Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 nyomós indok, hogy miért egyél lazacot

4 nyomós indok, hogy miért egyél lazacot

hallazacomega-3
0

Írta: and

Mindannyian tudjuk, mennyi pozitívuma van a halak fogyasztásnak, de a lazac talán még köztük is az élen jár. Finom és egészséges, a fogyókúrázók egyik kedvenc étele, mivel ha sokat eszel belőle, akkor se fog meglátszani a vonalaidon. Ellenben magas fehérjetartalma miatt rengeteg energiával lát el, így fogod magad fáradtnak és álmosnak érezni a diéta alatt. […]

Mindannyian tudjuk, mennyi pozitívuma van a halak fogyasztásnak, de a lazac talán még köztük is az élen jár. Finom és egészséges, a fogyókúrázók egyik kedvenc étele, mivel ha sokat eszel belőle, akkor se fog meglátszani a vonalaidon. Ellenben magas fehérjetartalma miatt rengeteg energiával lát el, így fogod magad fáradtnak és álmosnak érezni a diéta alatt.

Hatékony DNS- és szívvédő

Hogy miben különbözik a lazac a többi halfajtától? Abban, hogy megtalálható benne az élénk rózsaszín árnyalatot adó astaxantin nevű anyag, melyről bebizonyították, hogy DNS-védő hatása van, mivel csökkenti az egyik gyulladásjelző fehérje mennyiségét a vérben, illetve azokét, melyek hozzájárulnak a DNS károsodásához. Ez az anyag nemcsak a lazacban található meg, a rákok, homárok pirosas színéért is az astaxantin a felelős.
Kutatások továbbá azt is igazolták, hogy akik rendszeresen fogyasztanak lazacot, azoknál nagymértékben csökken a szívritmuszavar, illetve a szívinfarktus kockázata a többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően.

Várandós nőknek különösen ajánlott

Nemcsak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is ajánlott a lazac fogyasztása. Sőt! Várandós nőknek előszeretettel szokták ajánlani a lazacolajat, mivel táplálja a magzatot, megóvja a fejlődési rendellenességektől, valamint csökkenti a koraszülés kockázatát. Állítólag összefüggést találtak az omega-3 és az intelligenciaszint között is, tehát segíti a szellemi fejlődést a felnőtteknél és a gyerekeknél egyaránt. Ráadásul, ha a terhességed utolsó három hónapjában még többet fogyasztasz belőle, akkor – a szakemberek szerint a kicsi jobban átalussza majd az éjszakákat. Hogy ez igaz-e, vagy sem, nem bizonyított, mindenesetre érdemes kipróbálni.

salmonn.jpg ()Omega-3 hiánya

A halak, főleg a lazac nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat, ami azért is fontos, mert a szervezetünk önmagától nem képes előállítani, csakúgy, mint a vitaminokat. Amennyiben hosszabb ideig nem jutunk hozzá ehhez az anyaghoz, hiánytünetek léphetnek fel, például ekcéma, depresszió, látási zavarok, szívpanaszok, valamint reumás fájdalmak. Nem véletlenül ajánlják sportolóknak, idősebbeknek az omega-3 kapszulák kúraszerű szedését, mert lényegesen csillapítja az ízületi bántalmakat, valamint a gyulladást is visszaszorítja.

Nem minden lazac egyforma

A lazacok sorsa a hatalmas népszerűségük miatt sajnos már megpecsételődött. Magyarországon majdnem kizárólag tenyésztett lazacokat árulnak, melyek közel sem olyanok, mint sósvízi társaik. Hogy miért rosszabbak a tenyésztett lazacok? Azért, mert nem jutnak hozzá a természetes táplálékaikhoz, így nagyrészt mesterséges takarmánnyal etetik őket, és csak ritkán fogyaszthatnak kisebb halakat. A nem megfelelő etetés miatt könnyen előfordulhat, hogy a hal nem olyan jó „minőségű” és sokkal kevesebb omega-3 zsírsavat tartalmaz. A másik, ami aggodalomra adhat okot az az, hogy sokszor egészen kis helyen tartják őket, így érthető, hogy nem tudnak úgy fejlődni, mint a természetes közegükben. Viszont nem is tudnának, mivel miután elértek egy nagyobb méretet, már vágják is le őket. Természetesen nem azt mondjuk, hogy az összes itthon kapható lazac kevésbé egészséges, csupán annyit, hogy figyeljünk oda, milyen halat is rakunk a kosarunkba!

Ez segít majd felállni a kanapéról és leadni a pluszkilókat!

Ég a gyomrod? Folyton éhes vagy? Itt a megoldás!

Húsból érdemes a magyart keresni


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X