Főoldal > DIÉTA > E-lista: ismerd meg az adalékanyagokat!

E-lista: ismerd meg az adalékanyagokat!

0

Írta: and

Törvényi szabályozással a mérgek ellen Az adalékanyagok megjelenése az élelmiszerek ipari feldolgozásához, a nemzetközi élelmiszerpiachoz kapcsolódik, ahol az élelmiszer olyan áruvá vált, melyet iparszerűen és gazdaságosan kell előállítani a fogyasztók számára.Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználása Magyarországon csakúgy, mint a fejlett országokban szigorú feltételekhez kötött, törvény írja elő, hogy csak engedélyezett anyagokat szabad alkalmazni, melyek egészségre bizonyítottan ártalmatlanok, […]

Törvényi szabályozással a mérgek ellen

Az adalékanyagok megjelenése az élelmiszerek ipari feldolgozásához, a nemzetközi élelmiszerpiachoz kapcsolódik, ahol az élelmiszer olyan áruvá vált, melyet iparszerűen és gazdaságosan kell előállítani a fogyasztók számára.
Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználása Magyarországon csakúgy, mint a fejlett országokban szigorú feltételekhez kötött, törvény írja elő, hogy csak engedélyezett anyagokat szabad alkalmazni, melyek egészségre bizonyítottan ártalmatlanok, alkalmazásuk technológiailag indokolt, és a fogyasztó érdekeit szolgálja.

A különféle antioxidánsok a zsírok savasodását, az ételek elszíneződését gátolják, a szilárdító anyagok, stabilizátorok sűrítik, zselésítik bizonyos élelmiszerek állagát, a tartósítószerek késleltetik az élelmiszerek romlását, a savanyítószerek pedig növelik az ételek savasságát. A mesterséges, kémiai összetételű adalékanyagok felhasználását állatkísérletek és egyéb biológiai tesztek eredményei igazolják.

Az E-számozási rendszer arra szolgál, hogy a világon használt adalékanyagok nevének fordításából adódó félreértések elkerülhetőek legyenek, és azonosításuk átláthatóbb, egyszerűbb legyen. Sajnos az élelmiszeripar még mindig nem figyel kellő mértékben az egészségre, ezért saját felelősséged, hogy minimalizáld étrendedben a veszélyes, E-listás termékeket!

elista2.jpg ()Rákkeltő színezékek

Minél több feldolgozási fázison esik át egy termék, annál valószínűbb, hogy adalékanyagot tartalmaz! Európában az élelmiszer színezésére szolgáló anyagoknak kb. 28 ezer fajtája van forgalomban. Ezek a vegyületek főleg édességekben, fagylaltokban, pékárukban, üdítőkben fordulnak elő, és általában élénk színűek, melyek csábítanak! Ha cukorkát, fánkot, vagy bármilyen szénsavas italt vásárolsz, mindig nézd meg a címkét, és ha tartrazint (E102), alluravöröst (E129), azorubint (E122), vagy kinolinsárgát (E104) látsz a terméken, jobban teszed, ha a kosárba nem pakolod be! A szintetikus színezékek allergiát, pajzsmirigy  és daganatos betegségeket, valamint immunrendszerrel összefüggő problémákat eredményeznek!

Fejfájást okozó tartósítószerek

A gyártók számtalan étel tartósítását olyan kémiai anyagokkal oldják meg, melyek az egészségre veszélyesek! A nátriumszorbát (E201) fejlődési rendellenségeket okozhat, a benzoesav (E211) allergiát válthat ki, a kén-dioxid és a kénessav sói (E221-228) hányingert, migrént, rosszullétet és anyagcsere-zavarokat okozhatnak, a nitrátok (E249-E252) súlyos egészségkárosító vegyületek, melyek rákkeltő hatásúak. A bórsavak (E285) toxikus mérgek, és nehezen ürülnek ki a gyomorból!

Allergiához vezető sűrítőanyagok

A sűrítőanyagok az élelmiszerek optimális állagának beállítására szolgálnak. A guargumi (E412) és a tragantmézga (E413) főleg rágcsálnivalóban – müzliben, töltelékben, süteményben – fordul el, és állatkísérletek igazolják, hogy a pajzsmirigyben, az immunrendszerben és a májban kóros elváltozásokat okozhatnak, vagy allergiához vezethetnek.

Kábító édesítőszerek

Általában diabetikus élelmiszerek tartalmaznak mesterséges édesítőket, és ha érzékeny vagy az aszpartámra (E951), zavart, szédüléses állapot, rosszullét lehet a fogyasztás következménye. Az E-számok veszélyei főleg akkor fenyegetőek, ha élelmiszerallergiában szenvedsz, ám egy átlagos fogyasztó ezek hatását nem érzékeli egyértelműen.  Szerencsére a megváltozott fogyasztói szokásoknak köszönhetően már egyre több biotermék kerül az üzletek polcaira, így van választási lehetőséged!

Légy kritikus fogyasztó

Szánj időt bevásárlás során a termékek összetételének tanulmányozására, és részesítsd előnyben a friss alapanyagokat a konzerv, mirelit, vagy félkész ételek helyett. Sokat tehetsz egészséged védelmében, ha friss élelmiszerekből te magad készíted el az ételeidet! Négy-öt E-adaléknál többet tartalmazó élelmiszert ne vásárolj, és tartózkodj az ízfokozókkal, aromákkal és édesítőszerekkel dúsított ételektől!
Színezett élelmiszerek helyett természetes színezékből készült termékeket vásárolj, és felesleges üdítőkre költened, mert sokkal egészségesebb, ha csapból iszod a vizet!

Wellness Cafe-tipp

Az élelmiszergyártók többsége pontosan tájékoztat az általa előállított termékek tartalmáról, illetve élelmiszerfelügyeleti szervektől is kérhetsz információkat az adalékanyagok jelentéséről, és a lehetséges mellékhatásokról.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X