Főoldal > DIÉTA > Húsba vágó kérdések

Húsba vágó kérdések

főzéshúshúskészítéshústárolás
0

Írta:

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás egyik alapvető eleme a hús, legyen az fehér vagy vörös, esetleg hal.

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás egyik alapvető eleme a hús, legyen az fehér vagy vörös, esetleg hal. A konyhában mindenkinek megvannak a fortélyai a legízletesebb fogások elkészítésére, de vajon hol szerezzük be a megfelelő minőségű alapanyagot? A Tesco többlépcsős ellenőrzési folyamata már a beszállítóknál megkezdődik, így kizárólag garantált minőségű áru kerül a húspultokba. Az otthoni tárolásnak és a húsok elkészítésének is megvannak az aranyszabályai. Érdemes ezekre is odafigyelni, hogy mindig ízletes és egészséges fogások kerüljenek az asztalunkra.

Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú tényezője a megfelelő húsfogyasztás: az ajánlott napi mennyiség 10-20 dekagramm, a szakértők pedig nem javasolják, hogy ezt jelentősen túllépjük. A hús szervezetünk kiemelt fehérjeforrása, rendkívül gazdag zsírokban, ásványi anyagokban – például vas, cink, mangán, réz és szelén, valamint B1, B6, B12, A és D vitaminokban. Ezeknek köszönhetően segíti a vérképzést, a vízegyensúly fenntartását és a szívritmus normalizálását.

A mennyiség mellett figyeljünk a minőségre is! Mindig megbízható forrásból származó húst vegyünk, vásárláskor pedig ellenőrizzük a lejárati dátumot feltüntető címkét, és érzékszerveinkkel is vizsgáljuk meg a terméket. A megfelelő minőségű hús rugalmas állagú, mentes mindennemű idegen szagtól, elszíneződéstől és száradási jeltől. A Tesco különös gondot fordít arra, hogy kizárólag garantált minőségű áru kerüljön az áruházakba. Szigorú, többlépcsős minőségellenőrzési rendszerének első fázisa a beszállítóknál végzett mikrobiológiai vizsgálat. Ezt követi a raktárban a címkézés, csomagolás-ellenőrzés és tárolási próba, végül a kihelyezést megelőző érzékszervi vizsgálat. A cég a vásárlók visszajelzései alapján, az elégedettség mellett az eladott áruk minőségét is monitorozza.

hushoz.jpg ()

A vállalat számára kiemelten fontosak a magyar beszállítók: a Tesco áruházaiban beszerezhető baromfihús 100, a hal 90 és a vörös húsok 60 százaléka magyar. A megszokott hazai ízek mellett pedig olyan különlegességekkel is találkozhatunk, mint a mangalica, de ír, brazil és argentin marhát, vagy új-zélandi bárányt is vásárolhatunk. Ha a bőség zavarában nem tudunk választani, esetleg kérdések merülnének fel bennünk, forduljunk bátran a szakértőkhöz! Az áruházlánc hús-és baromfi osztályain közel 800 alkalmazott dolgozik országszerte, közülük 248-an tőkehús-szakeladói végzettséggel is rendelkeznek, amit a Tesco Húsakadémián, a vállalat saját képzési rendszerében szereztek. A pultoknál olyan ingyenes szolgáltatásokat vehetünk igénybe, mint a húsok darálása vagy felszeletelése, és az eladók akár egy szelet húst is levágnak a vásárlóknak.

Mi a hús tárolásának és elkészítésének fortélya? Amennyiben 24 órán belül szeretnénk felhasználni, 0-5 Celsius fokon érdemes tárolni, de ha csak később lesz rá szükségünk, mindenképpen tegyük fagyasztóba. A sertés 4-8, a baromfi 6-9, a marha 6-12, a darált hús 3-4, a hal pedig 2-3 hónapig használható fel, ha megfelelően, -18 Celsius fok alatti hőmérsékleten tartottuk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a defrosztált, vagyis egyszer már fagyasztott, majd kiolvasztott húsokat nem szabad újra lefagyasztani. Fontos, hogy a gasztronómiai élmény és saját egészségünk érdekében biztosítsuk a megfelelő konyhai higiéniai feltételeket, és figyeljünk arra, hogy mindig alaposan süssük át, vagy főzzük meg a húsokat. Annak érdekében, hogy az ételeink biztonságosan fogyaszthatók legyenek, a különböző húsfajtákat minimum 10 percig 75-80 Celsius fokon, vagy annál magasabb maghőmérsékleten, vagyis a hús mértani középpontjában mért hőmérsékleten kell elkészíteni. Marhasteak elkészítése esetén ugyanakkor, attól függően, hogy angolosan (rare), félig (medium) vagy jól átsülve (well done) szeretnénk tálalni, ennél alacsonyabb is lehet a kezelési hőmérséklet.

Forrás: Morpho


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X