Főoldal > AKTUÁLIS > Káros vagy sem? – Amit az E-számokról tudni érdemes

Káros vagy sem? – Amit az E-számokról tudni érdemes

adalékanyagE-számtartósítószer
0

Írta:

Vannak, akik szerint súlyos betegséget okoznak, mások úgy látják, csak egy újabb fölösleges pánikkeltési rohamról van szó. Az adalékanyagokról, illetve az ezeket jelölő úgynevezett E-számokról szóló vélemények nagyon megosztják a fogyasztói társadalmat. De vajon kinek van igaza?

 

A múlt század derekán merült fel először az igény arra, hogy az élelmiszeripari termékekben található főbb összetevők mellett a bennük található egyéb anyagokat is kezdjék el megvizsgálni, hiszen tömegesen jelentek meg a tartósítószereket, színezékeket és különböző ízfokozókat tartalmazó cikkek a boltok polcain. A gyártók mindent bevetettek annak érdekében, hogy a fogyasztók tetszetősebb, ízletesebb és tartósabb élelmiszerekhez jussanak, amelyet különböző adalékanyagok hozzáadásával kísérleteztek ki. Mivel ezek egy része ismeretlen eredetű volt, illetve emberi fogyasztásra alkalmatlan, az Európai Unió kezdeményezte a különböző adalékanyagok vizsgálatát és az általuk engedélyezett (vagyis ‘meghatározott mennyiségnél egészségre nem veszélyes’ jelzéssel ellátott) vegyületet egy E-számmal címkézte meg. Ezeket a számokat a gyártónak köteles feltüntetnie a csomagoláson, mégpedig a termékben megtalálható adalékanyagok mennyiségének csökkenő sorrendjében. 

Az adalékanyagok zöme természetes, vagy természetes eredetű anyagokból áll és csak elvétve találhatunk olyat, amely mesterséges, vagy természetazonos vegyületeket tartalmaz. Bár az EU-ban hosszasan és körültekintően vizsgálják meg a különböző összetevőket, egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy ezeknek a termékeknek a fogyasztása semmilyen módon nem befolyásolja negatívan a szervezetben lezajló biokémiai folyamatokat. Érdekes például, hogy nem született még vizsgálat arra, hogy hosszú távon – akár évtizedek elteltével – milyen reakciót váltanak ki a szervezetből, de arra sem, hogy a jóváhagyott mennyiség túllépése esetén mi történik.

Igaza van tehát azoknak a fogyasztóknak is, akik úgy gondolják, nincsenek veszélyben az adalékanyagok fogyasztása miatt, de azoknak a vásárlóknak is érdemes a szavára figyelni, akik óva intenek minket ezektől a termékektől. Úgy látszik a fogyasztói társadalom is egyre óvatosabbá vált az adalékanyagok kockázatát illetően, hiszen már nemcsak a természetvédők, az allergiások és a krónikus betegségben szenvedők választják szívesebben az adalékanyag-mentes termékeket, hanem azok is, akik egyszerűen figyelnek az egészségükre. Fontos küldetéssé vált az egészséges életmód jegyében az embereket visszavezetni a tiszta élelmiszerek fogyasztásához. Az elmúlt évek során egyértelműen megindult egy fejlődő tendencia abba az irányba, hogy a családok nyers élelmiszerekből maguk állítják elő a saját fogyasztási cikkeiket, de a forgalmazott adalékanyag-mentes élelmiszeripari termékek iránt is megnőtt a kereslet.

Forrás: Cosmos Media


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X