Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 jel, ami káliumhiányra utal

5 jel, ami káliumhiányra utal

ásványi anyagavokádóbanángyümölcsizomkáliumkáliumhiánykáliumpótlásszervezettestzöldség
0

Írta:

Amikor azon gondolkozol, milyen ásványi anyagból lehet hiányod, biztosan nem a kálium az első, ami eszedbe jut. Pedig jó lenne, ugyanis ez a létfontosságú ásványi anyag szerepet játszik a szervezet számos funkciója során, beleértve a folyadékszabályozást és az izmok működését.

A megfelelő káliummennyiség megvéd téged vese- és szívbetegségek kialakulásától is. Most, hogy tisztáztuk, miért is fontos a kálium, te sem veheted többé félvállról. Megmutatjuk, mikor kell kicsit jobban odafigyelned a káliumra és milyen tünetek jelzik, hogy több kell belőle a szervezetednek.

1. A tányérod nem igazán színes 

Na persze nem a tányér zománcát kell figyelni, sokkal inkább a rajta lévő ételek színét. A káliumban gazdag ételeket, főleg zöldségeket onnan lehet felismerni, hogy elképesztően színesek, akár egy szivárvány. Ha a tányérod alapszínei a monokróm, barna, nagy az esélye, hogy a tested nem jut elég káliumhoz. A kálium az egyik legalapvetőbb eleme az egészséges táplálkozásnak, s mégis kevésbé ismert. Legjobb formában friss élelmiszerekből nyerhető ki.

2. Nagyon fáradtnak és gyengének érzed magad 

Természetesen nem csupán a kálium lehet az oka az alacsony energiaszintednek, de egy lehetséges megoldást kínál. Amikor azt érzed, hiába a délutáni szundi is, egyszerűen kimerülten ébredsz, érdemes ellenőrizni az étkezési szokásaidat. Ha megnöveled a káliumban gazdag zöldségek és gyümölcsök bevitelét, talán meg is oldódik a probléma. Nincs változás? Keress fel egy orvost, hogy segítsen kideríteni a probléma okát.

3. Magas a vérnyomásod

Megint csak azt mondhatjuk, hogy nagyon sok dolog, kezdve a családban előforduló magas vérnyomással a túlsúlyon át a túl magas sóbevitelig, számtalan dolog lehet felelős a magas vérnyomásért. Egy friss tanulmány szerint az alacsony káliumbevitel szintén okozója lehet a magas vérnyomásnak. Az egészségednek is jót teszel, a sót is csökkentheted és a káliumszintet növelheted, ha több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz.

, Image: 8294865, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

4. Görcsölő izmok 

Egy éjszakai fájdalmas és hirtelen jövő izomgörcs? Ha ismerős ez a szituáció, elképzelhető, hogy kevés a kálium a szervezetedben. A sportolók izmai gyakorta kapnak görcsöt. Ennek oka az, hogy az elektrolitok, beleértve a káliumot is, izzadás közben távoznak a szervezetből. A leggyorsabb módja az elektrolitok pótlásának, ha sportitalt fogyasztasz, így ugyanis gyorsan szívódnak fel a szükséges anyagok.

5. Erős szívdobogás 

Amikor a káliumszint nagyon alacsonnyá válik, nagyon súlyos problémákat okozhat. Egyik jele ennek az állapotnak, amikor a mellkasodban a szíved szinte zakatol. Ilyenkor könnyen előfordulhat szívritmuszavar, azonnal keress fel egy orvost, ha ezt a tünetet tapasztalod.

Már csak egy kérdés maradt: mit tegyél a káliumbevitel érdekében?

Ha felmerült benned, hogy több káliumot kellene fogyasztanod, a legjobb mód erre, ha több friss zöldségeket és gyümölcsöket eszel. Persze mind jó, de azért vannak a jók között jobbak, amolyan kálium-szupersztárok. Biztos először a banán ugrott be, de spenót, szamóca, avokádó, brokkoli és mángold szintén szuperjó káliumforrásként szolgálnak. Edd őket gyakran!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X