Főoldal > DIÉTA > Fogyaszt, védi a szívet, megelőzi az éhségrohamokat a csicseriborsó

Fogyaszt, védi a szívet, megelőzi az éhségrohamokat a csicseriborsó

diétaétkezésfogyásgasztrotáplálkozás
0

Írta:

A három legfontosabb hüvelyes közé tartozik, mégis hazánkban nem terjedt el kellő mértékben a csicseriborsó fogyasztása.

Noha a kellemes, kissé dióízű növényt már az 1300-as években ismerték őseink, sőt a jótékony tulajdonságaival is tisztában voltak.

Nem csak fogyókúrázóknak

A csicseriborsót a görögök és a rómaiak már az ókorban ismerték és előszeretettel fogyasztották is. Nem csoda, hiszen élelmi rost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Rendszeres fogyasztása esetén elérhető, hogy a csökkenjen a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is. Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően mindenki számára ajánlott, de a cukorbetegek körében is közkedvelt növény. Alacsony zsír- és magas rosttartalma pedig kedvezően hat a fogyókúrázókra, ahogyan alacsony glikémiás indexe is kedvező, mivel jóval az elfogyasztása után sem jönnek az éhségrohamok.

Melegítő hatással rendelkezik

csicseriborso2.jpg ()

Kevés kalóriát tartalmaz, viszont gazdag B1-, B6-vitaminban, valamint folsavban, de karotin és E-vitamin is megtalálható benne. Ásványianyag-tartalma is kedvező, kiemelkedő magnézium-, és cink-forrás. Fogyasztása a téli, hideg hónapokban kifejezetten ajánlott, hiszen melegítő hatású zöldség.
Vastartalma növeli az energiádat, és kimondottan fontos alapanyag menstruáló és terhes nőknek, vérszegényeknek és növésben lévő gyermekek számára. Magas karotin és E-vitamin tartalma miatt pedig antioxidáns hatású.

Nyersen ne!

Fontos tudnod, hogy nyersen emészthetetlen anyagokat tartalmazhat, ezért főzés előtt mindenképpen be kell áztatni (akár 8-10 órára is), áztatólevét pedig ne használd fel! Készíthetsz belőle főzeléket, salátát, levest, de a csicseriborsókrém is remek fogás a pirítóssal.
Főleg azokban az országokban nagyon népszerű, ahol nehezen elérhető a húst, mert rendkívül magas a fehérjetartalma és laktató.

A két legnépszerűbb és leggyakoribb csicseriborsóból készült étel a falafel és a humusz, ami nem csak a vegetáriánusok egyik kedvenc eledele, de a húsevők is barátkozhatnak vele.

WellnessCafe-tipp: Csicseriborsókrém

Viszonylag semleges íze miatt jól illenek hozzá az indiai fűszerek. Amennyiben sikerül ilyeneket beszerezned, ezt az egyszerű, könnyen elkészíthető krémet ne hagyd ki!

Hozzávalók:
250 g csicseriborsó
1 kávéskanál vegamix
1 kávéskanál tengeri só
3 evőkanál olívaolaj
késhegynyi kurkuma
késhegynyi őrölt kömény
250 ml tejszín
citromlé, ízlés szerint

Elkészítése: A csicseriborsót áztasd be egy éjszakára, majd a vegamixes vízben főzd puhára. Ezután a hozzávalókkal turmixold össze, a tálalás előtt még locsold meg egy kevés olivával. Ha a pirított kenyér nem tetszik, pitával vagy tortillával is kipróbálhatod, de a zöldségeket se felejtsd el mellé.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X