Főoldal > EGÉSZSÉG > A káliumhiány 8 tipikus tünete

A káliumhiány 8 tipikus tünete

káliumszédülésszékrekedészsibbadás
0

Írta:

Nem győzzük már olvasni azokat a cikkeket, amelyek a D-vitamint, a magnéziumot és az Omega-3-at istenítik, de mi a helyzet a káliummal?

A kálium olyan finomabbnál finomabb ételekben található meg, mint a dinnye, az avokádó és a banán. Tudtad, hogy még akkor is fennállhat a káliumhiány, ha az ajánlott napi mennyiséget, amely 4,700 mg, fedezed? Hogy miért? A legtöbb bevitt káliumot sajnos a szervezet kiválasztja. A tünetek pedig nem egyértelműek, így gyakran ki sem derül, hogy káliumra éhezik a szervezeted. Most megtudhatod, honnan ismerheted fel a tipikus jeleket.

Állandóan kimerült vagy

Minden sejtünknek szüksége van káliumra a megfelelő működéshez, emiatt hiánya esetén krónikus fáradtság lép fel. Ha a gyakori edzések kimerítenek, akkor is, ha eleget alszol és eszel, valószínűleg a káliumhiány az oka.

Magas a vérnyomásod

A kálium tehermentesíti a vérereket. Káliumhiány esetén viszont összeszűkülnek, így magas vérnyomást is okozhat. Mielőtt mindjárt gyógyszert irattatnál fel rá, próbáld meg káliumban gazdag étkezéssel természetesen csökkenteni a vérnyomásod.

Rendszeresen dobozból étkezel

A tartós élelmiszerek rendszeres fogyasztása általában garantálja a káliumhiányt, mivel a készételek és ropogtatnivalók tömve vannak nátriummal. Fogd vissza a só fogyasztását, mivel a szervezeted ezáltal több káliumhoz juthat.

Az izomzatod gyenge és gyakran görcsölsz

A kálium kiemelt szerepet játszik a megfelelő izom-összehúzódásban, így alacsony szintje esetén gyakran lépnek fel izomfájdalmak és –görcsök. Ha edzés közben gyakran a görcsölés rontja a teljesítményed, pótold mihamarabb a káliumot.

A szíved néha kihagy egy ütemet vagy felgyorsul

Nagyon ijesztő és különös érzés, amikor a szíved hirtelen kihagy, majd egy nagyot üt, vagy a szívverésed hirtelen, minden ok nélkül, felgyorsul. Ha megerőltető mozgás nélkül is tapasztalod, hogy néha olyan, mintha a szíved ki akarnak esni a helyéről, annyira ver, ideje feltölteni a káliumot ételekkel és táplálék-kiegészítővel. Természetesen, a biztonság kedvéért, keresd fel egy kardiológust is.

Forog veled a világ

Az alacsony káliumszint esetén gyakran szédülést tapasztalhatsz, amely néha annyira erős, hogy úgy érzed, mindjárt elájulsz. Ennek több oka is lehet, amelynek csupán egyike a káliumhiány. Ezért, ha gyakran tapasztalod ezt a tünetet, mindenképp keresd fel háziorvosodat.

Székrekedéssel küzdesz

Gondoltad volna, hogy az állandó küzdelmednek a székrekedéssel lehet, hogy a rostban szegény étrend mellett csupán a káliumhiány az oka? Mivel alacsony szintje lelassítja a szervezet funkcióit, így az emésztőrendszer sem kivétel ez alól. Székrekedés mellett puffadást és hasi görcsöket is okozhat.

Gyakran zsibbadsz

A kálium végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, az idegrendszer megfelelő működéséről is gondoskodik. Bizseregsz és néha olyan, mintha apró tűk szurkálnának? Ne ijedj meg, valószínűleg a káliumhiány okozza.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X