Főoldal > DIÉTA > Ezek az ételek a legjobb fehérjeforrások

Ezek az ételek a legjobb fehérjeforrások

diétaételétkezésfehérjefogyásizomizomépítéstáplálkozás
0

Írta: and

Mostanra már senkinek nem mondunk újdonságot avval, hogy az izomépítéshez megnövelt fehérjebevitelre van szükség.

Súlyemelés hatására az izomrostok károsodnak, ez a veszteség pedig egy speciális helyreállító folyamatot indít be a szervezetben, melynek következtében az izomsejteket növekedésre ösztönzi. Ehhez sok aminosavra van szükség.  Az izmosodáshoz azonban több kell, mint szimpla fehérjebevitel. A jól kialakított diétában fontos szerepet kap a komplex szénhidrát is, amely edzés után újratölti az izmok glikogén raktárait és serkenti az inzulin termelődését, segítve az aminosavakat az izomzatba juttatni. Összeállításunkból most megtudhatod, melyek a leghatásosabb izomépítő ételek!

Tojás

Sokáig tiltólistára került a tojás, méltánytalanul, mivel az új kutatások egyértelműen kimutatták, hogy nincs szoros összefüggés a tojásfogyasztás és a magas koleszterinszint, illetve a szívbetegségek kialakulása között. Újra az egészséges táplálkozás része lett, így mindenki bűntudat nélkül élvezheti nagyszerű izomépítő hatását. Egyszerűen elkészíthető, ízletes és könnyen beépíthető az étrendbe. Egyetlen tojásban 5-6 gramm fehérje, ugyanakkor csak 60 kalória található. Azonban nem maga a fehérjetartalma teszi a tojást egyedülállóvá, hanem annak fajtája. A tojásfehérje az emberi szervezet által legkönnyebben felhasználható fehérje, nincs is nála magasabb biológiai értékkel rendelkező étel, tehát egyértelműen a leghatékonyabb izomnövelő.

Csicseriborsó

Ha szálkás, sovány izomtömegre vágysz, helyettesítsd a rizs egy részét csicseriborsóval. Ez a hüvelyes ugyanis 45 gramm lassan felszívódó szénhidrátot és 12 gramm rostot tartalmaz bögrénként. 

Marhahús

A marhahúst a legjobb izomépítő ételek között tartják számon. Tele van esszenciális aminosavakkal, B-vitaminokkal és kreatinnal. Telített zsírsavai támogatják a megfelelő tesztoszteron szintet, telítetlen zsírsavai pedig védik a szív egészségét. A Melbourne-i Egyetem kutatásai szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak vörös húst, kevésbé feszültek és stresszesek. Ha nem eszel vörös húst, a marhát akkor se kerüld, mivel 100 grammjában 27 g fehérje rejlik! Ugyanakkor 11 gramm zsírt és körülbelül 200 plusz kalóriát tartalmaz, ami elhanyagolható kimagasló vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett. Gazdag B12-vitaminban, cinkben és vasban, amelyek szintén nélkülözhetetlenek az izomnöveléshez és –fejlődéshez.

Grillcsirke

A grillcsirke nemcsak remek hétvégi fogás, de bármikor elérhető izomnövelő is egyben. A legtöbb szupermarketben kapható, így azonnal fogyasztható magas minőségű fehérjebombaként. Főleg a mell részét részesítsd ebben a formában is előnyben!

Lencse

A lencse titkos tömegnövelő fegyver. Már egycsészényi 18 gramm fehérjét és 40 gramm lassan emészthető minőségi szénhidrátot tartalmaz. Ráadásul olcsó, sokáig eltartható és könnyen elkészíthető. Ha unod a főzeléket, eheted barna rizzsel és salátával is.

feherjes2.jpg ()

Túró

A túró izomépítő ereje két különböző alkotórészében rejlik. Nagy adag kazeint tartalmaz, amely egy lassan emészthető fehérje. Ha kazeint fogyasztunk, a vér aminosav szintje lassan emelkedik, és tovább magasabban marad, mintha tejsavót vettünk volna magunkhoz. Emellett jótékony baktériumot is tartalmaz, amely segíti a tápanyagok jobb felszívódását. Meglepően hangzik, de a testépítők gyakran túrót pakolnak az izomnövelő ételeik tetejére. Ahhoz, hogy rájöjjünk ennek az okára, elég elolvasni egy átlagos zsírszegény termék címkéjét. Már félcsészényi mennyiség 14 gramm fehérjét, ugyanakkor csak 80 kalóriát és 2 gramm zsírt tartalmaz. Higgy nekünk, nincs ennél finomabb és jobb!

Lazac

A lazac magas minőségű fehérjét és hosszú szénláncú Omega-3 zsírsavakat, DHA-t és EPA-t tartalmaz. Ezek az Omega-3 zsírok gondoskodnak a szív egészségéről, ugyanakkor óvják az izmokat is a leépüléstől. Ha képtelen vagy megenni a halat, szedj halolaj táplálék-kiegészítőt, hogy ne vond meg magad a jótékony hatásaitól. A lazac nemcsak 25 g fehérjét tartalmaz 100 g-onként, amely igazán kiemelt mennyiségnek számít, de más egészséges tápanyagokkal, például D-vitaminnal, is tömve van, így vétek lenne kihagyni.

Quinoa

Nem mindenki fogyaszt húst, így felmerül a kérdés, hogy hús nélkül is be tudjuk-e vinni a szervezetünkbe a szükséges fehérjét. Ha vegetáriánus vagy, barátkozz meg a quinoával, mert ez a Dél-Amerikában honos gabona igazi fehérjebomba! Ráadásul komplex fehérjét tartalmaz, azaz mind a 9 szükséges aminosav megtalálható benne. Ezenfelül gluténmentes, könnyen emészthető, rostban, magnéziumban és vasban gazdag. Nem csoda, hogy az inkák egyenesen a gabonák királynőjének nevezték.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X