Főoldal > EGÉSZSÉG > Így reagál a szervezet az óraátállításra

Így reagál a szervezet az óraátállításra

egészségfáradtságnyári időszámításóraátállítástéli időszámítás
0

Írta:

Vasárnap hajnalban egy órával előbbre kell állítani az órákat. Kezdődik a nyári időszámítás, ami nem csak fáradtságot eredményezhet, hanem jelentős egészségügyi kockázatot is hordoz magában az arra érzékenyeknek.

A tavaszi átállás nehezebb, mint az őszi

Ez abból is eredhet, hogy télen egy órát nyerünk, de ilyenkor viszont elveszítjük. A hatásai pedig nem csak az adott napon jelenhetnek meg. Egy német tanulmány – a Ludwig-Maximilian Egyetem kutatói – igazolta, hogy az emberek többsége viszonylag könnyen alkalmazkodik az őszi visszaállításhoz, a tavaszi előreállításnál viszont jelentős alvásproblémákat élnek meg. Ez rossz minőségű, felületes, nem pihentető alvásban és egyéb alvászavarokban nyilvánult meg. Az „elvesztett” óra negatív módon borítja fel a belső ritmusodat, melynek vannak veszélyei.

Bioritmus és a hormonháztartás

Az óraátállítás okozta időeltolódás átmenetileg felborítja a szervezeted bioritmusát, beleértve a kortizol és a melatonin hormon termelését. Előbbi a szervezetet érő stresszhatás kivédésében játszik fontos szerepet. A melatonin pedig az alvási ciklust irányítja, így termelődésének megváltozása komoly alvásproblémákhoz vezethet. A kutatások igazolták azt is, hogy az alvászavarok összefüggésben állnak az időskori elbutulással, a szívbetegségekkel, a munkahelyi és az autóbalesetekkel is. Ez az egy óra alváshiány is elég ahhoz, hogy kábának érezd magad – persze van, aki meg sem érzi az átállást. A változásra minden ember másként reagál: főleg a kisgyerekek, az idősek és a krónikus betegek, illetve azok, akik korábban is rossz alvók voltak, ők érzik meg jobban. A tünetek között itt is az alvászavar, fáradtság, lehangoltság, ok nélküli ingerültség, a koncentráló- és teljesítőképesség csökkenése és az étvágytalanság a leggyakoribb, de akár szívbántalmak – szívroham, vagy szívinfarktus – és emésztési problémák is jelentkezhetnek. Vagyis, igen: a nyári időszámításra való áttérés infarktust is kiválthat.

Átállás, és megszokási módszerek

Általában 4-14 napra van szüksége a szervezetnek, hogy megszokja a változást. Statisztikák szerint az emberek 8,5-12 százaléka fordul orvoshoz óraátállítás miatti problémákkal, első sorban a nyári időszámításra való átálláskor. Mit tehetsz, hogy ezt elkerüld? Altatók és gyógyszerek helyett próbáld meg a természetes gyógymódot: vegyél egy meleg fürdőt, és/vagy kortyolgass gyógyteát – kamilla, citromfű változatokat. Lefekvés előtt lehetőleg kerüld a kávét és az energiaitalokat, inkább egyél meg egy banánt és vegyél a kezedbe egy jó könyvet: az olvasás is hamar álomba szenderít.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X