Főoldal > DIÉTA > Tudatos étrenddel nem kell diétáznod!

Tudatos étrenddel nem kell diétáznod!

adalékanyaganyagcserediétaétkezésétrendfogyástáplálkozástestsúlytúlsúly
0

Írta:

A súlyfelesleg és az anyagcsere-problémák gyakori oka a feldolgozott ételek fogyasztása. Térj vissza az alapokhoz, jelszó az egyszerűség!

Szervezeted akkor működik optimálisan, ha a szükséges tápanyagokon kívül nem fogyasztasz adalékanyagokat, lerakódást okozó termékeket. Minél több eljáráson megy keresztül egy táplálék, annál nagyobb kihívást jelent a tested számára.

Jóllakott éhező vagy?

Megettél egy jókora pizzát, utána a kóla sem maradt el. Édességvágyadat egy csokival ellensúlyoztad. Azt hinnéd, ezek után hosszú órákig kitart a jóllakottság-érzés. Rövidesen mégis éhségroham tör rád, úgy érzed, azonnal enned kell valamit. A jelenség oka, hogy bár a gyomrod megtelt, a létfontosságú tápanyagokból alig fogyasztottál valamit. A szervezeted követeli a jó minőségű táplálékot, nem csaphatod be úgy, hogy csupán az étel mennyiségére koncentrálsz.

A legrosszabb reakció ilyenkor, ha ugyanolyan értéktelen étellel próbálod csillapítani a sóvárgást. Az eredmény nem meglepő: hamarosan felesleges kilók rakódnak rád. Sokan védekeznek azzal, hogy „bármit teszek, képtelen vagyok lefogyni!” Holott az ételmegvonás helyett csak a természetes táplálékokra kellene koncentrálni.

Válogass tudatosan

Amikor bevásárolni indulsz, kérdezd meg magadban, vajon a kiválasztásra szánt termék valóban élelmiszernek nevezhető? Sajnos a boltok kínálatának egy része korántsem felel meg ennek a követelménynek.

Az adalékanyagoktól látványos péksüti, a tartósítószerrel dúsított salátaöntet vagy az ízfokozót tartalmazó pástétom talán finomnak tűnik – ám csak azért, mert az ízérzékelésünk régóta elromlott. A feldolgozott ételekhez szokott ízlelőbimbóknak nem fog tetszeni a natúr barna rizs, az otthon készült zöldségkrém leves. A jó hír, hogy két-három hét alatt vissza lehet szoktatni magunkat az eredeti, természetes étrendhez. Ha ezek után mégis megkóstolunk egy korábban kedvelt, egészségtelen ételt, meglepődünk: már egyáltalán nem fog ízleni!

Attractive happy young woman sitting and eating dessert in cafe

Bázis a konyhában

A vásárlás és főzés egyszerű lesz, ha arra törekszel, hogy natúr táplálékokból álljon az étrended. Néhány táplálékcsoportra kell csak odafigyelned, ezen belül bátran válogathatsz.

A gabonafélék jó alapot képeznek – tarts otthon bulgurt, kölest, hajdinát, barna rizst, kuszkuszt! Zöldfűszerekkel megfőzve finom köretet varázsolhatsz belőlük.

A hüvelyesek kiváló fehérjeforrást jelentenek, és a húsokkal ellentétben nem hajlamosítanak ízületi gyulladásra, székrekedésre. Válogass a fekete bab, vörös bab, barna- és vörös lencse, csicseriborsó, mungóbab közül! Megfőzve és darált zabpehellyel, lenmaggal összekeverve remek zöldségfasírtokat alkothatsz belőlük.

A túlzottan sós rágcsálnivalók helyett válaszd az olajos magokat! A pisztácia, dió, mogyoró, mandula, napraforgómag jó E-vitamin forrás, és omega 3 zsírsavakban gazdag.

A zöldségek, gyümölcsök és a belőlük préselt lé kielégíti az ásványianyag-szükségletedet. Szerves sókban leggazdagabb a szárzeller, a paradicsom, a leveles zöldségek.

Zacskós leves helyett tíz perc alatt elkészül az otthoni változat is, és a kenyérsütéstől se riadj vissza! Ha így táplálkozol, a szervezeted csak annyi élelmiszert fog követelni, ami az anyagcseréd és egészséged fenntartásához szükséges. Észre sem veszed, és eléred az optimális testsúlyodat – ráadásul sokkal energikusabb leszel!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X