Főoldal > AKTUÁLIS > Rántott hús, virsli, ketchup: sokkoló az 1-3 éveseknek

Rántott hús, virsli, ketchup: sokkoló az 1-3 éveseknek

étkezésgyermeksokktáplálkozás
0

Írta:

A magyar anyukák fele ugyanis nem tudja, hogy attól, hogy kinőtt a gyerek foga, még nem eheti mindig ugyanazt, amit a család többi tagja – derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának felméréséből.

Az orvosok azt tanácsolják, hogy főzzünk külön az 1-3 éveseknek, kínáljuk őket a korosztálynak készült bébiételekkel és gyerekitalokkal, valamint teljesen hagyjuk el az édességeket.

Elvben minden rendben

Magabiztosak a magyar anyukák, ötből négyen úgy gondolják, hogy egészségesen etetik gyermeküket – derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságnak friss felméréséből, amelynek során 1-3 éves gyermeket nevelő édesanyákat kérdeztek. A pozitív önértékelés azonban hiányos tudással párosul. Az anyukák a kisgyermekek egészséges táplálását ugyanis letudják a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztással – ami dicséretes, de korántsem elegendő.

Nincs meg az átmenet

Az 1-3 éves gyermek nem kis felnőtt. Szervezete még nincs felkészülve a számára cukros, zsíros, sós, felnőtt ételekre, ezért egy ennyi idős gyermeknek külön kéne főzni. Ennek ellenére a vizsgált korú gyermekek 65 százaléka nem kap kizárólag nekik készített ételt, csak azt, amit a család többi tagja is eszik. Bár az anyukák döntő többsége szeret főzni, csak egynegyedük teszi ezt külön a kicsinek. Az okokat kutatva az édesanyák leggyakrabban arra hivatkoztak, hogy nincs idejük vagy erejük ilyesmire. Az is kiderült, hogy az anyukák fele nem tudja, hogy a kicsiknek ebben a korban még különleges étrendi igényeik vannak. Pedig már azzal is egészségesebben etetnék a kisdedeket, ha a korosztály számára forgalmazott bébiételek és gyerekitalok bekerülnének a menübe.

gyerek2.jpg ()

Szarvashibák

Fény derült arra is, hogy az anyukák azért vétenek táplálási hibákat, mert nincs meg a megfelelő ismeretük. Bár az édesanyák fele azt gondolja, hogy igyekszik kihagyni az édességeket a gyermek étrendjéből, a kicsik kétharmada mégis mindennap kap valamilyen édességet (puding, keksz, csokoládé, túró rúd). Pedig egy ennyi idős gyermeknek még egyáltalán nem kéne hozzáadott cukrot tartalmazó ételt ennie.

Az 1-3 évesek az ajánlotthoz képest négyszeres mennyiségű sót fogyasztanak. 30 százalékuk majdnem minden nap eszik virslit vagy felvágottat. Most arra derült fény, hogy ennek oka az lehet, hogy az anyukák nincsenek tisztában a rejtett sótartalommal: csak a megkérdezettek fele tudja például, hogy a felvágottnak és a virslinek magas a sótartalma.

A gyermekek 62 százaléka minden nap, vagy akár naponta többször is kap tehéntejet. Pedig ezzel óvatosan kell bánni, mert fél liter tehéntej már fedezi az egész napi ajánlott fehérjeigényt. „Fél tévhit, hogy minden reggel és este egy pohár tej kell a gyereknek. Kell a tej, de nem mindegy hogy milyen. Szoptassunk, vagy válasszunk az anyatejhez legközelebb álló tejalapú gyerekitalokat, tápszereket.” – tanácsolja az édesanyáknak Dr. Szabó László, a Társaság elnöke.

Megszületett a szakmai ajánlás

Ne csodálkozzunk, ha az édesanyák szarvashibákat követnek el. Eddig ugyanis nem létezett a korosztály táplálásáról szakmai útmutató, így a gyermekorvosoknak nem volt egységes szakirodalma, ha az édesanya tőlük kért tanácsot. Pedig az orvos szakma bevallása szerint ha ebben a korban elrontjuk a kisgyermek táplálását, akkor az visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat. A Magyar Gyermekorvosok Társasága A Magyar Gyermekorvosok Társasága Gasztroenterológiai szekciójának vezető orvosai ezért idén tavasszal összeállították a hiánypótló szakmai ajánlást, amelyet hamarosan hivatalosan is publikálni fognak. A legfontosabb teendő most az, hogy az iránymutatás eljusson a házi gyermekorvosokhoz és a védőnőkhöz, rajtuk keresztül pedig idővel a szülőkhöz is.

Forrás: Avantgarde


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X