Főoldal > DIÉTA > A zöld búza a quinoánál is menőbb ókori gabona

A zöld búza a quinoánál is menőbb ókori gabona

diétaétkezésfreekehgabonafélegluténquionatáplálkozászöld búza
0

Írta:

Itt az ideje, hogy megismerd ezt a rostban és fehérjében gazdag szuperételt, amely több jó minőségű tápanyagot és ízt tartalmaz, mint sok más gabona, beleértve az imádott quinoát is.

Mi az a zöld búza, azaz a freekeh?

A Közel-Keletről, egy ősi búzatörzsből származik. A betakarítás közben még zöld, azaz fiatal búzaszemeket megszárítják és megpörkölik, hogy nyers, enyhén füstös ízű legyen. Ha unod a szokásos barna rizst vagy a többi divatos köretet, a freekeh egy zamatos alternatíva lehet. Sűrű textúrája miatt kiváló salátákba, levesekbe, de kását, piláfot is készíthetsz belőle. Ráadásul nem kell sokáig bíbelődni vele: egy fazék szupergabona fél óránál is kevesebbet fő.

Egészségesebb, mint más teljes kiőrlésű gabonák?

Annyi biztos, hogy van néhány nyomós értünk mellette. Nézd csak meg, mennyi tápanyagot rejt! Egy tipikus adag, azaz kb. ¾ csésze főtt zöld búza tartalmaz:

  • 170 kalóriát,
  • 7 g fehérjét,
  • 33 g szénhidrátot,
  • 8 g rostot,
  • 1,5 g zsírt,
  • 1 g cukrot,
  • 20 mg kalciumot,
  • 1,8 mg vasat,
  • 40 mg magnéziumot.

Mivel fiatalabb korában szüretelik, sokkal több fehérjét, rostot és ásványi anyagot biztosít, mint a búza, amelyet érlelnek. Emiatt némi előnyre tesz szert a többi teljes értékű gabonával vagy maggal szemben. A freekeh 5 grammal több rostot és 1 grammal több fehérjét tartalmaz, mint a quinoa, és 6.5 grammal több rostot és 3,5 grammal több fehérjét, mint a barna rizs. Azonban mindhárom fogyasztásával pontosan ugyanannyi kalóriát viszel be a szervezetedbe.

Ez nem azt jelenti, hogy szakítanod kell a többi finomsággal, hiszen mindegyik különböző tulajdonságokkal rendelkezik. Mint láthattad, egyesek erősebbek fehérjében és rostokban, míg mások ásványi anyagokban és más mikrotápanyagokban verhetetlenek. Legyél okos, és váltogasd őket, így maximálisan kielégítő lesz az étrended!

Grains of uncooked freekeh, an old Middle Eastern cereal made by fire-roasting immature wheat grains. The cereal has a very low glycemic index and is high in protein, fibre and minerals, making it a "paleo superfood" and potentially a useful ingredient in a diabetic diet.

Gluténmentes?

Sajnos nem. A freekeh búzaféle, így glutént tartalmaz. Ha érzékenység vagy allergia miatt diétát tartasz, akkor le kell mondanod róla.

Hogyan kell elkészíteni?

Nagyon egyszerűen, akár a quinoát, a barna rizst vagy más gabonákat. Csak a megfelelő víz/gabona arányt és a párolási időt kell ismerned.

Egy csésze vizet forralj fel, és adj hozzá egy csésze zöld búzát. Hagyd párolódni 20-25 percig, vagy amíg a vizet teljesen fel nem szívja. Tálalás előtt keverd össze egy villával, úgy pergősebbek lesznek a szemek.

Mint a többi társa, a freekeh is rendkívül sokoldalúan felhasználható. Próbáld ki, hogy meglocsolod egy kis olívaolajjal, citromlével, apróra vágott petrezselyemmel és mogyoróhagymával, és már kész is a tabulé. De zab helyett is teheted a zabkásádba, a tetejére halmozd a kedvenc gyümölcseidet és dióféléket. Főételek mellé is kitűnő köret, a csirkével és a halakkal nagyon jól megfér egy tányéron. Bátran kísérletez vele, nehéz kudarcot vallani!

Hol lehet megvásárolni?

Natúraboltokban, herbáriákban biztosan megtalálod zöld búza vagy freekeh néven, de az online webáruházakban is érdemes körülnézni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X