Főoldal > AKTUÁLIS > Veszélyes következménye is lehet a túlzott halfogyasztásnak

Veszélyes következménye is lehet a túlzott halfogyasztásnak

bőrbetegségegészséghalhalfogyasztásmelanoma
0

Írta:

Bár a hal húsa alapvetően rengeteg tápanyagot tartalmaz, a vizek szennyezettsége miatt veszélyes betegségek alakulhatnak ki azoknál, akik túl sok halat fogyasztanak.

A halak húsa számos, szervezetünk számára létfontosságú tápanyagot tartalmaz, egy új amerikai kutatás szerint azonban nem várt, veszélyes következményei lehetnek annak, ha valaki túl sok halat eszik. Amerikai szakemberek egy hosszú kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy egyes, különösen zsíros halak gyakori fogyasztása esetén olyan szennyező anyagok halmozódhatnak fel a szervezetben, amelyek növelhetik a melanoma kialakulásának kockázatát – derül ki a Házipatika cikkéből. A legveszélyesebb anyagok közé tartozik a higany, valamint a festékadalékként és kenőanyagként is használt poliklórozott bifenil vegyületek, melyek rákkeltő hatással bírnak.

Barbecued salmon, fried potatoes and vegetables on wooden background

A kutatók több mint 15 éven keresztül 490 ezer amerikai felnőtt halfogyasztási szokásait vizsgálták, és kérdezték őket arról, mennyi halat illetve tenger gyümölcseit fogyasztanak. Azok körében, akik kevesebb halhúst ettek, 15 év alatt 510 esetben alakult ki korai, nem áttétes és csak a felszínt érintő melanoma, 802 esetben pedig áttétes melanoma. Azoknál, akik sok halat fogyasztottak 729 illetve 1102 esetet találtak.
A szakértők arra is rájöttek, hogy a melanoma kialakulásának esélye magasabb volt azoknál, akik gyakori rendszerességgel fogyasztottak tonhalat.

A kutatók számos egyéni tényezőt, például a fizikai aktivitást, a családon belüli rákos megbetegedések előfordulását illetve a dohányzást és az alkoholfogyasztást is figyelembe vették, azt viszont például nem, milyen bőrtípusa, hajszíne és korábbi napégése volt az egyéneknek.

A kutatásban résztvevő szakemberek hangsúlyozták, hogy eredményeik csak megfigyelésen alapulnak, így nem bizonyított, hogy a halfogyasztás melanomát okoz, a legtöbb pikkelyes húsa pedig rengeteg nyomelemet, tápanyagot és vitamint tartalmaz, így nem szabad kiiktatni az étrendből. Az olyan zsíros halak, mint a tonhal, lazac, ponty vagy szardínia húsa rengeteg egészségre káros anyagot tartalmazhat, így ezek fogyasztását érdemes csökkenteni.

Forrásunk volt. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X