Főoldal > AKTUÁLIS > Brutális biológia: Te tudod, mi az az szédülés?

Brutális biológia: Te tudod, mi az az szédülés?

agyműködésBrutális biológiakísérletszédülés
0

Írta:

Elindult a Brutális biológia legújabb évada, nézd te is!

Meglepő és izgalmas felfedezőútra viszi nézőit Dr. Szerényi Gábor, a Brutális biológia című sorozat szakértője. Most sem lesz unalmas, száraz szövegelés, csak a tudomány izgalmas, szórakoztató bemutatása, a Spektrum házi gyártású kísérletein keresztül.

Gondolkodtál már valaha azon, mi az az szédülés?

„Minden mozgás viselkedés is.” Ha például arra vágyunk, hogy a jobb kezünkkel megvakarjuk  a bal fülünket – ez általában sikerül. Hiszen normál esetben kap az idegrendszer egy feladatot, és azt végrehajtja.

De mi van akkor, ha becsapjuk az idegrendszerünket? Biztos, hogy megváltozik a mozgásunk. Tudjuk, hogy a szemünk fordított képet lát – ezt korrigálja az idegrendszerünk. Egy fordított kormányú biciklin szétesik a mozgáskoordináció, hiszen nincs harmónia az érkezett információ és az idegrendszer válasza között.

Egyensúly-érzékelő szervünk a belső fülben egy önálló szerv, amely bár anatómiailag összefügg a hallással, funkcionálisan nem. Három félkörös ívjárat, benne folyadék. Amikor a testünk megbillen, a folyadék a tehetetlenségénél fogva az ellenkező oldalon marad, nyomni kezdi az ott lévő receptor csoportokat, s erről egy impulzus jut az idegrendszerbe, így azonnal korrigálni tudjuk a testhelyzetünket.

Abban az esetben azonban, ha monoton ingereljük ezeket a receptorokat, akkor ki lehet őket zökkenteni . Ez a szédülés. És azért szédülünk, mert az érzékszerveink pontatlanul informálnak minket a környezetünkről és a mozgásközpontok átmenetileg nem képesek helyes utasítások közlésére. (A balerinák fixálják tekintetüket, ezért nem szédülnek el forgás közben)

Fagyasztó spray, áram, injekció, kerékpár. Ezek mind szemléltető eszközök, méghozzá a Spektrum csatorna Brutális biológia című sorozatának szombati epizódjában, ahol  a mozgás témakörét  Dr. Szerényi Gábor tanár úr többek között úgy szemlélteti, hogy a műsorvezetőbe evés közben áramot vezet… Szédület…

Nézd te is az epizódot december 19-én 16.00-kor, vagy december 20-án 9.00-kor.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X