonstaféta (4 fős váltó)
•    9:45 SPAR Budapest Maraton 10 km

A sportprogramok mellett pedig sportbemutatók, kiállítók, egészségügyi szűrővizsgálatok, kóstoltatások is várják a látogatókat. Természetesen a pezsdítő pozitív hangulatról nem is beszélve, hiszen a mozgás energiája felszabadít és boldogsággal tölt el.Gyere el a Városligetbe október második hétvégéjén, legyél részese te is a futás ünnepének!

Kell a hangod, kell a tapsod! Ha nem futsz, akkor is legyél ott az útvonalon, mert azoknak, akik épp küzdenek a 42 km-el, nagyon sokat számít egy-egy jó szó, bátorítás, taps.

Legek, számok, érdekességek

Rangidős:
A verseny legidősebb férfi egyéni maratonfutója Kiss György, aki  1955 óta fut és október 7-én ünnepli a 80. születésnapját. A Dunakeszin élő Gyuri bácsi a BSI-nél idén a 12. maratonját futja.
A hölgyek mezőnyének legibősebb tagja a 71 életévét betöltött budapesti Tanácsné Gabriella, aki idén futja 14. maratonját a BSI-nél.

Figyelem! Október 11-én a maraton útvonalán forgalmi változások lépnek érvénybe, előreláthatólag 8 és 16 óra között. A változásokról a www.forgalmivaltozasok.hu oldalon lehet tájékozódni.

Részletek: www.futanet.hu, www.szurkoljvelunk.hu , www.forgalmivaltozasok.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X