Főoldal > AKTUÁLIS > Jön az influenza-szezon – nem mindegy, hogyan és mivel takarítunk!

Jön az influenza-szezon – nem mindegy, hogyan és mivel takarítunk!

betegségfertőtlenítésgyógyulásinfluenzakézmosástakarításvírus
0

Írta:

Január-február környékén minden évben megszaporodnak az influenzaszerű megbetegedések. Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, ebben az időszakban különösen oda kell figyelni a fertőtlenítő takarításra, a saját otthonunkban és a középületekben egyaránt.

A különböző betegségek nem csupán az egyes háztartások bevételeit csökkentik, de a munkaadóknak is jelentős plusz kiadást jelentenek. A Takarítóipari Világszövetség (ISSA) adatai szerint átlagosan 8 napot betegek az emberek egy évben. A csoportos megbetegedések akár 54 százalékkal is csökkenthetik egy cég hatékonyságát, míg a tisztább környezet önmagában 2-8 százalékkal javítja a munkavállalói hatékonyságot.

Mint minden fertőző betegségnek, úgy az influenzának is megvan a saját „etikettje”, hiszen a szabályok betartásával elkerülhető vagy mérsékelhető a továbbfertőzés.

  1. Lehetőség szerint kerüljük a nagy tömeget vonzó helyeket, a bevásárlóközpontokat, zsúfolt közösségi közlekedési eszközöket. Természetesen ez sokszor elkerülhetetlen, azonban a fő szabály, hogy ha a betegség tüneteit észleljük magunkon, akkor semmiképp se menjünk zsúfolt helyre, maradjunk otthon pár napig, pihenjünk, ha megoldható, otthonról dolgozzunk.
  1. Kerüljük a másokkal való testi kontaktust, lehetőség szerint mellőzzük a puszit, kézfogást.
  1. Gyakrabban mossunk kezet, különösen tüsszentés után, illetve alkalmazzunk fertőtlenítő kézmosót. Irodában, munkahelyen lehetőség szerint törölköző helyett papír kéztörlőt vagy kézszárítót használjunk!
  1. Fokozottan figyeljünk oda a fertőtlenítő takarításra! Otthonunkban, ha időhiány miatt nem is tudunk gyakrabban takarítani, a leggyakrabban használt eszközöket rendszeresen töröljük át. Ilyen például az összes ajtókilincs, de különösen a bejárati ajtóé, amit fertőtlenítő szerrel töröljünk le, lehetőleg naponta. Hazaérve azonnal mossunk kezet! Rendszeresen tisztítsuk az otthoni munkakörnyezetünket is, az asztalt, számítógép-billentyűzetet, egeret, tévé távkapcsolóját is erre való szerrel, különösen, ha már tüsszögünk.
  1. A középületekbe lépés előtt, valamint onnét távozva tisztítsuk meg kezünket víz nélkül használható fertőtlenítő kézmosóval, ebből mindig tartsunk egy kis üveggel a táskánkban. Gyógyszertárban, drogériákban beszerezhető.

A középületek takarítására is nagyobb gondot kell fordítani

Mivel az influenza szezon akár több hétig, hónapokig is tarthat, óhatatlan, hogy ez idő alatt középületekbe – boltba, postára, irodába, hivatalokba, bankba – is bemenjünk. Itt is a fő szabály, hogy betegen kerüljük az ilyen helyeket, hiszen így másokat is megfertőzünk. Emellett a középületek üzemeltetőinek is a szokásosnál gondosabban kell eljárni, hiszen a takarításnak ilyenkor meghatározó szerepe van a betegség terjedésében.

„Tagjaink között számos olyan cég van, akik középületek, például iskolák, hivatalok takarításával foglalkoznak. A középületek fenntartói éves szerződést kötnek a takarító cégekkel, amelyben előre meghatározzák a takarítás rendszerességét. A fertőző betegségek megjelenésekor általános gyakorlat, hogy normál helyett fertőtlenítő tisztítást rendelnek, a vírusok terjedésének mérséklése, megakadályozása érdekében. Mivel azonban a középületekbe bárki, így beteg személy is bemehet, nagy az egyén felelőssége, hogy fertőző állapotban ne menjen az ügyeit intézni. Általánosságban pedig a téli időszakban javasolt a rendszeres, fertőtlenítő kézmosás mindenki számára” – mondta Paár Zoltán, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) elnöke.

Forrás: MATISZ

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X