Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez a legjobb alvópóz a kutatók szerint – Egészséges és pihentető is

Ez a legjobb alvópóz a kutatók szerint – Egészséges és pihentető is

agyműködésalvásegészségéjszakapihenés
0

Írta:

Kutatók megtalálták a legjobb alvópózt, mellyel nem csak kényelmesen aludhatunk pihentetőt, de még az agyunkat is megtisztíthatjuk vele.

Alvás közben nem csak pihenünk, az agyunk ezt az időszakot használja fel arra, hogy megszabaduljon a felesleges hulladékanyagoktól is. Ha a szervezetünkben alapvető folyamatok nem működnek hibátlanul, felesleges fehérjék halmozódhatnak fel a szervezetünkben, melyek további komplikációt okozhatnak. Az agyunk alvás közben egy úgynevezett glimfatikus rendszer segítségével távolítja el a szervezetünk számára felesleges anyagokat, kutatók pedig arra jöttek rá, hogyan lehet befolyásolni, hogy az agy fokozottan tudjon dolgozni még alvás közben is.

Oviedo, Spain. A couple in a hotel room.

A hvg.hu cikke szerint míg evéssel például akkor tudjuk serkenteni az agy munkáját, ha megfelelő mennyiségű ómega-3 zsírsavat viszünk be a szervezetünkbe, addig alvás közben úgy tudunk segíteni, ha az oldalunkon fekszünk.

Oldalra feküdve a szövetek könnyebben megnyúlnak, így az anyagcseretermékektől való megválás folyamata is felgyorsulhat, egyszerűsödhet.

Maiken Nedergaard, egy most készült tanulmány szerzője azt is elmondta, hogy ez a felfedezés segíthet olyan betegségek kezeléséhez, mint például a Parkinson-kór, az Alzheimer-kor vagy a stroke, ugyanis ezeknél a betegségeknél többször is megfigyelhető a szervezetben lévő fehérjeszemét felhalmozódása.

Forrásunk volt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X