Főoldal > AKTUÁLIS > Így készülj fel az óraátállításra

Így készülj fel az óraátállításra

alvásébredésegészségnyári időszámításóraátállítás
0

Írta:

A nyári időszámítás március 26-án, vasárnap kezdődik: az órákat hajnali 2-kor kell átállítani 3-ra. Áramot takarítunk meg, védjük a környezetet, délután tovább van világos, amíg viszont hozzá nem szokik a szervezetünk, rosszabb lehet a közérzetünk és fáradtabbak lehetünk. Kis odafigyeléssel azonban zökkenő mentesebbé tehetjük az átállást

A nyári-téli időszámítást jelenleg egy kormányrendelet szabályozza, melyet az Európai Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. Célja az energiaspórolás és a környezetvédelem. A megtakarítás abból adódik, hogy az órák előre állítása után – a tavaszi és őszi napéjegyenlőség közötti időszakban – a világos órák jobban igazodnak az ébrenlét időszakához. Az átállítást követő időszakban este később sötétedik, így később kell felkapcsolni a világítást, az viszont, hogy reggel később világosodik, nem jelent jelentős különbséget a fogyasztásban. A legkörnyezetkímélőbb energia pedig az, amit meg sem termelünk, így ebből a szempontból is előnyökkel jár az óraállítgatás.

Zavar a biológiai ritmusban

Egy 2008-as svéd tanulmány rámutat arra, hogy az óraátállításnak lehetnek komoly egészségügyi következményei, hiszen felborítják a megszokott életritmust. A kutatás során azt vizsgálták a tudósok, hogy mennyi szívroham történt a téli, illetve a tavaszi óraátállítást követő hét napon, majd pedig azt is, hogy hányan kaptak szívrohamot két héttel az óraátállítások előtt, illetve után a hétköznapokon.

A tavaszi óraátállítást követően az első három hét volt különösen veszélyes ebből a szempontból, a télit követően viszont csak az első egy hét. A tavaszit követően a nők voltak többségben a szívrohamot elszenvedők közt, a téli után viszont a férfiak.

Dr. Jánszky Imre, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa, a tanulmány társszerzője szerint a fokozott veszély a kialvatlanság szívre gyakorolt kedvezőtlen hatásának következménye. Ezért fontos odafigyelnünk arra, hogy a kevesebb alvásnak nemcsak a közérzetre és a koncentrációképességre van rossz hatása, hanem a szívroham kockázatát is növelheti.

5 tipp hogyan teheted könnyebbé az átállást

  1. Már az átállítást megelőző napokban fokozatosan kelj 5-10 perccel korábban
  2. Ha csak teheted, mozogj minél többet a friss levegőn
  3. Szombaton és vasárnap kerüld a nehéz, megterhelő ételeket és a koffeines italokat
  4. Este vegyél egy meleg, illatos fürdőt a pihentető alvás érdekében
  5. Vasárnap feküdj le fél órával korábban így könnyebb lesz a hétfő reggeli ébredés

Szerző: Bérces Kata, a Central Médiaakadémia hallgatója


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X