Főoldal > AKTUÁLIS > Csicseriborsó a stressz ellen

Csicseriborsó a stressz ellen

alváskészségcsicseriborsóstresszzöldség
0

Írta:

A csicseriborsó az egyik legkorábban termesztett gabonanövény. A közel-keleti régészeti kutatások során tízezer éves magvakat is találtak mesterséges termelési körülmények között. A száz éve még Magyarországon is nagy területen termesztett, népszerű étel titka nem más, minthogy laktató, finom és javítja a hangulatot.

 

A hüvelyesekhez tartozó növény termésének fehérjetartalma 20, szénhidrát tartalma 40 százalék körüli. Sok benne a vas, a B1 és B6-vitamin, a magnézium és a cink. Napjainkban leginkább Triptofán tartalma teszi aktuálissá − hívta fel a figyelmet Bajor Zsuzsanna dietetikus, egészségfejlesztő. Ez egy esszenciális aminosav − többek között néhány antidepresszáns gyógyszernek is hatóanyaga −, melyet a szervezet nem termel meg, azt a táplálékkal kell bevinni, és a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin elsődleges alapanyaga.

Tehát amellett, hogy a csicseriborsó fogyasztása egészséges, az ebből készült ételek pedig ízletesek, az általa bevitt aminosav javítja a hangulatot, segíti az álmatlanság leküzdését és könnyebben földolgozhatóvá teszi a mindennapos stresszt. Természetesen a Triptofán más élelmiszerekben is előfordul, de a csicseriborsóból különösen hatékonyan szívódik fel.

csicsericikk.jpg ()

Nem véletlen, hogy a nyugati világban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a közel-keleti finomság, a hummus, vagy csicseriborsókrém − mondta el Hajnal Kata, a keleti ételek hazai gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Bezula Kft. kereskedelmi igazgatója. A hummus előnyös tulajdonságai közé sorolta egyedi, kiváló íze mellett magas rosttartalmát, valamint hogy alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek is fogyaszthatják. A gluténérzékenyek számára a csicseriborsó liszt kiválóan helyettesítheti a búzalisztet. A hummus azonban nemcsak csicseriborsóból áll. Másik lényeges összetevője a tahini, magyarul szezámmag krém, mely a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásnak alapvető alkotóeleme lehet, mivel forrása a réznek, magnéziumnak, kalciumnak és cinknek, ugyanakkor gazdag B1-vitaminban és fitoösztrogénekben.

Forrás: Bezula Kft.

Fotók: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X