Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a gyógyteák megkönnyítik az elalvást

Ezek a gyógyteák megkönnyítik az elalvást

alvásalvászavarcitromfűéjszakagyógyteakamillalevendulamacskagyökérpihenéstea
0

Írta:

Ha gondban vagy az álomba merüléssel, esetleg gyakran ébredsz fel éjszaka, egy fél csésze az alábbi gyógyteákból segíthet a problémán.

Ezek a teák megkönnyítik a relaxációt, ellazulást, ettől pedig könnyebben és hatékonyabban pihenhetsz éjszaka.

Kamilla

Az őszirózsafélék családjába tartozó kamilla mára az egész világon elterjedt. Akár saját magad is nevelhetsz kamillát az erkélyeden, ha megfelelő mennyiségű napfény éri, szépen fog fejlődni. Ha teát szeretnél, szárítsd meg a levegőn a virágzatot és fogyaszthatod is a nyugtató hatású teádat. Ha tényleg magad szeretnéd nevelni, a római vagy az orvosi kamillát válaszd.

Csúszós szilfakéreg

Ez a fa arról a tulajdonságáról kapta a nevét, hogy a sok nyálka miatt igazán csúszik. A kérgéből készítik a csúszós szilfakérget. Nagyon jó torok- szájgyulladások kezelése és kiváló méregtelenítő. Sőt, álomba merülni is segít. Tíz perccel lefekvés előtt igyál meg egy fél csészével, aztán élvezd a tea nyugtató és alváskönnyítő hatását.

Orvosi macskagyökér

Számos tudományos kutatás igazolta már az orvosi macskagyökér (valeriana) hatékonyságát álmatlanság esetén. Erős álmatlansággal küzdő emberek számoltak be arról, hogy a növény fogyasztása után a fejüket letették a párnára és mély álomba zuhantak. A macskagyökér elérhető tabletta formájában, de teafűként is megvásárolható. Azt a megoldást válasz, amelyik számodra a legmegfelelőbb.

Citromfű

A mentával rokon növény, de nincs mentolos íze. Alvászavarokra, depresszióra ajánlják leggyakrabban, de idegnyugtató hatása sem elhanyagolható. Gyomornyugtató hatásával a citromfű szintén hozzájárul a nyugodt éjszakához. Legfőbb hatóanyagai az illóolajok, éppen ezért párologtatása, aromaterápiára is remek választás.

Levendula

A kamilla mellett talán a legnépszerűbb és legelterjedtebb gyógynövény a levendula. Azonban ritkán kerül elénk tea formában, hiszen megszoktuk, hogy a samponunkban, testápolónkban van, nem pedig a csészénkben. Pedig segít ellazulni és pihenni éjszaka, teakeverékekben bizonyára találkoztál már vele, csak esetleg nem is tudtál róla. A saját teád elkészítésekor egyaránt használhatsz szárított vagy friss levendulát, csak egy csésze forró vízre és az ízesítéshez mézre és citromra van szükséged.

A fenti gyógynövények mind könnyen elérhetők bioboltokban, nagyobb áruházakban, drogériákban. A fontos az, hogy olyan növényt találj, melyről úgy érzed, tényleg segít, ízvilágával, illatával pedig ki tudsz egyezni, szívesen fogyasztod. Természetesen a készen kapható nyugtató, alvást segítő teakeverékek is jók lehetnek, általában az itt szereplő gyógynövények különböző arányban találhatók bennük. Próbálj ki minél többet, hogy megtaláld a számodra ideálisat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X